Βατικανό: Ο πάπας Φραγκίσκος ευλόγησε τους φοροεισπράκτορες

Βατικανό: Ο πάπας Φραγκίσκος ευλόγησε τους φοροεισπράκτορες

Τους είπε πως αν και δεν θα κερδίσουν ποτέ σε διαγωνισμό δημοφιλίας, το έργο τους είναι ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία μίας δίκαιης κοινωνίας

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πάπας Φραγκίσκος ευλόγησε σήμερα τους φοροεισπράκτορες, λέγοντάς τους πως αν και δεν θα κερδίσουν ποτέ σε διαγωνισμό δημοφιλίας, το έργο τους είναι ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία μίας δίκαιης κοινωνίας.

Απευθυνόμενος σε αντιπροσωπεία της ιταλικής Υπηρεσίας Δημοσίων Εσόδων (Agenzia delle Entrate), ο ποντίφικας ανέφερε πως η φορολόγηση συχνά αντιμετωπίζεται σαν να «βάζεις χέρι στην τσέπη του άλλου». Υπογράμμισε, όμως, ότι όλοι πρέπει να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν και ειδικά οι πλούσιοι, ώστε οι πλέον ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες να μην «συντρίβονται από τους ισχυρούς».

«Στην πραγματικότητα, η φορολόγηση είναι ένδειξη νομιμότητας και δικαιοσύνης», είπε ο πάπας Φραγκίσκος.

Ευκαιρίας δοθείσης, ο ποντίφικας επαίνεσε το εθνικό σύστημα Υγείας της Ιταλίας, το οποίο είναι ως επί το πλείστον δωρεάν, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί ένα παράδειγμα για το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν σωστά τα έσοδα από τους φόρους, και έκανε λόγο για «ένα από τα πιο όμορφα πράγματα» που έχει η χώρα. «Υπερασπιστείτε το, γιατί δεν πρέπει να διολισθήσουμε σε ένα σύστημα υγείας όπου κάποιος θα πρέπει να πληρώνει, όπου οι φτωχοί δεν έχουν δικαίωμα σε τίποτα», συνέχισε.

Παράλληλα, ο πάπας Φραγκίσκος έπλεξε το εγκώμιο όσων είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αποκηρύσσοντας τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία.

Στην Ιταλία, όπου ένας κωμικός κάποτε είχε πει ότι η φοροδιαφυγή είναι το πιο δημοφιλές σπορ στη χώρα μετά το ποδόσφαιρο, υπολογίζεται ότι το κράτος χάνει κάθε χρόνο περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο πάπας Φραγκίσκος είπε επίσης στους φοροεισπράκτορες ότι αν και δεν αντιμετωπίζονται με στοργή επί γης, έχουν έναν προστάτη άγιο στον ουρανό. Τους υπενθύμισε ότι ο απόστολος Ματθαίος ήταν τελώνης — ένας φοροεισπράκτορας στη ρωμαϊκή εποχή — πριν αποφασίσει να ακολουθήσει τον Ιησού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή