H E.E. ζητάει από την Πολωνία τα πρόστιμα

H E.E. ζητάει από την Πολωνία τα πρόστιμα

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρακρατήσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ σε κοινοτικά κονδύλια προς την Πολωνία ανακοίνωσε ο επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρακρατήσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ σε κοινοτικά κονδύλια προς την Πολωνία ανακοίνωσε ο επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, ως μέθοδο είσπραξης προστίμων που έχει επιβάλει στη Βαρσοβία το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για πολιτικές που υπονομεύουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα.  

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, ο κ. Ρέιντερς αποκάλυψε ότι η Κομισιόν θα στείλει προσεχώς («εντός ωρών ή ημερών») επιστολή στην πολωνική κυβέρνηση απαιτώντας την πληρωμή 69 εκατομμυρίων ευρώ σε ημερήσια πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στη χώρα από τις αρχές Νοεμβρίου. Τα πρόστιμα, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ ημερησίως, επιβλήθηκαν εξαιτίας της μη αναστολής λειτουργίας του πειθαρχικού σώματος του ανωτάτου δικαστηρίου της Πολωνίας, το οποίο κρίθηκε ότι επιτρέπει την αποπομπή δικαστών με πολιτικά κριτήρια. Αν η Πολωνία δεν ανταποκριθεί στο αίτημα εντός 60 ημερών, θα αρχίσουν οι παρακρατήσεις, ώστε να καλυφθούν τα οφειλόμενα ποσά, συν οι τόκοι υπερημερίας που θα καταλογιστούν.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται επι.στολή της Πολωνίας προς την Κομισιόν με ημερομηνία 10 Ιανουαρίου, η πολωνική πλευρά ζήτησε από τις Βρυξέλλες να αναστείλουν την είσπραξη των προστίμων, επικαλούμενη ενέργειες που έχει αναλάβει για την αναμόρφωση του πειθαρχικού σώματος και τη συμμόρφωση με τις επιταγές του Δικαστηρίου. Απαντώντας σε ερώτηση χθες για το πολωνικό αίτημα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε τη λήψη της επιστολής και δήλωσε ότι απαιτείται η «πλήρης συμμόρφωση» της πολωνικής πλευράς με την εντολή του ΔΕΕ. «Αν δεν αποδειχθεί αυτό, η Επιτροπή θα προχωρήσει στο πρώτο κάλεσμα για πληρωμή» των οφειλομένων, σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η αντιπαράθεση για το πειθαρχικό καθεστώς στο δικαστικό σώμα αποτελεί ένα μέρος μόνο της σύγκρουσης μεταξύ των Βρυξελλών και της Βαρσοβίας για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στη χώρα. Μια παράπλευρη απώλεια της σύγκρουσης είναι ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Πολωνίας, για την απορρόφηση 36 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν έχει ακόμα εγκριθεί από την Κομισιόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή