Παραδοχή FBI ότι απέκτησε το λογισμικό Pegasus – Δηλώνει ότι δεν χρησιμοποιήθηκε σε έρευνες

Παραδοχή FBI ότι απέκτησε το λογισμικό Pegasus – Δηλώνει ότι δεν χρησιμοποιήθηκε σε έρευνες

Το FBI επιβεβαίωσε ότι είχε αποκτήσει το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus της NSO Group, υποστηρίζοντας ότι είχε λάβει «περιορισμένη άδεια» μόνο για «δοκιμές και αξιολόγηση»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το FBI επιβεβαίωσε ότι είχε αποκτήσει το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus της NSO Group, υποστηρίζοντας ότι είχε λάβει «περιορισμένη άδεια» μόνο για «δοκιμές και αξιολόγηση» του προϊόντος, χωρίς να το χρησιμοποιήσει σε οποιαδήποτε έρευνα.

«Δεν υπήρξε καμία επιχειρησιακή χρήση για την υποστήριξη οποιασδήποτε έρευνας, το FBI αγόρασε μια περιορισμένη άδεια μόνο για δοκιμή και αξιολόγηση προϊόντων», ανέφερε σε δήλωσή του το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Guardian.

Η δήλωση σηματοδοτεί μια παραδοχή από το FBI ότι απέκτησε το Pegasus, ένα από τα πιο εξελιγμένα εργαλεία hacking στον κόσμο.

Το FBI προμηθεύτηκε το Pegasus το 2019, υπό την κυβέρνηση Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Τον Νοέμβριο, η NSO τοποθετήθηκε σε μαύρη λίστα από την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία ανέφερε ότι η ισραηλινή εταιρεία είχε επιτρέψει σε ξένες κυβερνήσεις να παραβιάσουν τους νόμους.

Υπενθυμίζεται πως, όπως αποκάλυψε το καλοκαίρι έρευνα μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, πολιτικοί και δικηγόροι σε όλο τον κόσμο βρέθηκαν στο στόχαστρο αυταρχικών καθεστώτων και κυβερνήσεων, μέσω της χρήσης του λογισμικού Pegasus.

Η έρευνα -η οποία δημοσιεύθηκε σε 17 μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους στις εφημερίδες Le Monde, The Guardian και The Washington Post- μιλούσε για εκτεταμένη και συνεχιζόμενη κατάχρηση του λογισμικού υποκλοπής Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO Group.

Το λογισμικό Pegasus, αφού εγκατασταθεί εν αγνοία του κατόχου του σε κάποιο κινητό τηλέφωνο τύπου smartphone, επιτρέπει την υποκλοπή μηνυμάτων, φωτογραφιών, επαφών, καθώς και των κλήσεων.

Η ιδρυθείσα το 2011 στο Ισραήλ εταιρία NSO, η οποία κατηγορείται συχνά πως παίζει το παιχνίδι αυταρχικών καθεστώτων, διαβεβαίωσε το καλοκαίρι πως το λογισμικό της χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρακολούθηση και την εξάρθρωση κυκλωμάτων κακοποιών ή τρομοκρατών.

Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, άλλαξε αριθμό τηλεφώνου, καθώς και συσκευή.

Με πληροφορίες από Guardian

Ειδήσεις σήμερα

Η μάχη του σούπερ κυβερνοόπλου

Pegasus: Θύμα υποκλοπής μέλος της HRW

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή