Νόμπελ Ειρήνης: Ποιοι υποψήφιοι θεωρούνται φέτος οι επικρατέστεροι

Νόμπελ Ειρήνης: Ποιοι υποψήφιοι θεωρούνται φέτος οι επικρατέστεροι

Μεταξύ των προταθέντων είναι ο σερ Ντέιβιντ Άτενμπρο, ο Πάπας και ο ΠΟΥ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης βρίσκονται μεταξύ των υποψηφίων για το Νόμπελ Ειρήνης, σύμφωνα με τις προτάσεις των μελών του νορβηγικού κοινοβουλίου.

Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των υποψηφίων για τη σπουδαία αυτή ετήσια τιμή, και είναι χιλιάδες όσοι έχουν τη δυνατότητα κατάθεσης πρότασης για κάποιον υποψήφιο. Ωστόσο κατά κανόνα είναι προτεινόμενοι από Νορβηγούς βουλευτές που εξασφαλίζουν το βραβείο.

Ο Πάπας, που έκανε βαρυσήμαντες δηλώσεις και από ελληνικού εδάφους τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει επανειλημμένα ζητήσει την προστασία των αδυνάμων όπως οι πρόσφυγες, μιλώντας με τρόπο ιδιαίτερο και κερδίζοντας και την προσοχή και των μη Καθολικών.

Ο ΠΟΥ έχει σημειώσει πολύ σημαντικό έργο στην πανδημία και διακρίνεται ιδιαιτέρως για την προσπάθειά του να κατανεμηθούν δικαιότερα τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού ανά τις ηπείρους, ώστε να έχουν όλες οι χώρες πρόσβαση στα σωτήρια σκευάσματα.

Η Σβιατλάνα Τσιχανούσκαγια είναι η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, διωκόμενη και αυτή από το καθεστώς του προέδρου Αλεξάνταρ Λουκασένκο.

Έτερος υποψήφιος, και πολύ σημαντικός μάλιστα, είναι ο σερ Ντέιβιντ Άτενμπρο. Ο σπουδαίος Βρετανός ερευνητής της φύσης, γνωστός από εκατοντάδες ντοκιμαντέρ στο BBC και αλλού, συνιστά σύμβολο της παγκόσμιας προσπάθειας για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Νόμπελ Ειρήνης: Ποιοι υποψήφιοι θεωρούνται φέτος οι επικρατέστεροι-1

Η παρουσία του 95χρονου στην πρόσφατη σύνοδο για το κλίμα στη Γλασκώβη (COP26) συγκίνησε και κινητοποίησε όσους τον άκουσαν.

Μεταξύ των άλλων υποψηφίων ξεχωρίζουν ακόμη η λεγόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ, που είναι η επιτροπή των πολιτικών που αντιστέκονται στη στρατιωτική δικτατορία, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών του Τουβαλού, Σάιμον Κόφε, και αυτός για το έργο του κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ δεν αποκαλύπτει ποιοι είναι οι υποψήφιοι για το βραβείο ούτε σχολιάζει τις σχετικές ανακοινώσεις από όσους καταθέτουν προτάσεις υποψηφιότητας.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις σήμερα

⇒ Δανία: Τέλος οι περιορισμοί κατά του κορωνοϊού

⇒ Δύο νέες καρατομήσεις από τον Ερντογάν

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή