Κομισιόν: Επέβαλε πρόστιμο 69 εκατ. ευρώ στην Πολωνία για τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη

Κομισιόν: Επέβαλε πρόστιμο 69 εκατ. ευρώ στην Πολωνία για τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη

Πρόστιμο ύψους σχεδόν 70 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Πολωνία για την υπονόμευση της ανεξαρτησίας της πολωνικής δικαιοσύνης από την πολιτική ηγεσία της χώρας.

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Πολωνία να καταβάλει σχεδόν 70 εκατομμύρια ευρώ επειδή δεν διέλυσε το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ανώτατου Δικαστηρίου, έναν θεσμό που κατηγορείται ότι υπονομεύει την ανεξαρτησία των δικαστών, όπως σημειώνουν ευρωπαϊκές πηγές.

Η Κομισιόν έστειλε σήμερα επιστολή στις πολωνικές αρχές με την οποία τους δίνει διορία 45 ημερών για να καταβάλουν 69 εκατομμύρια ευρώ.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η επιστολή εστάλη», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP εκπρόσωπος της Κομισιόν χωρίς να προχωρήσει σε άλλες διευκρινίσεις.

Το πρόστιμο έχει στόχο να αναγκάσει τη Βαρσοβία να σεβαστεί προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ με την οποία της είχε ζητηθεί να σταματήσει αμέσως τις δραστηριότητες του πειθαρχικού συμβουλίου του Ανώτατου Δικαστηρίου, ενός θεσμού κλειδί της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του πολωνικού δικαστικού συστήματος.

Αν η Πολωνία δεν καταβάλει το ποσό μέσα σε διάστημα 60 ημερών, αυτό μπορεί να αφαιρεθεί από τους ευρωπαϊκούς πόρους που χορηγούνται στη χώρα.

Ωστόσο η απειλή βαραίνει ήδη την Πολωνία που αρνείται να καταβάλει πρόστιμο 500.000 ευρώ ημερησίως, το οποίο της επιβλήθηκε από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, επειδή δεν έχει κλείσει ένα τεράστιο ορυχείο λιγνίτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή