Σοφία Μπεκατώρου: Μαρτυρίες-σοκ στο #MeNow_MeToo

Σοφία Μπεκατώρου: Μαρτυρίες-σοκ στο #MeNow_MeToo

«Με χτυπούσε παντού με κλωτσιές». Μαρτυρίες που σοκάρουν στην πλατφόρμα #MeNow_MeToo

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θυμάμαι, έχω περάσει 45 λεπτά γαντζωμένος πάνω σε ένα σχοινί 10 μέτρων και αθλήτριες της ρυθμικής μού έδιναν κουράγιο από το διπλανό γήπεδο. (…) Οταν γλίστρησα μην αντέχοντας άλλο, βρέθηκα οριακά μέσα στο σκάμμα. Ακολούθησαν βρισιές από τον προπονητή για τη μητέρα μου, το σπίτι μου και άλλα πολλά. Απαιτούσε να ανέβω πάνω στο σχοινί, κάτι που δεν έκανα, αλλά έκλαιγα. Τότε ήρθε μπροστά μου. Με χτυπούσε σε όλο μου το σώμα με κλωτσιές και σφαλιάρες, με αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα να μην μπορώ να πάω ούτε στο σχολείο. Είχα μελανιές παντού και δεν μπορούσα να φορέσω ρούχα».

Η Σοφία Μπεκατώρου διάβαζε τη μαρτυρία φανερά συγκινημένη. Ανήκει σε αθλητή της εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής, ο οποίος με άλλες 26 συναθλήτριές του βρήκαν το κουράγιο να προβούν σε επώνυμες καταγγελίες εναντίον προπονητών τους για σεξουαλική παρενόχληση και για ψυχολογική και σωματική βία από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 έως και τη δεκαετία του 2000. Οπως είπε η κ. Μπεκατώρου στο πλαίσιο χθεσινής συνέντευξης Τύπου σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας #MeNow_MeToo κατά της σεξουαλικής βίας στην Ελλάδα, οι συγκεκριμένες μαρτυρίες βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης, ωστόσο κάποιοι αθλητές δέχθηκαν να τις δημοσιοποιήσουν στην πλατφόρμα για να ευαισθητοποιήσουν και άλλους να μιλήσουν. «Μια άλλη μέρα και ενώ προσπαθούσα να βγάλω μια καινούργια άσκηση στο δίζυγο (…) από τις πολλές επαναλήψεις έφυγε το μισό δέρμα από την παλάμη μου. Οταν ζήτησα να πάω στο φυσικοθεραπευτήριο για να το δέσω, εκείνος έφερε έναν κουβά με καθαριστικό για να καθαρίσω –είπε– από τα αίματα τα στρώματα. Μου άρπαξε το χέρι και το βούτηξε μέσα. Δεν είμαι ο μόνος που περνούσε όλα αυτά».

Σοφία Μπεκατώρου: Μαρτυρίες-σοκ στο #MeNow_MeToo-1

Αποκαλύφθηκαν δύο περιστατικά βίας, σε αθλητή της εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής και σε 4χρονο αγόρι.

Στη Δικαιοσύνη βρίσκεται και η επόμενη καταγγελία που μοιράστηκε με το κοινό η Σοφία Μπεκατώρου. Αφορά ένα 4χρονο αγόρι, το οποίο κακοποιούνταν συστηματικά από τον ενήλικο γιο της νταντάς του, η οποία τον διευκόλυνε και φυσικά τον κάλυπτε. Οι γονείς αντιλήφθηκαν ότι κάτι συμβαίνει από την απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού τους, ενώ αποκαλυπτικές του βασανιστηρίου που περνούσε υπήρξαν και οι ζωγραφιές του.

Στην πλατφόρμα www.menowmetoo.gr, την οποία εμπνεύστηκαν και υλοποιούν η ολυμπιονίκης με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (Ε.Δ.κ.Β), καλούνται τα θύματα να περιγράψουν την εμπειρία που έχουν ζήσει ανώνυμα και να ονοματίσουν τον δράστη και το πλαίσιο στο οποίο συνέβη το περιστατικό. Ηδη, στον ενάμιση μήνα λειτουργίας της, έχει δεχθεί 208 μαρτυρίες. Η πρωτοβουλία δημοσιοποιεί τις εμπειρίες ανώνυμα, αλλά το πλαίσιο που αυτές έλαβαν χώρα ονομαστικά, ενώ διευκολύνει τη «διασύνδεση» όσων κακοποιήθηκαν από τον ίδιο δράστη ή στο ίδιο πλαίσιο. «Εχει έρθει η στιγμή που τα θύματα μιλούν δυνατά και καθαρά, επειδή πλέον ξέρουν ότι αυτός που πρέπει να ντρέπεται είναι ο δράστης», είπε η πρόεδρος του Ε.Δ.κ.Β. ψυχολόγος Κική Πετρουλάκη. «Κι εμείς οφείλουμε να καλλιεργήσουμε στην καθημερινότητά μας μηδενική ανοχή στη βία, παρέχοντας στα θύματα διαδικασίες αναφοράς και προστασίας τους, απλές, γρήγορες, με συγκεκριμένα βήματα και πρόσβαση στη Δικαιοσύνη οποτεδήποτε το επιλέξουν, παρέχοντας άμεση ιατροδικαστική εξέταση και συλλογή στοιχείων τεκμηρίωσης και ταυτοποίησης του δράστη, πλήρως αποσυνδεδεμένη από την υποβολή καταγγελίας και νομικές διαδικασίες που δεν θα είναι τόσο χρονοβόρες, κοστοβόρες και ψυχοφθόρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή