Ιταλία: Άκαρπη και η τρίτη ψηφοφορία για πρόεδρο – Τριγμοί στην κυβέρνηση

Ιταλία: Άκαρπη και η τρίτη ψηφοφορία για πρόεδρο – Τριγμοί στην κυβέρνηση

Η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας στην Ιταλία ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα. Η κεντροαριστερά προειδοποιεί για το ενδεχόμενο κυβερνητικής αστάθειας. Παράλληλα ωστόσο, υπάρχει και η εκτίμηση ότι όλα θα έχουν ξεκαθαρίσει με την εκλογή νέου προέδρου έως την Παρασκευή.

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας στην Ιταλία, με τα περισσότερα ψηφοδέλτια όμως (412) να είναι και πάλι λευκά.

Ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, έλαβε 125 ψήφους, ο Γκούιντο Κροζέτο, των υπερσυντηρητικών Αδελφών της Ιταλίας 114, ο πρώην δικαστικός Πάολο Μανταλένα (στηρίζεται από διαφωνούντες των Πέντε Αστέρων) 61 ψήφους και ο κεντρώος πρώην πρόεδρος της βουλής Πιερφερντινάντο Καζίνι, 52.

Είναι σαφές ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία επί ενός προσώπου ικανού να εξασφαλίσει την αναγκαία, ευρύτερη συναίνεση. Οι σχολιαστές αναφέρουν ότι η παράλληλη «ανεπίσημη» υποψηφιότητα της νυν προέδρου της γερουσίας, Ελιζαμπέτα Καζελάτι, δεν καταφέρνει να ξεπεράσει την κοινοβουλευτική δύναμη της κεντροδεξιάς συμμαχίας, η οποία και την έχει προτείνει.

Τόσο ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, όσο και ο κεντρώος πρώην πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, τόνισαν ότι αν η συντηρητική παράταξη επιμείνει στην προώθηση της υποψηφιότητας Καζελάτι, κινδυνεύει να διαλυθεί και η ευρεία κυβερνητική συμμαχία της οποίας ηγείται ο Μάριο Ντράγκι.

Την ίδια ώρα, δεν δείχνει να μπορεί να επιβληθεί ούτε ο κεντρώος πρώην πρόεδρος της βουλής, Πιερφερντινάντο Καζίνι. Οι σημερινές 125 ψήφοι, δε, υπέρ του νυν προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα, στέλνουν το μήνυμα ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί οριστικά η προοπτική μιας δεύτερης θητείας του.

Στις επίσημες και ανεπίσημες συναντήσεις των ωρών αυτών συνεχίζει να συζητείται και η υποψηφιότητα του Μάριο Ντράγκι, παρά το ότι υπάρχουν ξεκάθαρες δυσκολίες. Η κυριότερη, είναι ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων, ζητούν μια σειρά εγγυήσεων από τον «σούπερ Μάριο» σχετικά με την γραμμή αλλά και τη σύνθεση της κυβέρνησης που θα συσταθεί, σε περίπτωση εκλογής του στην προεδρία.

Μέχρι την Παρασκευή, πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι οι όλες προσπάθειες βουλευτών, γερουσιαστών και γνωστών στελεχών των κομμάτων θα πρέπει να έχουν βρει διέξοδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή