«Το Ολοκαύτωμα θέτει σε δοκιμασία τη συνείδησή μας»

«Το Ολοκαύτωμα θέτει σε δοκιμασία τη συνείδησή μας»

Το μηνύματα για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πρέπει η νεότερη, ιδίως, γενιά να μάθει τι πραγματικά συνέβη στα στρατόπεδα της φρίκης, πώς ξεθεμελιώθηκε ολόκληρη σχεδόν η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, της Κέρκυρας, αλλά και να εκτιμήσει τη θετική συνεισφορά κοινοτήτων, όπως η ζακυνθινή, στη σωτηρία των Εβραίων ή τους μηχανισμούς αλληλεγγύης που δημιουργήθηκαν στην Αθήνα και αλλού, αποτρέποντας την ολοκληρωτική εξάλειψη του εβραϊκού στοιχείου από την Ελλάδα», ανέφερε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων, στο Θησείο. «Το Ολοκαύτωμα αποκαλύπτει, γυμνό, το πρόσωπο του κακού και θέτει σε συνεχή δοκιμασία την ηθική μας συνείδηση», προσέθεσε. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στο Twitter τόνισε: «Δεν ξεχνάμε τους συμπατριώτες μας και όλους τους Εβραίους που χάθηκαν στο Αουσβιτς και στα στρατόπεδα της φρίκης. Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος ας γίνει ο φάρος που θα δείχνει τον δρόμο της καθημερινής μας δράσης απέναντι στον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό».

Το μηνύματα για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος.

Την ίδια στιγμή, έκκληση για «άμεση και σοβαρή αντιμετώπιση του αντισημιτισμού, ο οποίος παραμένει υπαρκτή απειλή και αποτελεί διεθνές πρόβλημα», απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση στο Θησείο.

Μεταξύ των μηνυμάτων, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος, ανέφερε ότι το ιστορικό αρχείο του ΕΚΠΑ έχει ξεκινήσει έρευνα για την καταγραφή των μελών της πανεπιστημιακής του κοινότητας που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής διακρίσεις και διώξεις και οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, τόνισε ότι «το Αριστοτέλειο διατηρεί ζωντανή τη μνήμη, γιατί η μνήμη οχυρώνει τον λαό απέναντι στις ακρότητες και τη βαρβαρότητα του παρελθόντος. Δύο μνημεία κοσμούν το ΑΠΘ, αυτό του παλαιού εβραϊκού νεκροταφείου, και το δεύτερο για τους Εβραίους φοιτητές του ΑΠΘ στην αίθουσα τελετών. Αξιοσημείωτο είναι το έργο της Εδρας Εβραϊκών Σπουδών, που με τη βοήθεια της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης λειτουργεί από το 2015 στο ίδρυμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή