Προεκλογική η ομιλία Μακρόν στην Ευρωβουλή

Προεκλογική η ομιλία Μακρόν στην Ευρωβουλή

Εμφαση στην ασφάλεια της Ε.Ε. αλλά και στο δικαίωμα άμβλωσης

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Eντονα γεωπολιτικό χαρακτήρα είχε η ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν για τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χθες στο Στρασβούργο, σε ένα κλίμα χρωματισμένο από την προεκλογική εκστρατεία που έχει ήδη αρχίσει. Ο Μακρόν έδωσε έμφαση στο ζήτημα της άμυνας και της ασφάλειας, ενώ τόνισε και την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. «Πρέπει να εφοδιαστούμε ώστε να παραμείνουμε ανεξάρτητοι σε έναν βίαιο κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να αναθεωρήσουμε τις πολιτικές γειτονίας μας και τη θέση μας στον κόσμο», σε συνθήκες κλιμάκωσης της έντασης και απορρύθμισης.

Με Ρωσία και Βρετανία

Σχετικά με τη Ρωσία, επανήλθε στην ανάγκη διαλόγου, τονίζοντας πάντως ότι πρέπει «να είμαστε αποφασιστικοί σε ό,τι αφορά την αποσταθεροποίηση, τη χειραγώγηση και τις επεμβάσεις» της Μόσχας σε τρίτες χώρες. Στις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο στάθηκε στην ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης. Για να γίνει αυτό, σημείωσε, θα πρέπει η βρετανική κυβέρνηση να σέβεται τις συμφωνίες που έχει υπογράψει.

Σχετικά με τα Δυτικά Βαλκάνια, είπε ότι πρέπει να τους δοθεί μία «σαφής προοπτική ένταξης στην Ε.Ε.» (κάτι το οποίο υποστηρίζεται μόλις από 3 στους 10 Γάλλους ψηφοφόρους, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο). Εκανε επίσης εκτενή αναφορά στην Αφρική. «Χρειαζόμαστε μία νέα συμμαχία με την Αφρική, που να συνδέει τις δύο πλευρές της Μεσογείου», είπε.

Υποστήριξε μία «σαφή προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων» και διάλογο για την τήρηση του κράτους δικαίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στον Διασυνοριακό Μηχανισμό Προσαρμογής Ανθρακα (CBAM) και υπερασπίστηκε την πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν για την υπό όρους χορήγηση της πράσινης ετικέτας στην πυρηνική ενέργεια. Στο ψηφιακό πεδίο τόνισε την ανάγκη ενοποίησης της ευρωπαϊκής αγοράς –ώστε να προκύψουν επιχειρήσεις που είναι «Ευρωπαίοι πρωταθλητές»– και τη σημασία της ρύθμισης του περιεχομένου των μεγάλων πλατφορμών. Σημειώνεται ότι σήμερα θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για τον νόμο περί ψηφιακών υπηρεσιών, που αφορά αυτά ακριβώς τα ζητήματα.

Ο κ. Μακρόν υπερασπίστηκε τη φιλελεύθερη δημοκρατία έναντι των επικριτών της, ισχυριζόμενος ότι οι μέθοδοί της επέτρεψαν στην Ευρώπη να προστατεύσει τις ζωές των πολιτών της και να θωρακίσει την οικονομία της καλύτερα από τα αυταρχικά καθεστώτα. Στη δευτερολογία του ανέφερε ότι η νέα οικονομική κανονικότητα μετά την κρίση «θα είναι διαφορετική από την παρελθούσα». Μίλησε δε για την ανάγκη η Ε.Ε. να φανεί φιλόδοξη στις επενδύσεις που θα υλοποιήσει, ώστε να μη μείνει πίσω από την Κίνα και τις ΗΠΑ. Υπερασπίστηκε επίσης σθεναρά την ευρωπαϊκή πολιτική για τα εμβόλια, τόσο όσον αφορά τον εμβολιασμό του ευρωπαϊκού πληθυσμού όσο και σχετικά με τη στήριξη προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Δεσμεύθηκε, ακόμα, ότι η γαλλική προεδρία θα υπερασπιστεί το κράτος δικαίου «σε κάθε περίσταση», αλλά «μέσω του διαλόγου» (σηματοδοτώντας μία λιγότερο συγκρουσιακή προσέγγιση προς την Ουγγαρία και την Πολωνία).

Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η αναφορά του στην αναγνώριση του δικαιώματος στην άμβλωση. Η κυβέρνησή του δέχθηκε κριτική για την επιλογή στήριξης της νέας προέδρου του Κοινοβουλίου, Ρ. Μέτσολα, εξαιτίας της θέσης της κατά των αμβλώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή