Spotify: Οι Crosby, Stills & Nash ζητούν την απόσυρση της μουσικής στηρίζοντας τον Νιλ Γιανγκ

Spotify: Οι Crosby, Stills & Nash ζητούν την απόσυρση της μουσικής στηρίζοντας τον Νιλ Γιανγκ

Οι Ντέιβιντ Κρόσμπι και Στίβεν Στιλς, πρώην συμπαίκτες του Νιλ Γιανγκ από το συγκρότημα Crosby, Stills, Nash & Young, ζήτησαν την Τετάρτη από το Spotify να αποσύρει όλες τις μουσικές τους ηχογραφήσεις που βρίσκονται στην πλατφόρμα

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ντέιβιντ Κρόσμπι και Στίβεν Στιλς, πρώην συμπαίκτες του Νιλ Γιανγκ από το συγκρότημα Crosby, Stills, Nash & Young, ζήτησαν την Τετάρτη από το Spotify να αποσύρει όλες τις μουσικές τους ηχογραφήσεις που βρίσκονται στην πλατφόρμα. Οι μουσικοί εντάσσονται σε μια λίστα με καλλιτέχνες που μετά των Γιανγκ, διαμαρτύρονται για διάδοση ψευδών πληροφοριών μέσα από τη δημοφιλή πλατφόρμα streaming. 

«Στηρίζουμε τον Νιλ και συμφωνούμε ότι υπάρχει επικίνδυνη παραπληροφόρηση στο podcast του Τζο Ρόγκαν που είναι διαθέσιμο στο Spotify. Αν και πάντα εκτιμούμε τις εναλλακτικές απόψεις, η διάδοση παραπληροφοριών κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει θανατηφόρες συνέπειες. Μέχρι να υπάρξει πραγματική δράση για να επιδειχθεί ότι το ενδιαφέρον για την ανθρωπότητα πρέπει να εξισορροπείται με το εμπόριο, δεν θέλουμε τη μουσική μας – ή τη μουσική που μαζί δημιουργούμε – να βρίσκεται στην ίδια πλατφόρμα». 

Σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε, οι Κρόσμπι και Στιλς ζητούν την απόσυρση των μουσικών καταλόγων ως σόλο καλλιτέχνες, καθώς και όλη τη μουσική των Crosby & Nash, Crosby, Stills & Nash, και Crosby, Stills, Nash & Young. 

Η μουσική του Γιανγκ αποσύρθηκε από το Spotify στο τέλος του Ιανουαρίου όταν κατηγόρησε την πλατφόρμα για «διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με τα εμβόλια». Μετά τον διάσημο μουσικό, ακολούθησε μια σειρά από καλλιτέχνες όπως οι Τζόνι Μίτσελ, Νιλς Λόφγκρεν, Μπρενέ Μπράουν, India Arie, Failure που θέλουν την αφαίρεση της μουσικής τους από τη streaming υπηρεσία. Ο Γκράχαμ Νας που ζήτησε να αφαιρεθεί όλο το μουσικό του έργο ως σόλο καλλιτέχνης, δήλωσε: «Έχοντας ακούσει την παραπληροφόρησε που διαδίδει ο Τζο Ρόγκαν στο Spotify, συμφωνώ απόλυτα και στηρίζω τον φίλο μου Νιλ Γιανγκ. Ζητώ να αποσυρθούν όλες οι σόλο ηχογραφήσεις από την υπηρεσία». Ο Ντέιβιντ Κρόσμπι ανέφερε μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter ότι στηρίζει το μποϊκοτάζ του Γιανγκ στην πλατφόρμα. Ωστόσο, τόνισε ότι ίσως να έχει πρόβλημα στην απόσυρση της μουσικής του από την πλατφόρμα καθώς έχει πουλήσει τον μουσικό του κατάλογο. 

Στο στόχαστρο ο Τζο Ρόγκαν

Ο Αμερικανός κωμικός, σχολιαστής και παρουσιαστής του podcast «The Joe Rogan Experience» που φιλοξενείται στο Spotify και μάλιστα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα σε ακροάσεις, κατακρίθηκε όταν κάλεσε στο podcast δύο γιατρούς και σκεπτικιστές για τα εμβόλια, τους Ρόμπερτ Μαλόουν και Πίτερ ΜακΚάλαφ. Ο παρουσιαστής τους περιέγραψε ως «διαπιστευμένους, πολύ έξυπνους και επιτυχημένους ανθρώπους με άποψη που είναι διαφορετική από την κύρια αφήγηση». Όμως, μαζί με τους καλλιτέχνες, μια ομάδα με πάνω από 260 γιατρούς, νοσηλευτές, επιστήμονες, επαγγελματίες στο χώρο υγείας και ακαδημαϊκούς εξέφρασαν την ανησυχία τους στέλνωτας ανοιχτή επιστολή στο Spotify και καλώντας τη streaming υπηρεσία να «εφαρμόσει πολιτική παραπληροφόρησης» αναφερόμενοι στο podcast «The Joe Rogan Experience». 

Ο Ρόγκαν, του οποίου το podcast αποκτήθηκε από την πλατφόρμα Spotify έναντι 100 εκατ. δολαρίων, δήλωσε μετά τις καταγγελίες μέσα από βίντεο που δημοσίευσε στο Instagram, ότι δεν προσπαθεί να προωθήσει παραπληροφορητικά στοιχεία. 

Τα μέτρα του Spotify

Λίγο μετά το πρώτο κύμα αντιδράσεων, ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της πλατφόρμας Ντάνιελ Εκ ανακοίνωσε πρόσφατα μια σειρά από μέτρα ώστε να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση σε podcasts που η streaming υπηρεσία φιλοξενεί. 

«Με βάση τις αντιδράσεις που είχαμε εδώ και μερικές εβδομάδες, έχει γίνει σαφές για μένα πως έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε περισσότερα για να υπάρξει ισορροπία και για να δώσουμε πρόσβαση σε πληροφόρηση που είναι ευρέως αποδεκτή από τις ιατρικές και τις επιστημονικές κοινότητες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σουηδός δισεκατομμυριούχος. 

Το Spotify δημοσιοποίησε τους κανόνες χρήσης και δηλώνει ότι «δοκιμάζει τρόπους» για «να γνωστοποιεί περισσότερο στους δημιουργούς των podcast τι είναι αποδεκτό», χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά σε μηχανισμό επιβολής κυρώσεων ή αποκλεισμού από την πλατφόρμα. 

Με πληροφορίες από το Pitchfork

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή