Ισόβια σε συνεργάτη του Άσαντ

Ισόβια σε συνεργάτη του Άσαντ

Δίκη-σταθμός για εγκλήματα του συριακού καθεστώτος κατά της ανθρωπότητας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΜΠΛΕΝΤΣ. Μια απόφαση-σταθμό εξέδωσε χθες το δικαστήριο της πόλης Κομπλέντς στη Γερμανία, καταδικάζοντας σε ισόβια κάθειρξη πρώην αξιωματικό των συριακών μυστικών υπηρεσιών για βασανιστήρια, βιασμούς και δολοφονίες αντιφρονούντων σε πτέρυγα φυλακής την οποία διηύθυνε. Ο 58χρονος Ανουάρ Ρασλάν διώχθηκε με βάση την αρχή της διεθνούς δικαιοδοσίας που εφαρμόζεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανεξάρτητα σε ποια χώρα έχουν διαπραχθεί.

Ο Ρασλάν κρίθηκε ένοχος για 27 δολοφονίες και 4.000 βασανισμούς στη φυλακή Αλ Χατίμπ, γνωστή και ως πτέρυγα 541 στο προάστιο Δούμα της Δαμασκού, την περίοδο 2011-2012. Ηταν η περίοδος που η Δαμασκός χρησιμοποιούσε τις πιο βίαιες μεθόδους καταστολής για να πατάξει την εξέγερση της αντιπολίτευσης, που εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο. Η επίτροπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέ, έκανε λόγο για «ιστορική» απόφαση. «Πρόκειται για κομβικό άλμα στην αναζήτηση της αλήθειας και της δικαιοσύνης για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία επί δέκα και πλέον χρόνια», σημείωσε. «Η δίκη ρίχνει φως στα εφιαλτικά βασανιστήρια, περιλαμβανομένης και της φρικτής σεξουαλικής βίας, που υπέστησαν αναρίθμητοι Σύροι στις φυλακές της χώρας».

«Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητα, ανεξάρτητα πού διαπράττονται, ανεξάρτητα από ποιoν», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Μάρκο Μπούσμαν, καλώντας και άλλες χώρες να ακολουθήσουν την «πρωτοποριακή» –όπως τη χαρακτήρισε– δουλειά του γερμανικού δικαστικού συστήματος.

Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, περίπου 149.000 άτομα συνελήφθησαν ή εξαφανίστηκαν στη διάρκεια του συριακού εμφυλίου. Για το 85% των περιπτώσεων, η ευθύνη βαρύνει τη συριακή κυβέρνηση.

Ο 58χρονος Ανουάρ Ρασλάν κρίθηκε ένοχος για 27 δολοφονίες και 4.000 βασανισμούς στη φυλακή Αλ Χατίμπ, στη Δαμασκό, την περίοδο 2011-2012.

Εις βάρος του Ρασλάν είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για 58 δολοφονίες, εκ των οποίων το δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τις 27. Οι συνήγοροί του υποστήριξαν ότι ο πελάτης τους δεν βασάνισε προσωπικά κανέναν και ότι έτρεφε κρυφές συμπάθειες για τη συριακή αντιπολίτευση.

Ο Ρασλάν ταξίδεψε νομίμως με την οικογένειά του από τη Συρία στη Γερμανία το 2014, ενώ συνελήφθη από τις γερμανικές Αρχές το 2019.

Μεροληψία

«Η δραστηριοποίηση της γερμανικής δικαιοσύνης δεν είναι απαλλαγμένη από πολιτικούς υπολογισμούς», σημείωσε ο αρθρογράφος Ρόνεν Στάινκε στην εφημερίδα «Ζιντόιτσε». «Βλέπουμε ποιες χώρες προστατεύονται. Παραδείγματος χάριν, οι αίθουσες βασανιστηρίων του Αιγύπτιου δικτάτορα Αλ Σίσι και τα βασανιστήρια στις αμερικανικές φυλακές στη Μέση Ανατολή και στο Γκουαντάναμο δεν ερευνήθηκαν ποτέ», προσθέτει, θυμίζοντας ότι όταν ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ είχε θελήσει να ταξιδέψει στη Γερμανία το 2007, «η ομοσπονδιακή εισαγγελία τον είχε διαβεβαιώσει ότι δεν γίνονται έρευνες σε βάρος του». «Παρ’ όλα αυτά είναι καλό που η γερμανική δικαιοσύνη ασχολείται τόσο σοβαρά με τη Συρία», καταλήγει ο αρθρογράφος. «Οσο περισσότερα κράτη ασχολούνται με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, έστω και επιλεκτικά, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για τους βασανιστές να ταξιδεύουν ελεύθερα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή