Προειδοποίηση ΗΠΑ στους διεθνείς τρομοκράτες

Προειδοποίηση ΗΠΑ στους διεθνείς τρομοκράτες

Κατά την επιχείρηση των Αμερικανών κομάντος στην επαρχία Ιντλίμπ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άμαχοι

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, Αμπού Ιμπραΐμ αλ Χασίμι αλ Κουρέσι σκότωσαν Αμερικανοί κομάντος τα ξημερώματα της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια επιχείρησης στη ΒΔ Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, σύμφωνα με τη συριακή ανθρωπιστική οργάνωση Λευκά Κράνη που ερεύνησε τα ερείπια. Αμερικανικό ελικόπτερο εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του, αλλά το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι κανείς Αμερικανός δεν τραυματίστηκε. Κάτοικοι του χωριού Ατμέχ, στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ανέφεραν ότι άκουσαν τη νύχτα της Τετάρτης ήχο ελικοπτέρου, το οποίο πραγματοποιούσε για πολλή ώρα πτήσεις πάνω από τα σπίτια τους. «Δύο ώρες αργότερα, ακούσαμε εκρήξεις και πυροβολισμούς. Επιτέθηκαν σε σπίτι κοντά μας και το περικύκλωσαν. Φώναζαν με τηλεβόες στους κατοίκους να βγουν έξω και να απομακρυνθούν. Οταν τελείωσε η επιχείρηση, είδα το πτώμα γυναίκας που είχε πυροδοτήσει γιλέκο με εκρηκτικά και άλλα πτώματα, μεταξύ των οποίων κι ενός παιδιού», είπε στο δίκτυο Al Jazeera ο Μαχμούντ Σεχαντί, κάτοικος του Ατμέχ.

Ανακοίνωση Μπάιντεν

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Αλ Κουρέσι προτίμησε να δώσει τέλος στη ζωή του παρά να συλληφθεί από τους Αμερικανούς κομάντος.

Προειδοποίηση ΗΠΑ στους διεθνείς τρομοκράτες-1
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν κατά τη διάρκεια διαγγέλματος ανακοίνωσε και τον θάνατο του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Αλ Κουρέσι. (A.P. Photo / Patrick Semansky)

«Πρόκειται για προειδοποίηση προς όλους τους τρομοκράτες διεθνώς», είπε ο Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του και χαρακτήρισε απέλπιδα πράξη δειλίας το γεγονός ότι ο Aλ Κουρέσι ανατινάχτηκε. Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει: «Υπό την καθοδήγησή μου, αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αντιτρομοκρατική επιχείρηση με στόχο την προστασία του αμερικανικού λαού και των συμμάχων μας, αλλά και για να καταστήσουμε τον κόσμο μας ασφαλέστερο. Χάρη στις ικανότητες και στο ταλέντο των ενόπλων δυνάμεων αφαιρέσαμε τον ηγέτη του ISIS, Αλ Κουρέσι, από το πεδίο της μάχης».

Σε βομβιστές αυτοκτονίας αποδίδει τις απώλειες αμάχων το Πεντάγωνο.

Η επιχείρηση πραγματοποιείται με αφορμή την αυξανόμενη ανησυχία για επάνοδο του Ισλαμικού Κράτους, που επιτέθηκε πρόσφατα σε φυλακές της βόρειας Συρίας απελευθερώνοντας εκατοντάδες έγκλειστους μαχητές του. Πρόκειται για τη δεύτερη αμερικανική επιχείρηση με στόχο τον επικεφαλής του Ι.Κ. στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ. Το 2019, ο πρώην αρχηγός του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, σκοτώθηκε στη διάρκεια επίθεσης Αμερικανών κομάντος στο αρχηγείο του. Ο Αλ Μπαγκντάντι φέρεται να ανατίναξε γιλέκο με εκρηκτικά που φορούσε.

Βλάβη σε ελικόπτερο

Σύμφωνα με στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου, οι απώλειες αμάχων οφείλονται σε βομβιστές αυτοκτονίας, οι οποίοι φρουρούσαν το κρησφύγετο των ισλαμιστών και πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους τη στιγμή της επίθεσης. Ενας από τους τρομοκράτες πυροδότησε τα εκρηκτικά που φορούσε, σκοτώνοντας μέλη της ίδιας της οικογένειάς του. Ενα από τα αμερικανικά ελικόπτερα υπέστη μηχανική βλάβη, υποχρεώνοντας τους χειριστές του να το εγκαταλείψουν και να το καταστρέψουν με εκρηκτικά, προκειμένου να μην πέσει σε εχθρικά χέρια. Το ίδιο μηχανικό πρόβλημα με τα προηγμένα ελικόπτερα τύπου Στελθ είχαν αντιμετωπίσει και τα μέλη της ομάδας κομάντος που εξόντωσε το 2011 τον Οσάμα μπιν Λάντεν στο Πακιστάν.

Ποιος ήταν; Ενα φάντασμα

Γεννημένος τον Οκτώβριο του 1976, ο Αλ Κουρέσι ήταν Ιρακινός υπήκοος και χρίστηκε ηγέτης του Ι.K. από τη σούρα το 2019, μία εβδομάδα μετά τον θάνατο του προηγούμενου ηγέτη, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Οι ΗΠΑ προσέφεραν 10 εκατ. δολ. για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του. Eίχε συλληφθεί για μικρό διάστημα από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ το 2008 και υπήρξε ιδιαίτερα συνεργάσιμος, ενίοτε «φλύαρος», δίνοντας πληροφορίες για άλλους τζιχαντιστές στη διάρκεια των ανακρίσεων. Ελάχιστα είναι γνωστά για το πρόσωπό του, αλλά το αραβικό όνομα Αλ Κουρέσι αφήνει να εννοηθεί ότι, όπως και ο Μπαγκντάντι, ανήκε στη φυλή του Μωάμεθ Κουρές, γεγονός που του προσέφερε νομιμοποίηση. Το όνομα Αλ Χασίμι πιστεύεται ότι ήταν ψευδώνυμο για συνωμοτικούς λόγους. Αμέσως μόλις ανέλαβε την ηγεσία του ISIS διατυπώθηκε η πιθανότητα να είναι ο Αμίρ Μοχάμεντ Σαΐντ Αμπντάλ Ραχμάν αλ Μάουλα. Μόλις το 2020 επιβεβαιώθηκε από έρευνα της εφημερίδας Guardian η πραγματική ταυτότητά του. Ουδέποτε είχε δείξει το πρόσωπό του, ούτε τα μέλη του ISIS άκουσαν τη φωνή του σε κάποιο διάγγελμα. «Δεν είναι δυνατόν να δηλώνεις αφοσίωση σε ένα φάντασμα, αυτό αντιβαίνει στη σαρία», έλεγαν δυσαρεστημένα μέλη της οργάνωσης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή