Βρετανία: Σε αναβρασμό οι Τόρις – Ο Μπόρις Τζόνσον, οι δημοσκοπήσεις και οι πιθανοί διάδοχοι

Βρετανία: Σε αναβρασμό οι Τόρις – Ο Μπόρις Τζόνσον, οι δημοσκοπήσεις και οι πιθανοί διάδοχοι

Δύο χρόνια έπειτα από τη σαρωτική τους νίκη στις εκλογές τον Δεκέμβριο του 2019, οι κυβερνώντες Τόρις μετρούν πια φθορές και απώλειες, με τον Μπόρις Τζόνσον να συγκεντρώνει τα πυρά ως ο κύριος υπεύθυνος για την κακή εικόνα της παράταξης.

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τελευταία φορά που οι Βρετανοί πήγαν στις κάλπες, τον Δεκέμβριο του 2019, οι Τόρις επικράτησαν μάλλον άνετα, με ποσοστό σχεδόν 44% (ποσοστό αυτοδυναμίας) και διαφορά περίπου 11 ποσοστιαίων μονάδων από τους δεύτερους Εργατικούς.

Δύο χρόνια μετά, το σκηνικό μοιάζει να έχει αλλάξει πια άρδην σε βάρος της Συντηρητικής παράταξης. Δεν είναι μόνο η πανδημία που έφερε φθορά. Είναι και όλα τα άλλα τα εξόχως αμφιλεγόμενα που έλαβαν χώρα μέσα σε συνθήκες πανδημίας με πρωταγωνιστή τον 57χρονο Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον τα τελευταία δύο χρόνια: τα πρωθυπουργικά «κορωνοπάρτι» στη Ντάουνινγκ Στριτ, οι ανεπιθύμητες επιπτώσεις του Brexit (του οποίου υπήρξε μέγας θιασώτης ο Τζόνσον), οι παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών, οι άστοχες δηλώσεις και οι πρωθυπουργικά είπα-ξείπα.

Δημοσκοπήσεις κόλαφος 

Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις (YouGov για τους Times του Λονδίνου) παρουσιάζουν πλέον την κυβερνώσα Συντηρητική παράταξη των Τορις να βρίσκεται, με 28%, δέκα ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τους Εργατικούς (Labour) του Κιρ Στάρμερ που προηγούνται με 38%, με την υποσημείωση ότι η εν λόγω δημοσκόπηση είχε πραγματοποιηθεί πριν από την απολογία του Τζόνσον ενώπιον του κοινοβουλίου στις 12 Ιανουαρίου.

Οι Εργατικοί, στις τελευταίες εκλογές του 2019, είχαν εξασφαλίσει 32% και οι Συντηρητικοί σχεδόν 44% (43,6%). Εάν συγκρίνει κανείς το «τότε» με το «τώρα», θα δει λοιπόν πως είναι πιο πολύ οι κυβερνώντες Συντηρητικοί που πέφτουν (στο χαμηλότερο ποσοστό τους από τον Δεκέμβριο του 2013 και έπειτα έναντι των Εργατικών) και λιγότερο οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί που ανεβαίνουν.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως οι Εργατικοί βρίσκονται μπροστά στις δημοσκοπήσεις ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ πίσω στα τέλη του 2021 η παράταξη των Συντηρητικών είχε υποστεί και μια βαριά εκλογική ήττα (χάνοντας από τους αντιπολιτευόμενους Φιλελεύθερους Δημοκράτες – Liberal Democrats) στην εκλογική περιφέρεια του Βορείου Σρόπσαϊρ στην κεντρική Αγγλία, μια περιφέρεια η οποία όμως θεωρείτο διαχρονικά προπύργιο των Τόρις.

Υπεύθυνος για την πτώση φέρεται να είναι σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον. Στην ίδια δημοσκόπηση άλλωστε (YouGov/theTimes), το 60% των ερωτηθέντων δηλώνει πως ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να παραιτηθεί. Ακόμη και μεταξύ όσων είχαν ψηφίσει Τόρις στις τελευταίες εκλογές του 2019, υπάρχει ένα διόλου ευκαταφρόνητο 38% που έχει την ίδια άποψη: ότι ο Τζόνσον θα πρέπει να παραιτηθεί.

Σημειωτέων πως εάν τουλάχιστον 54 βουλευτές των Συντηρητικών (από τους συνολικά 360, ποσοστό 15% επί του συνόλου) στραφούν εναντίον του αποσύροντας την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό του (με επιστολές προς τον επικεφαλής της επονομαζόμενης 1922 Committee, στο πλαίσιο εσωκομματικής διαδικασίας), τότε ο Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με πρόταση μομφής.

Οι πιθανοί διάδοχοι 

Ποιός ή ποιά θα μπορούσε, όμως, να διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον εάν εκείνος τελικώς οδηγηθεί στην έξοδο; Στο ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει ο βρετανικός Guardian, ξεχωρίζοντας επτά πιθανούς διαδόχους.

Βρετανία: Σε αναβρασμό οι Τόρις – Ο Μπόρις Τζόνσον, οι δημοσκοπήσεις και οι πιθανοί διάδοχοι-1
Φωτο: AP

Λιζ Τρας

Η 46χρονη υπουργός Εξωτερικών, που έχει πλέον αναλάβει – ως επικεφαλής της βρετανικής πλευράς – να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες εκείνες τις εκκρεμότητες του Brexit, θεωρείται από πολλούς φαβορί καθώς λέγεται πως έχει ισχυρά ερείσματα στη βάση του Συντηρητικού κόμματος. Η ίδια έχει δώσει μεγάλη έμφαση στο δημόσιο προφίλ της, το οποίο εσχάτως αποπνέει και έναν αέρα τύπου Μάργκαρετ Θάτσερ (τυχαίο;).

Βρετανία: Σε αναβρασμό οι Τόρις – Ο Μπόρις Τζόνσον, οι δημοσκοπήσεις και οι πιθανοί διάδοχοι-2

Τζέρεμι Χαντ

Ο 55χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών και άλλοτε υπουργός Υγείας είχε θέσει και στο πρόσφατο παρελθόν, το 2019, υποψηφιότητα για την ηγεσία των Τόρις, χάνοντας τότε από τον Τζόνσον και μάλιστα με διαφορά. Το όνομά του εξακολουθεί ωστόσο να φιγουράρει ψηλά ανάμεσα σε εκείνα των πιθανών διαδόχων.

Βρετανία: Σε αναβρασμό οι Τόρις – Ο Μπόρις Τζόνσον, οι δημοσκοπήσεις και οι πιθανοί διάδοχοι-3

Πρίτι Πατέλ

Η 49χρονη υπουργός Εσωτερικών, και βουλευτής από το 2010, έχει βρεθεί στο παρελθόν στο επίκεντρο σκανδάλων (για ανεπίσημες επαφές που είχε με ξένους αξιωματούχους) και καταγγελιών (που την είχαν παρουσιάσει να κάνει μπούλινγκ σε αξιωματούχους), ενώ στο στόχαστρο επικρίσεων έχουν βρεθεί και κάποιες από τις σκληρά δεξιές «αντιμεταναστευτικές» της θέσεις με τους Βρετανούς αναλυτές να την αποκαλούν «immigration hardliner». Από την άλλη πλευρά ωστόσο, είναι ακριβώς αυτές οι «σκληρές» της θέσεις που της δίνουν πόντους δημοφιλίας μεταξύ των Συντηρητικών ψηφοφόρων.

Βρετανία: Σε αναβρασμό οι Τόρις – Ο Μπόρις Τζόνσον, οι δημοσκοπήσεις και οι πιθανοί διάδοχοι-4

Ρίσι Σουνάκ

Υιός Ινδών μεταναστών, που έχει όμως φοιτήσει σε περίβλεπτα ιδιωτικά σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου και έχει εργαστεί στο Σίτι, ο 41χρονος υπουργός Οικονομικών αντιμετωπίζετο για ένα διάστημα ως ένα από φαβορί για την ηγεσία της παράταξης. Εσχάτως ωστόσο, το άστρο του φαίνεται να χάνει λάμψη.

Βρετανία: Σε αναβρασμό οι Τόρις – Ο Μπόρις Τζόνσον, οι δημοσκοπήσεις και οι πιθανοί διάδοχοι-5

Σάτζιντ Τζάβιντ

Πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν υπουργός Υγείας, ο 52χρονος άλλοτε τραπεζίτης (investment banker) είχε κι εκείνος θέσει υποψηφιότητα για να διαδεχθεί την Τερέζα Μέι στην ηγεσία της παράταξης το 2019, χάνοντας τότε από τον Τζόνσον. Ο ίδιος ωστόσο παραμένει στην κούρσα. Σημειωτέων πως εκείνος, όπως άλλωστε και η Λιζ Τρας, είχαν πάρει θέση υπέρ της παραμονής («remain») της Βρετανίας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016.

Βρετανία: Σε αναβρασμό οι Τόρις – Ο Μπόρις Τζόνσον, οι δημοσκοπήσεις και οι πιθανοί διάδοχοι-6

Κουάσι Κουαρτένγκ

Ο 46χρονος υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων έχει ήδη γράψει ιστορία ως ένας από τους πρώτους στα χρονικά μαύρους Συντηρητικούς που ανεβαίνει τόσο ψηλά στην κρατική-κυβερνητική ιεραρχεία. 

Βρετανία: Σε αναβρασμό οι Τόρις – Ο Μπόρις Τζόνσον, οι δημοσκοπήσεις και οι πιθανοί διάδοχοι-7

Ναντίμ Ζαχάουι

Κουρδικής καταγωγής και γεννημένος στη Βαγδάτη, ο 54χρονος νυν υπουργός Παιδείας, αν και βουλευτής ο ίδιος από το 2010, είδε τη δημοφιλία του να εκτοξεύεται σχετικά πρόσφατα, λόγω του επιτυχούς προγράμματος εμβολιασμού του οποίου εκείνος ηγήθηκε, ίσως ενός από τα πλέον επιτυχημένα προγράμματα της πρωθυπουργίας Τζόνσον όπως λέγεται. Σημειωτέων πως ο Ζαχάουι τυγχάνει επίσης συνιδρυτής της γνωστής εταιρείας δημοσκοπήσεις YouGov, ενώ παράλληλα εκείνος ξεχωρίζει και ως ένας από τους πλουσιότερους βουλευτές σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή