ΗΠΑ – 5G: Πρόοδος αλλά και ανησυχίες για παρεμβολές στα ηλεκτρονικά συστήματα των αεροσκαφών

ΗΠΑ – 5G: Πρόοδος αλλά και ανησυχίες για παρεμβολές στα ηλεκτρονικά συστήματα των αεροσκαφών

Πρόοδο στη μείωση του κινδύνου καθυστερήσεων και ακυρώσεων πτήσεων λόγω των τηλεφωνικών υπηρεσιών πέμπτης γενιάς (5G) έχουν σημειώσει οι ρυθμιστικές αρχές της αεροπορίας των ΗΠΑ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόοδο στη μείωση του κινδύνου καθυστερήσεων και ακυρώσεων πτήσεων λόγω των τηλεφωνικών υπηρεσιών πέμπτης γενιάς (5G) έχουν σημειώσει οι ρυθμιστικές αρχές της αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA), ωστόσο εξακολουθούν να κάνουν λόγο για πιθανούς περιορισμούς σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας αναμένεται να παράσχει σύντομα πληροφορίες σχετικά με το ποσοστό των αεροσκαφών που θα υπόκεινται σε περιορισμούς, ενώ -σύμφωνα με το Bloomberg- τις επόμενες ώρες, θα δημοσιεύσει Notam με νέες απαγορεύσεις για εκατοντάδες τοποθεσίες.

Η FAA «έχει σημειώσει πρόοδο για να μειωθεί με ασφάλεια ο κίνδυνος καθυστερήσεων και ακυρώσεων, καθώς οι εταιρείες ασύρματων δικτύων μοιράζονται περισσότερα δεδομένα», ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Τα μεγάλα δίκτυα τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ ΑΤ&Τ και Verizon κατέληξαν σε συμβιβασμό με αξιωματούχους των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, συμφωνώντας να καθυστερήσουν την παροχή της υπηρεσίας 5G -η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει στις 5 Ιανουαρίου- για δύο εβδομάδες και να περιορίσουν την τοποθέτηση πύργων κινητής τηλεφωνίας κοντά σε 50 αεροδρόμια για τουλάχιστον έξι μήνες.

Ενώ οι εταιρείες διαμηνύουν ότι η νέα τους υπηρεσία δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για την αεροπορία, η FAA και όμιλοι της αεροδιαστημικής βιομηχανίας υποστηρίζουν ότι δοκιμές δείχνουν πως οι συσκευές που υπολογίζουν το ύψος του αεροπλάνου, θα μπορούσαν να καταστούν αναξιόπιστες σε κοντινή απόσταση από πύργους κινητής τηλεφωνίας.

Ακόμη και με τη συμφωνία της τελευταίας στιγμής, η FAA έχει προειδοποιήσει ότι απαιτείται να θεσπιστούν περιορισμοί, μέχρι να διασφαλιστεί ότι οι πτήσεις θα είναι ασφαλείς. Η FAA δήλωσε την Τετάρτη ότι τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις, οι περιορισμοί θα είναι μικρότεροι από ό,τι είχε προβλέψει αρχικά.

Αφού μελέτησε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το πού θα τοποθετηθούν πύργοι 5G, η FAA αποφάσισε ότι επί του παρόντος, οι προσγειώσεις θα επιτρέπονται χωρίς περιορισμούς σε ορισμένα αεροδρόμια.

Εάν οι κατασκευαστές αεροσκαφών αποδείξουν ότι οι συσκευές που υπολογίζουν το ύψος προφυλάσσονται από τα νέα σήματα 5G, ενδέχεται να μην αντιμετωπίσουν περιορισμούς, δήλωσε η FAA.

Οι κατασκευαστές μπορούν να υποβάλουν αίτηση που θα μπορούσε να επιτρέψει εξαιρέσεις σε ορισμένους ή όλους τους περιορισμούς της FAA. Η FAA πρέπει να εγκρίνει κάθε τέτοια αίτηση ξεχωριστά.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ειδήσεις σήμερα

5G: Boeing και Airbus ζητούν από την Ουάσιγκτον να καθυστερήσει η εφαρμογή του

5G: Έκκληση από 13 ευρωπαϊκούς ομίλους τηλεπικοινωνιών

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή