Ιταλία: Οι προεδρικές φιλοδοξίες του Μπερλουσκόνι

Ιταλία: Οι προεδρικές φιλοδοξίες του Μπερλουσκόνι

Στα 85 του χρόνια και αφού νίκησε τον κορωνοϊό, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τη νόσο και τις επιπτώσεις της, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν εννοεί να εγκαταλείψει τα δύο μεγάλα πάθη του: το γυναικείο φύλο και την πολιτική.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 85 του χρόνια και αφού νίκησε τον κορωνοϊό, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τη νόσο και τις επιπτώσεις της, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν εννοεί να εγκαταλείψει τα δύο μεγάλα πάθη του: το γυναικείο φύλο και την πολιτική. Τις προάλλες ανέβασε στο Instagram φωτογραφία του με το τωρινό του αμόρε, την 35χρονη βουλευτή του κόμματός του, Forza Italia, Μαρία Φασίνα, με αφορμή τα γενέθλιά της. Αμέσως μετά εγκαταστάθηκε στη Ρώμη για να εξαπολύσει αυτό που τα ιταλικά μέσα έχουν ονομάσει «Επιχείρηση Σκίουρος»: τη μάχη για τη συγκέντρωση των απαραίτητων ψήφων που θα του επιτρέψουν να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στις 24 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος της αναμέτρησης, καθώς η θητεία του σημερινού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα λήγει στις 3 Φεβρουαρίου. Το εκλεκτορικό σώμα συνθέτουν 1.009 αξιωματούχοι – οι 630 βουλευτές, οι 321 γερουσιαστές και 58 εκπρόσωποι των περιφερειών. Αν και δεν ανακηρύσσονται επισήμως υποψήφιοι πριν από την ψηφοφορία, είναι κοινό μυστικό ότι οι βασικοί αντίπαλοι θα είναι δύο: ο σημερινός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ηγείται κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας, και ο Καβαλιέρε, ο οποίος έχει πίσω του τέσσερις πρωθυπουργικές θητείες.

Χθες, ο ηγέτης της ξενοφοβικής Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι «η Κεντροδεξιά υποστηρίζει σταθερά και ομόφωνα τον Μπερλουσκόνι και δεν αποδέχεται τα ιδεολογικά βέτο της Αριστεράς». Μια μέρα νωρίτερα είχε δηλώσει ότι το κόμμα του προτίθεται να παραμείνει στην κυβέρνηση ακόμη κι αν φύγει από το αξίωμά του ο Ντράγκι. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Forza Italia και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, προειδοποίησε ότι το δικό του κόμμα θα εγκαταλείψει την κυβέρνηση συνεργασίας αν ο Ντράγκι εκλεγεί πρόεδρος.

Η Forza Italia απειλεί να αποσυρθεί από την κυβέρνηση συνεργασίας αν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Ντράγκι.

Τα προγνωστικά φέρουν φαβορί τον πρώην διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ακόμη κι αν ο μεγιστάνας των ιταλικών μίντια συγκεντρώσει το σύνολο των εκπροσώπων της Κεντροδεξιάς (κάτι πολύ αμφίβολο, καθώς η ψηφοφορία είναι μυστική), θα χρειαστεί 50 ψήφους επιπλέον για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία μετά τον τρίτο γύρο (στους τρεις πρώτους απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία δύο τρίτων) και να εγκατασταθεί στο Μέγαρο του Κυρηναλίου. Ούτε η κοινή γνώμη φαίνεται να ευνοεί τον Μπερλουσκόνι. Η τελευταία δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε την Τρίτη, εμφανίζει το 39% των Ιταλών να υποστηρίζει την υποψηφιότητά του, ενώ ο Μάριο Ντράγκι υποστηρίζεται από το 50%.

Αν και στην Ιταλία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κυρίως συμβολικές αρμοδιότητες, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε καταστάσεις πολιτικής κρίσης, καθώς έχει τη δυνατότητα να διαλύει τη Βουλή, επιβάλλοντας πρόωρες εκλογές ή να δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ρόλο που έπαιξε ο Ματαρέλα τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν κατέρρευσε η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή