ΗΠΑ: Ρωσική προβοκάτσια

Καταγγελία για σκηνοθετημένο βίντεο με ωμότητες Ουκρανών κατά ρωσόφωνων

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ κατηγόρησαν χθες τις υπηρεσίες της Ρωσίας ότι ετοιμάζουν προβοκάτσια που θα δώσει στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πρόσχημα να κινηθούν κατά της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες, το σχέδιο προέβλεπε σκηνοθετημένο βίντεο με ουκρανικές ωμότητες εναντίον ρωσόφωνων στο Ντονμπάς, ώστε η Ρωσία να μπορεί εν συνεχεία να επέμβει επικαλούμενη την ανάγκη να αποτρέψει τη διάπραξη γενοκτονίας. Οι υπηρεσίες υποστήριξαν ότι διοχετεύουν τις συγκεκριμένες πληροφορίες στον αμερικανικό Tύπο προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενες σκέψεις για εφαρμογή του σχεδίου αυτού.

Εν τω μεταξύ, έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Μόσχας προκάλεσε η απόφαση του Τζο Μπάιντεν για αποστολή πρόσθετων αμερικανικών στρατευμάτων σε Γερμανία, Πολωνία και Ρουμανία, με φόντο την ουκρανική κρίση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποδαυλίζουν συνειδητά την ένταση στην Ευρώπη», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου «είναι η καλύτερη απόδειξη ότι εμείς, η Ρωσία, έχουμε σοβαρούς λόγους να ανησυχούμε» για την προς Ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ. «Καταστροφική» και «αδικαιολόγητη» χαρακτήρισε την απόφαση Μπάιντεν ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Αλεξέι Γκρούσκο, εκτιμώντας ότι η κίνηση αυτή θα ενθαρρύνει το Κίεβο «να συνεχίσει να παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ (για την ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία) μένοντας ατιμώρητο».

«Προσωρινή» η ενίσχυση

Μια μέρα νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα μεταφερθούν από τη Βόρεια Καρολίνα στη Γερμανία και στην Πολωνία, ενώ άλλοι 1.000 θα μετακινηθούν από τη Γερμανία, όπου ήδη βρίσκονται, στη Ρουμανία. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει την απόλυτη ισχύ του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ περί συμμαχικής αλληλεγγύης, καθώς σοβεί η ουκρανική κρίση. Διευκρίνισε όμως ότι η ενίσχυση των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη είναι «προσωρινή» και ότι τα εν λόγω στρατεύματα δεν πρόκειται επουδενί λόγο να πολεμήσουν με τη Ρωσία επί ουκρανικού εδάφους.

Προβληματίζει το ΝΑΤΟ η προώθηση 30.000 Ρώσων στρατιωτών στη Λευκορωσία – Συνάντηση Σι με Πούτιν στο Πεκίνο.

Χθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε την ανησυχία του για την προώθηση 30.000 Ρώσων στρατιωτών στη Λευκορωσία, ενόψει κοινών γυμνασίων των δύο συμμάχων χωρών.

Χαμηλοί τόνοι από Κίεβο

Σε διαφορετικό μήκος κύματος από την Ουάσιγκτον, ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Ολεξέι Ρέζνικοφ, επέμεινε και χθες στην προσπάθεια του Κιέβου να ρίξει τους τόνους με τη Μόσχα, τονίζοντας ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχουν περιοριστεί αισθητά οι παραβιάσεις της εκεχειρίας από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές του Ντονμπάς. Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο οι υψηλών τόνων καταγγελίες Ουάσιγκτον και Λονδίνου να ωθήσουν τελικά τον Πούτιν σε πόλεμο, εκφράζει και ο αρθρογράφος των New York Times, Ντέιβιντ Σάνγκερ, σημειώνοντας ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι ο Ρώσος ηγέτης δεν έχει ακόμη καταλήξει σε παρόμοια απόφαση.

Την ολοένα και στενότερη προσέγγιση Μόσχας – Πεκίνου με φόντο την ουκρανική κρίση υπογραμμίζει η σημερινή επίσκεψη του Πούτιν στην Κίνα, με αφορμή την έναρξη της Χειμερινής Ολυμπιάδας. Ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τη δημιουργία χρηματοπιστωτικών θεσμών που θα επιτρέπουν την παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων στις χώρες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή