Yπουργός Υγείας Πολωνίας: Η χώρα εισήλθε στο πέμπτο κύμα της πανδημίας

Yπουργός Υγείας Πολωνίας: Η χώρα εισήλθε στο πέμπτο κύμα της πανδημίας

«Προβλέπουμε ότι η κορύφωση των μολύνσεων θα σημειωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου και αυτή η κορύφωση θα αγγίξει περίπου τα 60.000 κρούσματα την ημέρα», δήλωσε ο Άνταμ Νιεντζιέλσκι

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πολωνία βιώνει ένα πέμπτο κύμα λοιμώξεων εξαιτίας της Covid-19, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, προειδοποιώντας ότι η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον ενδέχεται να εκτοξεύσει τους αριθμούς κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα που δεν έχει καταγράψει η χώρα από την έναρξη της πανδημίας.

«Προβλέπουμε ότι η κορύφωση των μολύνσεων θα σημειωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου και αυτή η κορύφωση θα αγγίξει περίπου τα 60.000 κρούσματα την ημέρα», δήλωσε ο Άνταμ Νιεντζιέλσκι σε συνέντευξη Τύπου.

Την Παρασκευή, τα 13 από τα 17 μέλη του Ιατρικού Συμβουλίου της Πολωνίας, το οποίο συμβουλεύει τον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19, παραιτήθηκαν καταδικάζοντας την έλλειψη επιστημονικής επιρροής στη χάραξη πολιτικής.

«Η ανακολουθία μεταξύ του επιστημονικού και ιατρικού σκεπτικού και της (σ.σ. κυβερνητικής) πρακτικής είναι έκδηλη ιδίως όσον αφορά τις πολύ περιορισμένες προσπάθειες που έγιναν για την αντιμετώπιση του κύματος το φθινόπωρο και κατόπιν της απειλής της παραλλαγής Όμικρον, παρά τον τεράστιο αριθμό θανάτων που αναμένονταν», ανέφεραν τα 13 παραιτηθέντα μέλη του Συμβουλίου στην ανακοίνωση που απέστειλαν στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Ο Νιεντζιέλσκι δήλωσε ότι προσπάθησε να πείσει τα μέλη του Συμβουλίου που παραιτήθηκαν να συνεχίσουν το έργο τους ως μέλη του Συμβουλίου, αλλά χωρίς επιτυχία. Πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθεί νέο συμβουλευτικό σώμα που θα έχει διαφορετική μορφή.

«Η αλλαγή θα συνίσταται κυρίως στην επέκταση του σχήματος, επομένως θα υπάρχει ένα ευρύτερο φάσμα ειδικών που θα βοηθούν και θα συμβουλεύουν τον πρωθυπουργό», δήλωσε ο Νιεντζιέλσκι.

Η χώρα των περίπου 38 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 4.323.482 κρούσματα και 102.309 θανάτους.

Μολονότι η θνησιμότητα από τον νέο κορωνοϊό στην Πολωνία είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο, η κυβέρνηση θέσπισε πολύ πιο περιορισμένα μέτρα, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να αναχαιτίσει τη διασπορά του.

Στην Πολωνία έχει εμβολιαστεί μόλις το 56,4% του πληθυσμού, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η καχυποψία απέναντι στα εμβόλια είναι διαδεδομένη, ιδίως στις συντηρητικές, αγροτικές περιοχές, την εκλογική βάση της κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή