Σκληροπυρηνική τριανδρία, σύμβουλοι του Πούτιν

Σκληροπυρηνική τριανδρία, σύμβουλοι του Πούτιν

Οι επικεφαλής των υπηρεσιών Αμυνας και Ασφαλείας της Μόσχας ζητούν κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την Ουκρανία.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Δύση νομιμοποιεί τον γάμο μεταξύ ανθρώπων και ζώων, οι ηγέτες της Ουκρανίας είναι εξίσου κακοί με τον Χίτλερ και οι Ουκρανοί εθνικιστές «δεν είναι άνθρωποι». Τέτοιες απόψεις εκφράζονται στον στενό κύκλο του προέδρου Πούτιν, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος εξετάζει το ενδεχόμενο εισβολής στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις τους σε ΜΜΕ τον τελευταίο χρόνο, τρεις ισχυροί άνδρες του Κρεμλίνου, γεννημένοι στην ΕΣΣΔ της δεκαετίας του 1950 όπως και ο Πούτιν, έχουν υιοθετήσει πιο συντηρητικά ακραίες θέσεις από ό,τι ο πρόεδρος. Η άνοδος των στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας στον κύκλο του Πούτιν υπογραμμίζει τη διαδρομή του ίδιου του Ρώσου προέδρου, ο οποίος άρχισε εμφανίζοντας φιλικό πρόσωπο προς τη Δύση, περιστοιχισμένος από προοδευτικούς συμβούλους, για να απειλεί σήμερα την Ευρώπη με πολεμική σύρραξη. Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο οικοδομεί ιδεολογικό αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία βρίσκεται περικυκλωμένη από εχθρικές δυτικές δυνάμεις, μένοντας ως το μόνο προπύργιο παραδοσιακών αξιών. «Πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια δημιουργίας αντι-ιδεολογίας, καθώς ο Πούτιν δεν έχει δική του ιδεολογία. Κεντρική κοσμοθεωρία της ελίτ ασφαλείας της Ρωσίας είναι ότι όλοι είναι εναντίον της Ρωσίας», λέει ο δημοσιογράφος Κονσταντίν Ρέμτσουκοφ.

Ουδείς γνωρίζει τη μέθοδο λήψης αποφάσεων του Πούτιν. Παρατηρητές του Κρεμλίνου εκτιμούν, όμως, ότι ο Σεργκέι Σοϊγκού, υπουργός Αμυνας, ο κύριος σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Νικολάι Πατρούσεφ και ο επικεφαλής της εξωτερικής αντικατασκοπείας, Σεργκέι Ναρίσκιν, συμμετέχουν ενεργά στις κρίσιμες συσκέψεις.

Την ώρα που ο Πούτιν εμφανίζει τους εχθρούς της Ρωσίας έτοιμους να παραποιήσουν την ένδοξη ρωσική ιστορία, ο Ναρίσκιν ανακοινώνει ότι η «μάχη της Ιστορίας» αποτελεί πλέον προτεραιότητα για τον κρατικό μηχανισμό. Οταν ο Πούτιν έκανε λόγο για ανάγκη μεγαλύτερης κρατικής εμπλοκής στην οικονομία, ο Σοϊγκού ανακοίνωσε γιγάντιο κρατικό πρόγραμμα κατασκευής νέων πόλεων στη Σιβηρία. «Μία χρονομηχανή μάς επαναφέρει στα χειρότερα χρόνια της χιτλερικής κατοχής», είπε ο Ναρίσκιν, αναφερόμενος στην Ουκρανία στις αρχές του μήνα, για να συνεχίσει συγκρίνοντας τη φιλοδυτική κυβέρνηση του Κιέβου με «πραγματική δικτατορία». Ο Ναρίσκιν εγκαινίαζε την ώρα εκείνη έκθεση στη Μόσχα με τίτλο «Παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ουκρανία». Τον περασμένο μήνα, ο Σοϊγκού αποκάλεσε τους Ουκρανούς εθνικιστές «μη ανθρώπους». Ο Πατρούσεφ έχει περιγράψει τη «ρωσοφοβία» στην Ουκρανία ως επακόλουθο δυτικής εκστρατείας προπαγάνδας, που χρονολογείται στους φθονερούς Ευρωπαίους γραμματείς του τσάρου Ιβάν του Τρομερού.

Σήμερα, καθώς ο Πούτιν εξετάζει τις επόμενες κινήσεις του στη σκακιέρα της Ουκρανίας, κάποιοι αναρωτιούνται πόσο επηρεάζεται από τις θεωρίες συνωμοσίας των συμβούλων του. Στη Μόσχα, όμως, πολλοί αναλυτές πιστεύουν στον βαθύ ρεαλισμό του Πούτιν. Ο πρόεδρος συνηθίζει να ζυγίζει την παράνοια των συμβούλων ασφαλείας, τάση που εκπροσωπεί ο Πατρούσεφ, με την ψύχραιμη προσέγγιση του τεχνοκράτη οικονομολόγου πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή