Ουδέν νεώτερον από το ρωσικό μέτωπο

Ουδέν νεώτερον από το ρωσικό μέτωπο

Το ΝΑΤΟ απέρριψε τα αιτήματα εγγυήσεων ότι δεν θα διευρυνθεί

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Tη διάθεση του ΝΑΤΟ να συνομιλήσει με τη Ρωσία για τα ζητήματα ελέγχου των εξοπλισμών, την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων και τη διμερή διαφάνεια όσον αφορά τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων εξέφρασε χθες ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. Παράλληλα, όμως, μιλώντας στον Τύπο –μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας χθες στις Βρυξέλλες– ο κ. Στόλτενμπεργκ απέρριψε τα ρωσικά αιτήματα για εγγυήσεις μη περαιτέρω διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και για απόσυρση νατοϊκών στρατευμάτων από τις ανατολικές χώρες της Συμμαχίας. Επανέλαβε, δε, την προειδοποίησή του ότι υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος μιας νέας ένοπλης σύρραξης στην Ευρώπη».

Τα μέλη του ΝΑΤΟ, όπως ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ, επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στο δικαίωμα κάθε χώρας να επιλέγει τις αμυντικές συμμαχίες στις οποίες συμμετέχει. Επιπλέον, προσέθεσε, «οι σύμμαχοι ξεκαθάρισαν ότι δεν θα αποκηρύξουν τη δυνατότητα να προστατεύουν και να υπερασπίζονται ο ένας τον άλλον, μεταξύ άλλων με την παρουσία στρατευμάτων στο ανατολικό μέρος της Συμμαχίας».

Από την πλευρά του ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο, που εκπροσώπησε τη Μόσχα στο συμβούλιο, αναφέρθηκε στα «τεράστια ποσά» που δαπανάει το ΝΑΤΟ για την αποτροπή της Ρωσίας. Είναι ο «βασικός σκοπός» του ΝΑΤΟ, είπε, γεγονός που έχει «καταστροφικές επιπτώσεις» στις όποιες προσπάθειες να θεμελιωθεί η ασφάλεια της Ευρώπης βάσει άλλων αρχών.

«Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας», είπε ο γ.γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. «Οι διαφορές μας δεν θα γεφυρωθούν εύκολα, αλλά είναι θετικό σημάδι ότι όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και η Ρωσία κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και συζήτησαν ουσιαστικά θέματα». Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν η πρώτη του συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας από τον Ιούλιο του 2019.

Τα μέλη της Συμμαχίας επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στο δικαίωμα κάθε χώρας να επιλέγει τις αμυντικές συμμαχίες της.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, που συμμετείχε επίσης στις συνομιλίες της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα την περασμένη Δευτέρα στη Γενεύη, είπε ότι δεν άκουσε κάτι καινούργιο από τη ρωσική πλευρά στις Βρυξέλλες. Η Ρωσία δεν δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης στα σύνορα με την Ουκρανία, ανέφερε η Αμερικανίδα αξιωματούχος, αλλά ούτε απέρριψε το ενδεχόμενο. Χαρακτήρισε, δε, σημαντικό το γεγονός ότι οι Ρώσοι είναι ανοιχτοί σε περαιτέρω συνομιλίες.

Η κ. Σέρμαν είχε συνάντηση χθες για τη ρωσο-ουκρανική κρίση και με τον επικεφαλής του επιτελείου της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Μπιορν Ζάιμπερτ. Χθες το βράδυ, ο κ. Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε στη Βρέστη με τους υπουργούς Αμυνας της Ε.Ε. για περαιτέρω διαβουλεύσεις σχετικά με τη ρωσο-ουκρανική κρίση, ενώ σήμερα θα λάβει χώρα συνεδρίαση του ΟΑΣΕ στη Βιέννη για το ίδιο ζήτημα.

Αμηχανία λόγω Ποροσένκο

Αμηχανία για τη δυτική συμμαχία, πάντως, προκάλεσε η παρουσία χθες στις Βρυξέλλες του τέως προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο. Ο Ποροσένκο εξελέγη πρόεδρος μετά τα γεγονότα του Μαϊντάν και την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014 και έλαβε σημαντική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από τη Δύση. Σήμερα είναι βουλευτής της αντιπολίτευσης και κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία. Η επίσκεψή του στη βελγική πρωτεύουσα συνδέεται με την προσπάθειά του να αναδείξει την πολιτική φύση της δίωξης εναντίον του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή