Αισιοδοξία για τέλος της πανδημίας

Αισιοδοξία για τέλος της πανδημίας

Σε ευαίσθητη ισορροπία βρίσκεται η εξέλιξη της πανδημίας. Πολλοί επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι η υγειονομική κρίση βαίνει προς αποκλιμάκωση και η επιστροφή στην κανονικότητα βρίσκεται προ των πυλών.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ευαίσθητη ισορροπία βρίσκεται η εξέλιξη της πανδημίας. Πολλοί επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι η υγειονομική κρίση βαίνει προς αποκλιμάκωση και η επιστροφή στην κανονικότητα βρίσκεται προ των πυλών. Στην Αγγλία, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα σημάδια είναι τόσο ενθαρρυντικά ώστε θα επιτρέψουν την άρση των περιορισμών εντός του επόμενου δεκαημέρου. Στη Γερμανία, παρά τα χιλιάδες κρούσματα, ο λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντόρστεν εξέφρασε την ελπίδα ότι η «Oμικρον» μπορεί να επιφέρει το τέλος της οξείας πανδημικής φάσης, καθιστώντας την COVID μια ενδημική νόσο. «Δεν είναι δυνατή η αέναη συνέχιση των επαναληπτικών εμβολιασμών για όλους», δήλωσε.

Εκτιμήσεις Μπουρλά

Αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις του επικεφαλής της Pfizer, Aλβέρτου Μπουρλά, ο οποίος δήλωσε στο γαλλικό κανάλι ΒFM TV ότι αν και ο κορωνοϊός θα εξακολουθήσει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας για πολλά χρόνια ακόμα, το σημερινό πανδημικό κύμα φαίνεται ότι θα είναι το τελευταίο που επέβαλε τη λήψη περιοριστικών μέτρων. Λιγότερο αισιόδοξος εμφανίστηκε χθες ο ειδικός απεσταλμένος για την COVID-19, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Ντέιβιντ Ναμπάρο, επισημαίνοντας ότι το φως στην άκρη του τούνελ είναι ορατό στη Βρετανία. Ωστόσο τόνισε ότι «όλοι οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων, την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων, ακόμα και για νέα έκρηξη κρουσμάτων εξαιτίας της “Ομικρον”» και κατέληξε λέγοντας πως «οφείλουμε να σεβαστούμε αυτόν το ιό, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην τον μεταδώσουμε. Δεν είναι κοινό κρυολόγημα».

Ειδικοί βλέπουν το τελευταίο κύμα με περιοριστικά μέτρα πριν ο κορωνοϊός γίνει ενδημικός.

Αυστηρή η Αυστρία

H Αυστρία, σε μια άλλη εξέλιξη, επικαιροποίησε το σχέδιό της για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο πλάνο, η υποχρεωτικότητα, πλέον, αφορά όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών, και όχι από τα 14 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Η εφαρμογή του θα γίνει σε τρεις φάσεις: Στην πρώτη όλοι οι πολίτες θα ενημερωθούν για το νέο νομικό πλαίσιο που ισχύει και για την υποχρέωση εμβολιασμού. Από τα μέσα Μαρτίου η αστυνομία θα ελέγχει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και όποιος δεν το προσκομίζει θα πληρώνει πρόστιμο 600 ευρώ. Αν αυτό δεν αποδώσει, θα προγραμματίζονται, από τον αρμόδιο κρατικό φορέα, ραντεβού εμβολιασμού και θα ενημερώνονται οι υπόχρεοι. Σε περίπτωση που δεν εμφανίζονται θα καταβάλλουν πρόστιμο 3.600 ευρώ.

Το partygate

Τέλος, εξακολουθούν να μαίνονται οι αντιδράσεις για τα κορωνοπάρτι στη βρετανική πρωθυπουργική κατοικία. Ο επικεφαλής των Συντηρητικών, Ολιβερ Ντόουντεν, τόνισε χθες ότι ο Μπόρις Τζόνσον έχει πραγματικά μετανοήσει για όσα συνέβησαν και θα προσπαθήσει να «αντιμετωπίσει την “κουλτούρα των πάρτι” στην Ντάουνινγκ Στριτ», κάτι που πιθανώς να σημαίνει απομάκρυνση στελεχών του γραφείου του.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Οι «σκληροί δείκτες» και η Δέλτα που επιμένει

EΕ: Αντιμέτωπη με την απειλή της γρίπης παράλληλα με την Covid-19

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή