Ερυθρός Σταυρός: Μια κυβερνοεπίθεση σε απρόσμενο στόχο

Ερυθρός Σταυρός: Μια κυβερνοεπίθεση σε απρόσμενο στόχο

Παραβίαση βάσεων δεδομένων με τα στοιχεία εκατοντάδων χιλιάδων ευάλωτων ανθρώπων

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ήταν ένας απρόσμενος στόχος. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού δέχτηκε τις τελευταίες ημέρες κυβερνοεπίθεση κατά την οποία παραβιάστηκαν βάσεις δεδομένων με εμπιστευτικές πληροφορίες πάνω από 515.000 ανθρώπων -εκ των οποίων αρκετοί είναι θύματα διώξεων και πολέμων. Οι άγνωστοι, μέχρι στιγμής, δράστες κατόρθωσαν να εισβάλλουν στα ηλεκτρονικά συστήματα εταιρείας στην Ελβετία με την οποία συνεργάζεται η οργάνωση για την αποθήκευση στοιχείων του παγκόσμιου δικτύου Αποκατάστασης Οικογενειακών Δεσμών. Τα δεδομένα προέρχονταν από 60 παραρτήματα της οργάνωσης ανά τον κόσμο.

«Προς το παρόν, έχει ανακληθεί η πρόσβαση από όλους τους χρήστες των συστημάτων που έχουν παραβιαστεί και γίνονται προσπάθειες για την εύρεση βραχυπρόθεσμων λύσεων που θα επιτρέψουν στις ομάδες του Δικτύου σε όλο τον κόσμο να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ανθρώπους που έχουν ζητήσει την υποστήριξη του Δικτύου Αποκατάστασης Οικογενειακών Δεσμών», αναφέρει στην «Κ» εκπρόσωπος της οργάνωσης στην Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεκαθαρίσει λεπτομέρειες της επίθεσης. Ερωτηθείσα από την «Κ», η Κρύσταλ Γουέλς, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στη Γενεύη, ανέφερε ότι δεν πρόκειται για επίθεση με κακόβουλο λογισμικό τύπου ransomware. Σε αυτή τη δημοφιλή μορφή των κυβερνοεπιθέσεων οι δράστες κρυπτογραφούν τα αρχεία του θύματος και ζητούν λύτρα σε κάποιο κρυπτονόμισμα για την απελευθέρωση τους. Δεν φαίνεται να έχει γίνει αντίστοιχη απαίτηση στην ICRC. «Γνωρίζουμε ότι παραβίασαν το σύστημα μας και ότι είχαν πρόσβαση στα δεδομένα μας. Δεν ξέρουμε ποιος βρίσκεται πίσω από αυτή την επίθεση ούτε ποια μπορεί να είναι τα κίνητρά τους», λέει η Γουέλς.

Σύμφωνα με την ίδια, η φύση της επίθεσης σημαίνει ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την ακεραιότητα των συστημάτων τους για αυτό και έθεσαν τους σέρβερ που είχαν πληγεί εκτός δικτύου. «Κάθε ημέρα το Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου βοηθάει στην επανένωση 12 ανθρώπων με τις οικογένειές τους. Μια κυβερνοεπίθεση σαν και αυτή θέτει σε κίνδυνο αυτή τη σημαντική δουλειά», τονίζει η εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Οι βάσεις δεδομένων που παραβιάστηκαν περιέχουν στοιχεία για αγνοούμενους πρόσφυγες και μετανάστες, τους οποίους προσπαθούν να εντοπίσουν οι οικείοι τους. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος και στην Ελλάδα διευκολύνεται η επικοινωνία διασωθέντων από ναυάγια στο Αιγαίο με τις οικογένειές τους, και παρέχεται βοήθεια στην επανανένωση συγγενών που χάθηκαν κατά το προσφυγικό ταξίδι.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή