Η επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους

Η επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους

Στο επίσημο περιοδικό του, το ISIS αναφέρεται κοροϊδευτικά στο πόσες φορές οι αντίπαλοί του έχουν ανακοινώσει την οριστική του ήττα.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία εβδομάδα αφότου μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν σε φυλακή της ΒΑ Συρίας, όπου αμύνθηκαν επιτυχώς παρότι περικυκλωμένοι από Κούρδους πολιτοφύλακες υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ, η τρομοκρατική οργάνωση δημοσίευσε τη δική της εκδοχή των γεγονότων.

Στο επίσημο περιοδικό του, το ISIS αναφέρεται κοροϊδευτικά στο πόσες φορές οι αντίπαλοί του έχουν ανακοινώσει την οριστική του ήττα. «Η αιφνιδιαστική επίθεσή μας στη φυλακή έκανε τους εχθρούς μας να αναφωνήσουν: Επέστρεψαν πάλι!» ανέφερε το δημοσίευμα.

Η μάχη στη Χασάκα

Η περιγραφή τους δεν είναι εσφαλμένη. Η μάχη για τις φυλακές της Χασάκα στα τέλη Ιανουαρίου προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων, προσείλκυσε τον αμερικανικό στρατό και προσέφερε ζοφερή υπενθύμιση ότι, τρία χρόνια μετά την κατάρρευση του χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους, η ικανότητα της οργάνωσης να σκορπάει το χάος δεν έχει εξασθενήσει. Η επίθεση στη φυλακή, όπου κρατούνταν 3.000 ύποπτοι ισλαμιστές από δώδεκα χώρες, απέδειξε την αδυναμία της κουρδικής πολιτοφυλακής, που χρειάσθηκε την αρωγή αμερικανικών δυνάμεων για να αντιμετωπίσει έναν αποφασισμένο αντίπαλο. Οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των ύποπτων ισλαμιστών από τους Κούρδους πολιτοφύλακες κατέστησαν επιτακτική στα μάτια των μαχητών του ISIS την απελευθέρωση των κρατουμένων, ατσαλώνοντας τη θέλησή τους και ενθαρρύνοντάς τους να θυσιασθούν ως μάρτυρες αρνούμενοι τις εκκλήσεις των Αμερικανών να παραδοθούν.

Στο Ιράκ

Στο Ιράκ, το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε τις τελευταίες εβδομάδες δέκα στρατεύσιμους και έναν αξιωματικό σε φυλάκιο, ενώ αποκεφάλισε αστυνομικό καταγράφοντας την εκτέλεση σε βίντεο. Στη Συρία, το Ι.Κ. έχει δολοφονήσει μεγάλο αριθμό στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ καταφεύγει στον εκβιασμό επιχειρηματιών για να χρηματοδοτήσει τις τρομοκρατικές του δραστηριότητες. Στο Αφγανιστάν, η αιφνίδια απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων τον Αύγουστο μετέθεσε την ευθύνη αντιμετώπισης της απειλής του ISIS στους Ταλιμπάν, συχνά με δεινές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό. Το Ισλαμικό Κράτος, που ήλεγχε κάποτε γεωγραφική περιοχή στο μέγεθος της Βρετανίας, γεφυρώνοντας τα σύνορα Συρίας – Ιράκ, δεν είναι όσο ισχυρό υπήρξε κάποτε. Ειδικοί εκτιμούν, όμως, ότι η οργάνωση ενδέχεται να έχει υιοθετήσει στρατηγική αναμονής, μέχρι να διαπιστώσει ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για δυναμική επανεμφάνιση.

«Η Ουάσιγκτον δεν διαθέτει στρατηγική για τη Συρία, ούτε και για το Ιράκ. Η επίθεση στις φυλακές της Χασάκα δεν είναι παρά ένα παράδειγμα της αποτυχίας αυτής και της αδυναμίας των ΗΠΑ να εκπονήσουν μακροπρόθεσμα σχέδια. Είναι θέμα χρόνου έως ότου το ISIS βρει πάλι την ευκαιρία να εκδηλωθεί», λέει ο Κρεγκ Ουάιτσαϊντ, καθηγητής στη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ στην Ανάπολις του Μέριλαντ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή