Τατάρ: Επίσημες διαπραγματεύσεις μόνο με αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας

Τατάρ: Επίσημες διαπραγματεύσεις μόνο με αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν πρόκειται να συζητήσουμε την ομοσπονδία. Γιατί η ομοσπονδία είναι εκτός χρόνου, έληξε. Υπήρξαν τόσες πολλές ευκαιρίες που πέρασαν χωρίς αποτέλεσμα». Αυτό δηλώνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος επισημαίνει ότι η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές στάτους των Τουρκοκυπρίων είναι αδιαπραγμάτευτα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Φιλελέυθερο της Κύπρου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι δεν αποδέχεται να λειτουργήσει ως μειοψηφία, καθώς και ότι δεν εμπιστεύεται την Ευρώπη. Τόνισε, δε, ότι αν οι Ελληνοκύπριοι είχαν πει ναι στο σχέδιο Ανάν, τα Βαρώσια θα είχαν επιστραφεί.

«Η θέση μας είναι αρκούντος ξεκάθαρη. Θέλουμε την κυριαρχική μας ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς, πλήρως αποδεκτό ή να επαναβεβαιωθεί. Αποτελεί εγγενές δικαίωμα λόγω των Συμφωνιών του 1960. Ολοι μας έχουμε μια ιστορία στο νησί, είμαστε συνιδιοκτήτες, συνεταίροι, είμαστε δύο λαοί στο νησί. Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι συνθέτουν τον πληθυσμό της νήσου. Κοιτάζοντας τους αριθμούς, μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι Έλληνες από Τούρκους, αλλά αυτό δεν είναι το ζήτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον τουρκικό στρατό, λέγοντας: «Για την ασφάλειά μας, για την ευμάρειά μας, για την προστασία μας, χρειαζόμαστε τις εγγυήσεις και τα τουρκικά στρατεύματα που μας προστατεύουν. Εάν λοιπόν υπάρξει αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας μας και μαζί με το ίσο διεθνές στάτους αυτό θα μας ενθαρρύνει να καθίσουμε επισήμως να διαπραγματευτούμε το Κυπριακό πρόβλημα και όλες τις πτυχές που συνδέονται μαζί του… Η συνέχεια είναι αυτό που προτείνουμε εμείς. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια νέα συμφωνία. Αυτό είναι που απουσιάζει».

Είναι καλύτερα να προστατεύσουμε την ειρήνη και να μείνουμε με το δικό μας κράτος, να μείνετε με το δικό σας κράτος και να συνεργαζόμαστε ειρηνικά για σωρεία θεμάτων που μας απασχολούν, όπως είναι το έγκλημα, το περιβάλλον, οι υδρογονάνθρακες, όλο το φάσμα των ζητημάτων. Μπορούμε να συνομιλούμε και να συνεργαζόμαστε επι καθημερινής βάσεως μαζί για ένα καλύτερο μέλλον».

Τέλος, γι το άνοιγμα των Βαρωσίων, σημείωσε πως «είναι εντός των ορίων της ΤΔΒΚ. Ήταν κλειστά τα τελευταία 47 χρόνια. Μετά από 47 χρόνια σκεφτήκαμε ότι είναι καλό να ανοίξει η περιοχή, να καθαριστεί και να φτιάξουμε υποδομές, προσπαθώντας να βοηθήσουμε κόσμο να επιστρέψει. Το Συμβούλιο περιουσιών εξετάζει όλες τις αιτήσεις και μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί οι περιουσίες μπορεί να επιστραφούν στους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους. Οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να κάνουν οτιδήποτε επιθυμούν. Ποιος είπε όχι στο σχέδιο Ανάν; Οι Ελληνοκύπριοι. Είναι γεγονός ότι ο Αναστασιάδης είπε ναι, αλλά οι Ελληνοκύπριοι συμπεριλαμβανομένου του ΑΚΕΛ είπαν όχι στο σχέδιο Ανάν. Εάν λέγατε ναι, τότε τα Βαρώσια θα επέστρεφαν. Τα Βαρώσια θα χρειαστούν κάποιο χρόνο. Αλλά η πολιτική μας θα συνεχιστεί», ανέφερε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή