Συνάντηση Δένδια – Κασουλίδη: Στόχος μας να ενισχύσουμε τις πολυμερείς συνεργασίες

Συνάντηση Δένδια – Κασουλίδη: Στόχος μας να ενισχύσουμε τις πολυμερείς συνεργασίες

Την προσήλωσή τους στα τριμερή - πολυμερή σχήματα συνεργασίας της Ανατολικής Μεσογείου, τα οποία θέλουν μάλιστα και να ενισχύσουν, εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου από την Αθήνα.

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη του επίσημη συνάντηση με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Δένδια είχε σήμερα στην Αθήνα ως υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος βέβαια επιστρέφει σε γνώριμα για εκείνον μέρη καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στο τιμόνι του κυπριακού ΥΠΕΞ. 

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση των δύο υπουργών, ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να θέτει καθαρά ενώπιον των Ευρωπαίων  εταίρων και στα διεθνή φόρα την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Η Τουρκία συνεχίζει δυστυχώς τις προκλητικές ενέργειες παραβιάζοντας την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Δένδιας, επικαλούμενος ως πρόσφατο παράδειγμα την παρενόχληση του ερευνητικού Nautical Geo εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Οι ενέργειες αυτές δυστυχώς συνδυάζονται με έξαρση της επιθετικής ρητορικής, η οποία στρέφεται και κατά συγκεκριμένων προσώπων, ρητορική, η οποία θέτει σε αμφισβήτηση κεκτημένα δεκαετιών», συνέχισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την πρόθεση της Ελλάδας «για ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο στα θεσμοθετημένα πλαίσια με την Τουρκία, με βασική προϋπόθεση πάντα τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας».

Αναφερόμενος, δε, στην άφιξη των πρώτων γαλλικών αεροσκαφών Rafale στη χώρα μας, την οποία παρακολούθησε από το μπαλκόνι του υπουργείου Εξωτερικών μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε τη σημερινή «ημέρα ιδιαίτερης σημασίας» για την Ελλάδα και επισήμανε:

«Αυτά τα εξαιρετικά σύγχρονα αεροσκάφη θα συνεισφέρουν ουσιαστικά στην προστασία και άμυνα του ελληνισμού. Παράλληλα, σηματοδοτούν τους ισχυρούς δεσμούς, αλλά και την στρατηγική σχέση της Ελλάδας με την Γαλλία».

Ο κ. Δένδιας συνέχισε διαβεβαιώνοντας τον Κύπριο ομόλογό του ότι «η κυβέρνηση της Ελλάδας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και εγώ προσωπικά, συνεχίζουμε την αμέριστη στήριξη μας για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Μιας λύσης που θα βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα είναι απολύτως συμβατή με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία».

«Κοινός μας στόχος είναι επίσης να εμπεδώσουμε και ει δυνατόν να ενισχύσουμε τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες. Η συνεργασία μας με άλλες χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης από την Αίγυπτο και το Ισραήλ, έχει επεκταθεί και καλύπτει πλέον ένα ευρύτατο γεωγραφικό φάσμα», επισήμανε.

Αναφερόμενος στην συνεργασία 3+1 μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών, τη χαρακτήρισε «ορόσημο της πολυμέρειας στην περιοχή, δεδομένου ότι συμμετέχει ο στρατηγικός μας εταίρος, οι ΗΠΑ».

Παίρνοντας τον λόγο, ο Ιωάννης Κασουλίδης χαρακτήρισε την Ελλάδα σταθερό και διαχρονικό στήριγμα της Κύπρου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες.

«Ανταλλάξαμε απόψεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από το Κυπριακό, τις τριμερείς συνεργασίες, και την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα αλλά και για περιφερειακά, ευρωπαϊκά, διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος», ανέφερε ο κ. Κασουλίδης και προσέθεσε:

«Κύπρος και Ελλάδα διατηρούν έναν αυτόματο μηχανισμό συντονισμού και διαβούλευσης τόσο για τα εθνικά θέματα όσο και για τα θέματα που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή και περιφερειακή μας ατζέντα.»

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε Αθήνα και Λευκωσία σταθερούς πυλώνες ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου. Επισήμανε ότι με τον Έλληνα ομόλογό του συζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και τρόπους ενίσχυσης των τριμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας, «δίνοντας ιδιαίτερα έμφαση στο σχηματισμό 3+1 που θέλουμε να προχωρήσει και να ευοδωθούν όλες οι προσπάθειες».

«Ο στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν και παραμένει η βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή