Καζακστάν: Αποχωρούν τα ρωσικά στρατεύματα

Καζακστάν: Αποχωρούν τα ρωσικά στρατεύματα

Ο πρόεδρος του Καζακστάν κατηγορεί εμμέσως την οικογένεια Ναζαρμπάγεφ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΛΜΑΤΙ. Το έδαφος του Καζακστάν άρχισαν χθες να εγκαταλείπουν τα ρωσικά στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί πριν από μία εβδομάδα στη χώρα για να βοηθήσουν την κυβέρνηση του προέδρου Τοκάγεφ να αποκαταστήσει την τάξη ύστερα από δέκα ημέρες αιματηρών ταραχών.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο αποταχθείς πλέον επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας βρισκόταν πίσω από απόπειρα πραξικοπήματος. Το ρωσικό στρατιωτικό τμήμα θα έχει αναχωρήσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, νωρίτερα από την αρχική πρόβλεψη. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ-Τζομάρ Τοκάγεφ, ζήτησε βοήθεια από την Οργάνωση Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), όταν οι αρχικά ειρηνικές διαδηλώσεις κατά της ανόδου των τιμών καυσίμων εξελίχθηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις με την αστυνομία και σε επιθέσεις ενόπλων ομάδων εναντίον κυβερνητικών κτιρίων. Σύμφωνα με την κυβέρνηση Τοκάγεφ, οι ένοπλοι ήταν μισθοφόροι από το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν, που προσελήφθησαν από τον ανιψιό του τέως προέδρου Ναζαρμπάγεφ, Καϊράτ Σατιμπάλντι. Ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και επιχειρηματίας Σατιμπάλντι θεωρείται οπαδός του σκληροπυρηνικού σουνιτικού Ισλάμ. Παρά την παραίτησή του το 2019, ο Ναζαρμπάγεφ συνέχισε να συγκεντρώνει μεγάλη ισχύ, διατηρώντας την προεδρία του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας της χώρας, ενώ τα μέλη της οικογένειας και οι πρώην συνεργάτες του συνέχισαν να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Οι διαδηλώσεις, όμως, έδωσαν την ευκαιρία στον Τοκάγεφ να απομακρύνει τον Ναζαρμπάγεφ από το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας και να απολύσει σημαντικό αριθμό στελεχών, πιστών στον τέως πρόεδρο.

Καζακστάν: Αποχωρούν τα ρωσικά στρατεύματα-1

Σύμφωνα με τον Τοκάγεφ, ο ανιψιός του τέως προέδρου σχεδίασε πραξικόπημα.

Επιφυλάξεις

Διεθνείς παρατηρητές εκφράζουν, ωστόσο, επιφυλάξεις για την εκδοχή του Τοκάγεφ γύρω από τα γεγονότα των τελευταίων 10 ημερών. Η κυβέρνηση της Αλμάτι αρνείται να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των δεκάδων νεκρών στις ταραχές, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις περισσότερων των 9.000 πολιτών.

Πολλοί κάτοικοι της πρωτεύουσας εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την επάνοδο της ηρεμίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Al Jazeera. «Η πόλη ζωντάνεψε, τα δημόσια μέσα μεταφοράς λειτουργούν και τα μαγαζιά γέμισαν πάλι τρόφιμα», λέει ο γραφίστας Αλεξάντρ, που έχει ρωσική καταγωγή. Για πολλούς στα δυτικά της χώρας, ωστόσο, τα προβλήματα που οδήγησαν στις διαδηλώσεις παραμένουν άλυτα, με τα κυριότερα να είναι η διαφθορά, η οικονομική στασιμότητα, ο πληθωρισμός και η ανεργία των νέων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή