Σύνδρομο Αβάνας: Η CIA δεν «βλέπει» ξένη δύναμη πίσω από τα μυστηριώδη περιστατικά

Σύνδρομο Αβάνας: Η CIA δεν «βλέπει» ξένη δύναμη πίσω από τα μυστηριώδη περιστατικά

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) αποφάσισε ότι δεν είναι πιθανό μια ξένη χώρα να σχεδίασε επίθεση εναντίον Αμερικανών διπλωματών

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) αποφάσισε ότι δεν είναι πιθανό μια ξένη χώρα να σχεδίασε κάποια επίθεση εναντίον Αμερικανών διπλωματών, οι οποίοι ανέφεραν συμπτώματα πόνου ή και σωματικής αδυναμίας. Πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα που θα μπορούσε να υπονομεύσει την υποψία κάποιων αξιωματούχων ότι η Ρωσία ευθύνεται για τις μυστήριες ασθένειες που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια. 

«Εκτιμούμε ότι δεν είναι πιθανό κάποιος ξένος παράγοντας, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, να πραγματοποιεί μια συνεχιζόμενη, παγκόσμια εκστρατεία με στόχο να βλάψει το διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ με κάποιο όπλο ή μηχανισμό», ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος της CIA, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. 

Παραμένει ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι μια ξένη δύναμη μπορεί να βρίσκεται πίσω από περιστατικά που δεν μπορούν να αποδοθούν σε ασθένειες ή άλλους παράγοντες, τόνισε ο αξιωματούχος. 

Από την πρώτη καταγραφή συμπτωμάτων όπως ζαλάδες και πονοκέφαλοι ανάμεσα σε Αμερικανούς διπλωμάτες στην Πρεσβεία της Αβάνα το 2016, οι έρευνες της κυβέρνησης έχουν εξετάσει περισσότερα από 1.000 περιστατικά «υγειονομικών ανωμαλιών», όπως τις περιέγραψαν οι διπλωμάτες, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Τα συμπτώματα, τα οποία συνοδεύονται από μια αίσθηση βουητού στα αυτιά, έγιναν γνωστά ως το «σύνδρομο της Αβάνας» και έχουν καταγραφεί από διπλωματικό και στρατιωτικό προσωπικό καθώς και από μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών σε όλες τις ηπείρους, εκτός από την Ανταρκτική.

Η πλειοψηφία αυτών των περιστατικών θα μπορούσε να αποδοθεί σε προϋπάρχοντες ιατρικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες, ανέφερε ο ανώτατος αξιωματούχος. «Μερικές δεκάδες» από αυτά, τα οποία χαρακτήρισε ως «τα σοβαρότερα περιστατικά», δεν κατέστη δυνατό να εξηγηθούν και θα τεθούν υπό περαιτέρω εξέταση, σύμφωνα με τον ίδιο. «Οι προσπάθειές μας συνεχίζονται και δεν έχουμε τελειώσει ακόμη». 

Ωστόσο, ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η λίστα των ανεξήγητων περιστατικών είναι πολύ μεγαλύτερη από «μερικές δεκάδες» και σημείωσε ότι εκκρεμούν και άλλες έρευνες, συμπεριλαμβανομένης εκείνης που διενεργεί μια επιτροπή από ανεξάρτητους ειδικούς καθώς και κυβερνητικές οργανώσεις και ίσως καταλήξουν σε διαφορετικά συμπεράσματα από εκείνα της CIA. 

Στο πλαίσιο αυτό, αυξάνονται οι πιέσεις στην κυβέρνηση Μπάιντεν προκειμένου να φτάσει στη λύση του μυστηρίου αφότου πρώην μέλη του κυβερνητικού προσωπικού, που εκδήλωσαν συμπτώματα, κατηγόρησαν αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ ότι αγνόησαν το πρόβλημά τους ή βιάστηκαν να πουν ότι τα συμπτώματα αυτά ήταν της φαντασίας τους.

Κατά το περασμένο έτος, περισσότερα μέλη του προσωπικού της κυβέρνησης έκαναν λόγο για παρόμοια συμπτώματα αφότου οι εργοδότες τους, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο στρατός, τους ενθάρρυναν να το κάνουν. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει ένας καταιγισμός νέων περιστατικών που έπρεπε να τεθούν υπό έρευνα, και τα περισσότερα από αυτά αποδόθηκαν σε κάποια γνωστή αιτία, όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν για την έρευνα.

Η CIA προέβη στη σύσταση ειδικής ομάδας για τη διερεύνηση αυτών των περιστατικών, επικεφαλής της οποίας ήταν ένας ανώτατος αξιωματούχος ο οποίος στο παρελθόν είχε ρόλο – κλειδί στην επιτυχή αναζήτηση του Οσάμα μπιν Λάντεν. 

Παρόλο που οι ερευνητές δεν έχουν βρει χειροπιαστές αποδείξεις, κάποιοι ανώτατοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι η Ρωσία ίσως στοχοποιεί το προσωπικό των ΗΠΑ και τις οικογένειές τους με κάποιο είδος ισχυρής ενέργειας και με στόχο είτε να τους θέσει υπό επίβλεψη είτε να τους βλάψει.  Σημειώνεται ότι έχουν πληγεί και Καναδοί διπλωμάτες.

Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να θέσει το εν λόγω ζήτημα ως «εξαιρετικά υψηλή προτεραιότητα» προκειμένου να αποκαλυφθεί ποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δεσμεύτηκε τον Νοέμβριο ότι η κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι της» για να βάλει τέλος σε αυτά τα περιστατικά.

Πηγή: Washington Post

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή