ΗΠΑ: Εντοπίστηκε τι προκαλεί το «Σύνδρομο της Αβάνας»

ΗΠΑ: Εντοπίστηκε τι προκαλεί το «Σύνδρομο της Αβάνας»

Έκθεση αποδίδει τα ως τώρα ανεξήγητα συμπτώματα σε συσκευές εκπομπής μικροκυμάτων

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μικροσυσκευές που εκπέμπουν στοχευμένα ηλεκτρομαγνητική ενέργεια και υπερήχους αποδίδει αναφορά των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών το λεγόμενο «Σύνδρομο της Αβάνας», δηλαδή ανεξήγητες ασθένειες σε Αμερικανούς διπλωμάτες και άλλους κρατικούς λειτουργούς, αρχικά στην Κούβα και αργότερα και σε άλλα κράτη.

Η έκθεση εξειδικευμένων επιστημόνων αποδίδει το μυστηριώδες φαινόμενο των τελευταίων έξι ετών σε μικροσκοπικού μεγέθους συσκευές που «κρύβονται εύκολα» και καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια, εκπέμποντας βλαβερά ηλεκτρομαγνητικά κύματα και υπερήχους, προκαλώντας ποικιλία συμπτωμάτων που δεν εξηγούνται από ιατρικούς, περιβαλλοντικούς ή ψυχοσωματικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με την αναφορά που συνέταξε επιτροπή την οποία συνέστησε πέρυσι η διευθύντρια εθνικής ασφάλειας Έιβριλ Χέινς και ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, οι μικροσυσκευές αυτές είναι δεδομένο ότι υφίστανται και έχουν αποτελεσματική εμβέλεια εκατοντάδων μέτρων, ακόμη και πίσω από τοίχους.

Οι κ. Μπερνς και Χέινς, σε κοινή τους δήλωση μετά τη δημοσίευση της έκθεσης την Τετάρτη, τόνισαν ότι αν και σκοπός της έρευνας δεν ήταν ο εντοπισμός των υπευθύνων, αλλά η ενίσχυση της σχετικής αναζήτησης των αιτίων του συνδρόμου που εντοπίστηκε πρώτα μεταξύ Αμερικανών στην κουβανική πρωτεύουσα.

«Θα επιμείνουμε σε αυτό, με συνεχή προσπάθεια για όσο χρειαστεί», ανέφερε η κοινή δήλωση.

Στη σύνοψη της έκθεσης που δημοσιεύθηκε αναφέρεται ότι τα συμπτώματα του συνδρόμου είναι «ποικίλα και μπορεί να προκαλούνται από διαφορετικούς μηχανισμούς». 

Πάντως η έκθεση αυτή έρχεταισε αντίθεση με άλλη, πρόσφατη αναφορά της CIA, που έκρινε ότι το σύνδρομο δεν οφείλεται σε οργανωμένη πράξη ξένης δύναμης, αν και άφηνε ανοκτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο για 24 από τα 1.000 κρούσματα που μελέτησε.

Μετά την εμφάνιση του συνδρόμου στην Αβάνα το 2016, ακολούθησαν σχετικά κρούσματα μεταξύ Αμερικανών αλλά και Καναδών λειτουργών και στην Κίνα, στη Γερμανία, ακόμη και στην ίδια την Ουάσιγκτον.

Τα κύρια συμπτώματα αφορούν σε πόνους στα αυτιά, αίσθηση πίεσης ή δονήσεων στο κεφάλι, προβλήματα όρασης, ναυτία, αϋπνία, κόπωση και ζάλη. Σε άλλους τα συμπτώματα εξαφανίζονται γρήγορα, αλλά σε άλλους διαρκούν για καιρό.

Από κουβανικής πλευράς, δημοσιεύθηκε πριν μερικούς μήνες έκθεση επιστημόνων που απέρριπτε τις αμερικανικές υπόνοιες για δάκτυλο του καθεστώτος της Αβάνας, αναφέροντας: «Συμπεραίνουμε ότι η ιστορία του μυστηριώδους συνδρόμου δεν είναι επιστημονικά αποδεκτή, σε καμία από τις συνιστώσες της και ότι δεν επιβίωσε παρά μόνο λόγω μιας προκατειλημμένης χρήσης της επιστήμης».

Πηγή: The Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή