Μαζική κυβερνοεπίθεση κατά κρατικών ουκρανικών ιστοτόπων με προειδοποιήσεις

Μαζική κυβερνοεπίθεση κατά κρατικών ουκρανικών ιστοτόπων με προειδοποιήσεις

Επλήγησαν μεταξύ άλλων οι ιστοσελίδες του υπουργείο Εξωτερικών και του συμβουλίου άμυνας

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Ρωσία στρέφονται οι υποψίες για μια μαζική κυβερνοεπίθεση κατά την οποία απευθυνόταν η προειδοποίηση προς τους Ουκρανούς «να φοβάστε και να περιμένετε τα χειρότερα», και έπληξε ιστοτόπους της κυβέρνησης της Ουκρανίας την Πέμπτη το βράδυ, καθιστώντας ορισμένους από αυτούς μη προσβάσιμους την Παρασκευή το πρωί και αναγκάζοντας τις ουκρανικές αρχές να ξεκινήσουν έρευνα.

Το περιεχόμενο των κυβερνητικών ιστοτόπων δεν άλλαξε κατά τη διάρκεια των ηλεκτρονικών επιθέσεων που δέχθηκαν και δεν διέρρευσε κανένα προσωπικό δεδομένο, ανακοίνωσε πριν από λίγο η ουκρανική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι ανεστάλη η λειτουργία αριθμού άλλων κυβερνητικών ιστοτόπων για να προληφθεί η εξάπλωση της επίθεσης σε άλλες πηγές, αλλά ήδη έχουν αποκατασταθεί οι περισσότερες από τις πληγείσες κρατικές πηγές.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε παράλληλα στο Reuters ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να πουν ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από την επίθεση αυτή, αλλά σημείωσε ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από παρόμοια πλήγματα στο παρελθόν.

Η ηλεκτρονική επίθεση, η οποία έπληξε το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργικό συμβούλιο και το συμβούλιο ασφαλείας και άμυνας μεταξύ άλλων, σημειώνεται την ώρα που το Κίεβο και οι σύμμαχοί του σήμαναν συναγερμό για πιθανή νέα στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί στο παρελθόν ότι βρίσκεται πίσω από κυβερνοεπιθέσεις στην Ουκρανία.

«Ουκρανέ! Όλα τα προσωπικά σου δεδομένα φορτώθηκαν στο δημόσιο δίκτυο. Όλα τα δεδομένα στον υπολογιστή έχουν καταστραφεί, είναι αδύνατο να τα αποκαταστήσεις», αναφέρεται σε μήνυμα που εμφανίστηκε σε κυβερνητικούς ιστοτόπους που υπέστησαν επίθεση, γραμμένο στα ουκρανικά, τα ρωσικά και τα πολωνικά.

«Όλες οι πληροφορίες για σένα αποκαλύφθηκαν δημοσίως, να φοβάσαι και να περιμένεις τα χειρότερα. Αυτό ισχύει για το παρελθόν σου, το παρόν σου και το μέλλον σου».

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Πέμπτη ότι η απειλή μιας ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης είναι υψηλή. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ο διάλογος συνεχίζεται, αλλά βρίσκεται σε αδιέξοδο καθώς η Μόσχα προσπαθεί να πείσει τη Δύση να αποκλείσει μια ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και να ανατρέψει δεκαετίες επέκτασης της συμμαχίας στην Ευρώπη –αιτήματα για τα οποία οι ΗΠΑ είπαν ότι «δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για να υπάρξει συνέχεια».

«Είναι πολύ νωρίς για να εξαγάγουμε συμπεράσματα, αλλά υπάρχει μια μακρά σειρά από ρωσικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας στο παρελθόν», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ουκρανικής ασφάλειας δήλωσε στο Reuters: «Όλοι οι παράγοντες κυβερνοασφάλειας ήταν ενήμεροι για τέτοιες πιθανές προκλήσεις από την Ρωσική Ομοσπονδία. Επομένως η ανταπόκριση σε αυτά τα περιστατικά ήταν η συνηθισμένη».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, υπονόησε ότι η Ρωσία κρύβεται πίσω από την επίθεση: «Είναι δύσκολο να πούμε» ποιος ευθύνεται, «δεν μπορώ να κατηγορήσω κάποιον χωρίς αποδείξεις, αλλά μπορούμε να φανταστούμε», είπε με νόημα.

«Εμείς θα επιστρατεύσουμε όλες τις δυνατότητές μας για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αντιμετωπίσει αυτή την κυβερνοεπίθεση. Δυστυχώς ήμαστε ενήμεροι για την πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Βρετανία: Tο πάρτι τελειώνει για τον Μπόρις Τζόνσον

Καζακστάν: Αποχωρούν τα ρωσικά στρατεύματα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή