Γαλλία: Κλειστά σχολεία σήμερα – Οι δάσκαλοι απεργούν διαμαρτυρόμενοι για τα πρωτόκολλα Covid

Γαλλία: Κλειστά σχολεία σήμερα – Οι δάσκαλοι απεργούν διαμαρτυρόμενοι για τα πρωτόκολλα Covid

Κλειστά ήταν σήμερα τα σχολεία στο μεγαλύτερο μέρος της Γαλλίας, καθώς οι δάσκαλοι προχώρησαν σε απεργία διαμαρτυρόμενοι για τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πανδημίας.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλειστά ήταν σήμερα τα σχολεία στο μεγαλύτερο μέρος της Γαλλίας, καθώς οι δάσκαλοι προχώρησαν σε απεργία διαμαρτυρόμενοι για τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Περίπου το 75% των δασκάλων δημοτικού και το 62% των καθηγητών γυμνασίου-λυκείου εκτιμάται πως συμμετείχαν στην απεργία, με αποτέλεσμα να παραμείνουν κλειστά περισσότερα από τα μισά σχολεία της χώρας, όπως σημειώνουν οι ίδιες οι συνδικαλιστικές ενώσεις, αν και το υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας από την πλευρά του παρουσιάζει αισθητά πιο χαμηλά ποσοστά συμμετοχής (38,5% μεταξύ των δασκάλων και 24% μεταξύ των καθηγητών).

Σε κάθε περίπτωση, τα διεθνή ΜΜΕ μιλούν για «μια από τις μεγαλύτερες απεργίες εκπαιδευτικού προσωπικού που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία».

Δάσκαλοι και καθηγητές διαμαρτύρονται για τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πανδημίας που κόμισε η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι δεν προηγήθηκε η απαιτούμενη διαβούλευση με συμμετοχή των ιδίων των διδασκόντων που ενημερώνονται κάθε φορά την «τελευταία στιγμή» για τα πρωτόκολλα και τις αλλαγές σε αυτά. Επιπλέον, κατηγορούν την κυβέρνηση πως έχει αντιμετωπίσει το διδακτικό προσωπικό με «απαξία» και «περιφρόνηση».

Σημειώνεται πως μόλις λίγα 24ωρα νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε παρουσιάσει ως «μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Γαλλίας» το γεγονός ότι κατάφερε να κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία μέσα στην πανδημία περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο. Ο ίδιος υπερασπίστηκε την εν λόγω επιλογή ως «σωστή», ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε με δηλώσεις του και ο υπουργός Παιδείας Ζαν Μισέλ Μπλανκέ.

Το 2022 δεν ξεκίνησε ωστόσο «καλά» λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, με τα κρούσματα από την αρχή της χρονιάς να αυξάνονται και περίπου 10.000 σχολικές τάξεις να κλείνουν ακριβώς λόγω αυτής της αύξησης των κρουσμάτων.

Σημειώνεται, δε, πως οι κανόνες και τα πρωτόκολλα έχουν όντως αλλάξει «πολλές φορές» από την αρχή της χρονιάς.

Ενώσεις γονέων και κηδεμόνων, όπως η FCPE, «συμμετείχαν» με τον τρόπο τους κι αυτές στη σημερινή απεργία καλώντας τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους σπίτι σήμερα.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε όμως δημόσια και η Βαλερί Πεκρές, η υποψήφια του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων για τη γαλλική προεδρία στις εκλογές της Άνοιξης, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση έχει με τις επιλογές της προκαλέσει «χάος» και «σύγχυση».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή