Ε.Ε.: Πακέτο 1,2 δισ. στην Ουκρανία, υπό την απειλή σύρραξης με τη Ρωσία

Ε.Ε.: Πακέτο 1,2 δισ. στην Ουκρανία, υπό την απειλή σύρραξης με τη Ρωσία

Νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ουκρανία ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ουκρανία ανακοίνωσε προ ολίγου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σε δήλωσή της, η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι η Κομισιόν εισηγείται την άμεση παροχή 1,2 δισ. ευρώ σε δάνεια «για την κάλυψη του κόστους που συνδέεται με τη σύγκρουση» με τη Ρωσία (μία αναφορά ενδεικτική του πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μία σύρραξη). Από αυτά, είπε, τα 600 εκατομμύρια θα χορηγηθούν άμεσα μετά την έγκριση της πρότασης από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Θα ακολουθήσει ένα «δεύτερο, πιο μακροπρόθεσμο πακέτο» δανείων για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, πρόσθεσε η κ. φον ντερ Λάιεν.

Η Επιτροπή, επίσης, θα διπλασιάσει τις επιχορηγήσεις προς την Ουκρανία για το 2022, με το ποσό να φτάνει τα 120 εκατ. ευρώ, ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ προσδοκά ότι οι κοινοτικοί πόροι, με την κατάλληλη μόχλευση, θα οδηγήσουν σε επενδύσεις 6 δισ. ευρώ στην ουκρανική οικονομία. Από το 2014 έως σήμερα, η Ε.Ε. έχει χορηγήσει 17 δισ. ευρώ στην Ουκρανία σε δάνεια και επιχορηγήσεις.

«Η Ουκρανία είναι μία ελεύθερη και κυρίαρχη χώρα», κατέληξε η δήλωση της κ. φον ντερ Λάιεν. «Κάνει τις δικές της επιλογές. Η Ε.Ε. θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή