Μπέρμποκ-Λαβρόφ: Υψηλοί τόνοι και αιχμές από τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ στη Μόσχα

Μπέρμποκ-Λαβρόφ: Υψηλοί τόνοι και αιχμές από τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ στη Μόσχα

Η Αναλένα Μπέρμποκ υπογράμμισε από την πλευρά της πως είναι δύσκολο να μην εκλάβει κανείς σαν απειλή τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Σεργκεί Λαβρόφ στη Μόσχα.

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συγκρατημένα τεταμένο κλίμα, εν μέσω διαφωνιών και αντεγκλήσεων, πραγματοποιήθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, στη Μόσχα σήμερα. 

Ήδη πριν από τη συνάντηση που επρόκειτο να έχει με τον 71χρονο Σεργκέι Λαβρόφ στη ρωσική πρωτεύουσα, η Μπέρμποκ, που μια ημέρα πριν επισκέφθηκε την Ουκρανία, είχε αναγνωρίσει πως η λίστα των διαφωνιών που θα κληθούν να συζητήσουν εκείνη και ο Ρώσος ομόλογός της είναι «μακρά». 

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως η ίδια προέρχεται από το κόμμα των Γερμανών Πρασίνων το οποίο έχει ασκήσει δημοσίως σκληρή κριτική στη Ρωσία κατά καιρούς για σειρά θεμάτων (για τη δίωξη επί παραδείγματι του αντιπολιτευόμενου Ρώσου Αλεξέι Ναβάλνι, για τη ρωσική συγκέντρωση στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία κ.ά.), ενώ η συγκεκριμένη παράταξη ήταν αντίθετη προεκλογικά και στη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 προς μεγάλη απογοήτευση της Μόσχας (αλλά και μερίδας του SPD) που θα ήθελε να δει τον αγωγό να μπαίνει το συντομότερο σε λειτουργία. 

Κάποιες από τις παραπάνω διαφωνίες, όπως ήταν αναμενόμενο, βγήκαν στην επιφάνεια και κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Γερμανίας σήμερα στη Μόσχα.

Η Αναλένα Μπέρμποκ υπογράμμισε από την πλευρά της πως είναι δύσκολο να μην εκλάβει κανείς σαν απειλή τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στη σύνορα με την Ουκρανία. Συνέχισε, δε, λέγοντας, πως δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφάλεια εάν δεν υπάρχουν κανόνες που θα γίνονται σεβαστοί από όλες τις πλευρές, ενώ παράλληλα υποστήριξε πως το Βερολίνο χρειάζεται μια Ρωσία που θα είναι «αξιόπιστη». 

Η ίδια μάλιστα δεν δίστασε να αναφερθεί και στην υπόθεση του διωκόμενου Αλεξέι Ναβάλνι ενώ στηλίτευσε και το κλείσιμο – τη διάλυση της ρωσικής ΜΚΟ Memorial από τις ρωσικές Αρχές. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η ενέργεια δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σαν «όπλο», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι προκειμένου να υπερασπιστεί τις αξίες της η Γερμανία θα ήταν διατεθειμένη να πληρώσει ακόμη και οικονομικό τίμημα.

Κατά τα λοιπά, η Μπέρμποκ ζήτησε να δοθεί εκ νέου πνοή στο Σχήμα της Νορμανδίας (Ουκρανίας, Ρωσίας, Γερμανίας, Γαλλίας) με στόχο της εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία. 

Ο Λαβρόφ από την πλευρά του, ζήτησε να υπάρχει λύση αναφορικά με τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2. Ο ίδιος μάλιστα αποκήρυξε και ως «αντιπαραγωγικές» τις προσπάθειες «πολιτικοποίησης» του συγκεκριμένου έργου. 

Σημειώνεται πως αυτό ήταν το πρώτο ταξίδι που πραγματοποιεί στη Ρωσία η Α. Μπέρμποκ ως υπουργός Εξωτερικών, ένα ταξίδι σωστό βάπτισμα του πυρός που σηματοδοτεί και το πως θα μπορούσαν να εξελιχθούν το προσεχές διάστημα οι γερμανορωσικές σχέσεις. 

Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια ώρα που η Α. Μπέρμποκ είχε συνάντηση με τον Σ. Λαβρόφ στη Μόσχα, πίσω στο Βερολίνο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ενώ μέσα στην εβδομάδα είναι προγραμματισμένο να μεταβεί στο Βερολίνο (αλλά και στο Κίεβο) και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή