Απολογία Μπόρις Τζόνσον για το κορωνοπάρτι: «Δεν ήξερα ότι ήταν πάρτι» – Δεν παραιτείται

Απολογία Μπόρις Τζόνσον για το κορωνοπάρτι: «Δεν ήξερα ότι ήταν πάρτι» – Δεν παραιτείται

Ο Βρετανός πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις βουλευτών για το πάρτι που είχε λάβει χώρα, εν μέσω καραντίνας, στην πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο τον Μάιο του 2020.

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κλήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις βουλευτών για το πάρτι που είχε λάβει χώρα, εν μέσω καραντίνας, στην πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο τον Μάιο του 2020. 

Παίρνοντας τον λόγο, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι πέρασε από τον κήπο όπου πραγματοποιείτο το πάρτι στις 20 Μαΐου αλλά για λίγο, περίπου για 25 λεπτά, και χωρίς να γνωρίζει ότι επρόκειτο για πάρτι.

Ο 57χρονος Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε πως είχε την εντύπωση ότι επρόκειτο για κάποια εκδήλωση σχετική με θέματα εργασίας («work event») όταν βρέθηκε εκεί, πλην όμως παραδέχθηκε ότι από τη στιγμή που το είδε ότι συμβαίνει θα έπρεπε να το είχε τερματίσει και για αυτό απολογήθηκε ενώπιον των βουλευτών.  

Στην προσπάθειά του να δικαιολογήθει, ο Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε ότι το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ όπου στεγάζονται η πρωθυπουργική κατοικία και τα πρωθυπουργικά γραφεία είναι ένα μεγάλο οικοδόμημα με κήπο. Ο ίδιος συνέχισε παραδεχόμενος πως έγιναν λάθη, αν και όπως σημειώνουν Βρετανοί αναλυτές εκείνος χρησιμοποίησε περισσότερες φορές τη λέξη «εμείς» και όχι τη λέξη «εγώ», σαν να θέλει έτσι να ρίξει το βάρος των ευθυνών συνολικά στο προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ.

Σημειώνεται πως για όσα είχαν λάβει χώρα τον Μάιο του 2020 στον κήπο της πρωθυπουργικής κατοικίας έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα υπό την ανώτερη δημόσια υπάλληλο Σου Γκρέι προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες. Από τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, αναμένεται να κριθεί πια σε αποφασιστικό βαθμό και το μέλλον του ιδίου του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως σημειώνουν Βρετανοί αναλυτές.  

Το πάρτι 

Σημειώνεται ότι, όπως έχει γίνει γνωστό, ο 57χρονος Τζόνσον, πρωθυπουργός ο ίδιος από το καλοκαίρι του 2019, είχε φιλοξενήσει τον Μάιο του 2020, στις 20 Μαΐου συγκεκριμένα, ένα πάρτι (garden-party) στην Ντάουνινγκ Στριτ με περισσότερους από 100 προσκεκλημένους οι οποίοι είχαν μάλιστα κληθεί να προσέλθουν φέρνοντας ο καθένας τα δικά του ποτά («bring your own booze»).

Από τους συνολικά περίπου 100 προσκεκλημένους (επρόκειτο κυρίως για προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ, όπως λέγεται), στο πάρτι τελικώς λέγεται πως έδωσαν το «παρών» 30 με 40 άτομα.

Στον απόηχο των αποκαλύψεων, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και εντός της κυβερνώσας Συντηρητικής παράταξης, με τους βουλευτές να είναι «διχασμένοι» όπως σημειώνει ο Guardian ως προς το εάν τώρα ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του ή να παραιτηθεί.

Το κλίμα είναι ήδη βαρύ για τον 57χρονο Συντηρητικό ηγέτη ο οποίος κουβαλά άλλωστε και άλλα σκάνδαλα στην πλάτη του.

Τόσο βαρύ ώστε να γίνονται ήδη συζητήσεις για το ποιος ή ποια θα μπορούσε να τον διαδεχθεί στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και στην πρωθυπουργία.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή