Ο ηρωικός ραββίνος του Τέξας

Ο ηρωικός ραββίνος του Τέξας

Η εκπαίδευση που είχε λάβει έσωσε τους ομήρους στη συναγωγή Μπεθ Ισραελ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για 11 ώρες οι όμηροι στη συναγωγή Μπεθ Ισραελ, σε προάστιο του Φορτ Ουέρθ στο Τέξας, προσπαθούσαν να ηρεμήσουν τον εμφανώς διαταραγμένο απαγωγέα τους. Οταν αυτός τους διέταξε να γονατίσουν, αποφάσισαν ότι έπρεπε να κάνουν κάτι. Ο ραββίνος άρπαξε μια καρέκλα και την πέταξε προς τον απαγωγέα, ενώ οι όμηροι έτρεχαν προς την έξοδο.

Ο ραββίνος Τσάρλι Σάιτρον-Ουόκερ επαινέθηκε για την ψυχραιμία και τις ηγετικές του ικανότητες, που επέτρεψαν την απόδραση των τριών ομήρων το Σάββατο. Σύμφωνα με τον ίδιο τον ραββίνο, αλλά και τον όμηρο Τζέφρι Κόεν, η απόδρασή τους κατέστη δυνατή χάρη σε πολλά χρόνια εκπαίδευσης ασφαλείας, ως αποτέλεσμα των απειλών που συχνά δέχονται εβραϊκοί τόποι λατρείας.

Σεμινάρια

Σε συνέντευξή του, ο ραββίνος Σάιτρον-Ουόκερ λέει ότι συμμετείχε σε τουλάχιστον τέσσερα τέτοια σεμινάρια τα τελευταία χρόνια, υπό την αιγίδα του τοπικού αστυνομικού τμήματος της Κόλεϊβιλ, του FBI, της εβραϊκής οργάνωσης ADL και του μη κερδοσκοπικού ομίλου ασφαλείας Secure Community Network. Η εκπαίδευση αυτή τον δίδαξε ότι «εάν βρεθείς σε τέτοια κατάσταση, πρέπει να κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να επιβιώσεις και μου έδωσε τη δύναμη και την ψυχραιμία να δράσουμε την ώρα που μπορούσαμε», λέει.

Ο πρόεδρος της εβραϊκής οργάνωσης ADL εξηγεί ότι πολλοί Εβραίοι συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα αυτοπροστασίας.

Οι συναγωγές σε όλες τις ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας μετά την επίθεση ένοπλου άνδρα το 2018, ο οποίος σκότωσε 11 πιστούς σε συναγωγή του Πίτσμπουργκ, ενώ φώναζε αντισημιτικές ύβρεις. «Οι συναγωγές συνειδητοποίησαν ότι υπήρχε η ζωή πριν από το Πίτσμπουργκ και η ζωή μετά την επίθεση αυτή», λέει ο επικεφαλής του ομίλου ασφαλείας Secure Community Network, Στιούαρτ Φρις. Τον Αύγουστο ο Φρις οργάνωσε σεμινάριο στο οποίο συμμετείχε ο ραββίνος Σάιτρον-Ουόκερ και πολλά μέλη του εκκλησιάσματος της συναγωγής Μπεθ Ισραελ. Ο πρόεδρος της εβραϊκής οργάνωσης ADL, Τζόζεφ Γκρίνμπλατ, εξηγεί ότι Εβραίοι πιστοί και οι επικεφαλής συναγωγών συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα. «Εχουν όλοι ολοκληρώσει εκπαίδευση σε όπλα. Εκπαιδεύτηκαν στη διαχείριση περιστατικών ομηρίας και έμαθαν τι να κάνουν σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης», λέει ο Γκρίνμπλατ.

Στην Ευρώπη

«Στην Ευρώπη οι Εβραίοι έμαθαν να ζουν με αυστηρά μέτρα ασφαλείας, από την Κωνσταντινούπολη μέχρι το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και την Κοπεγχάγη. Πολλά μέλη της κοινότητάς μας ανησυχούν με την κατάσταση στις ΗΠΑ», λέει ο Γκρίνμπλατ. Το Σαββατοκύριακο, ο μεγαλύτερος εβραϊκός σύλλογος της Βόρειας Αμερικής ανακοίνωσε ότι επιταχύνει τα εγκαίνια προγράμματος 54 εκατ. δολαρίων, που θα επεκτείνει τις πρωτοβουλίες ασφαλείας. Ο όμιλος Secure Community Network συμμετέχει ενεργά στις πρωτοβουλίες αυτές.

Ο ραββίνος Τζέφρι Μάιερς, που επέζησε της επίθεσης στο Πίτσμπουργκ το 2018, είχε ολοκληρώσει σεμινάριο αυτοπροστασίας μέσω του εβραϊκού συλλόγου λίγο καιρό πριν από την επίθεση. «Είμαι σήμερα ζωντανός επειδή είχα εκπαιδευθεί. Το αίσθημα ασφάλειας που μπορούσε κάποιος να νιώσει κάποτε σε οίκους λατρείας στις ΗΠΑ δεν υπάρχει πια», είπε την περασμένη Δευτέρα ο Μάιερς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή