Huawei: Μηνύει τη Σουηδία για τον αποκλεισμό της από το 5G

Huawei: Μηνύει τη Σουηδία για τον αποκλεισμό της από το 5G

«Η απόφαση των σουηδικών αρχών να κάνουν διακρίσεις σε βάρος της Huawei, έχει βλάψει σοβαρά τις επενδύσεις της Huawei στη Σουηδία», αναφέρει η κινεζική εταιρεία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Huawei ανακοίνωσε την Κυριακή, ότι κίνησε διαδικασία διαιτησίας κατά της Σουηδίας υπό την αιγίδα του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, μετά την απαγόρευση στον κινεζικό γίγαντα τηλεπικοινωνιών να πωλεί τα προϊόντά του 5G στη σκανδιναβική χώρα.

«Η απόφαση των σουηδικών αρχών να κάνουν διακρίσεις σε βάρος της Huawei και να αποκλείσουν τον εξοπλισμό της 5G έχει βλάψει σοβαρά τις επενδύσεις της Huawei στη Σουηδία, κατά παράβαση των διεθνών δεσμεύσεων της Σουηδίας», αναφέρει η κινεζική εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Κατά συνέπεια, η Huawei «κίνησε διαδικασίες διαιτησίας (…) κατά του βασιλείου της Σουηδίας» ενώπιον του Διεθνούς Κέντρου Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών (ICSID), το οποίο ανήκει στον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας, «έπειτα από έναν αριθμό μέτρων που έλαβαν οι σουηδικές αρχές τα οποία στοχεύουν άμεσα τις επενδύσεις της Huawei στη Σουηδία και αποκλείουν την Huawei από τη διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών για το δίκτυο 5G της χώρας», πρόσθεσε.

Η Huawei δεν διευκρίνισε το ποσό των ζημιών που ζητήθηκε. Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση SVI, το ποσό που ζητήθηκε αρχικά ήταν 5,2 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (495 εκατομμύρια ευρώ), αλλά θα μπορούσε στο τέλος να είναι πολύ υψηλότερο.

Μετά το Ηνωμένο Βασίλειο στα μέσα του 2020, η Σουηδία έγινε η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα — και η πρώτη στην ΕΕ — που απαγόρευσε συγκεκριμένα στους τηλεφωνικούς παρόχους να χρησιμοποιούν υλικό υποδομής της Huawei για τη λειτουργία του δικτύου 5G στη χώρα.

Η Σουηδία έδωσε επίσης εντολή στην Huawei να αφαιρέσει έως την 1η Ιανουαρίου 2025 τον εξοπλισμό που είχε ήδη εγκαταστήσει στο έδαφός της.

Κατόπιν προσφυγής της Huawei, σουηδικό δικαστήριο επικύρωσε τον Ιούνιο του 2021 την απόφαση της Σουηδικής Αρχής Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών (PTS).

Το μέτρο επισκίασε τις σχέσεις μεταξύ Σουηδίας και Κίνας. Το Πεκίνο είχε προειδοποιήσει τότε ότι η απόφαση της PTS θα μπορούσε να έχει «συνέπειες» για τις σουηδικές εταιρίες που ”’έχουν εγκατασταθεί στην Κίνα, εγείροντας φόβους για αντίποινα στον σουηδικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό Ericsson, ανταγωνιστή της Huawei.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή