Πλήρης ίαση της λευχαιμίας με θεραπεία CAR-T

Πλήρης ίαση της λευχαιμίας με θεραπεία CAR-T

Δεν λειτουργεί σε όλους τους αρρώστους ή σε όλες τις μορφές καρκίνου

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής κυτταρικής θεραπείας αιματολογικών καρκίνων CAR-T. Oι πρώτοι δύο ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αυτή, προ δεκαετίας, παρέμειναν υγιείς, χωρίς ίχνος κακοήθειας. Η μέθοδος «χιμαιρικού αντιγονικού υποδοχέα Τ κυττάρων» (CAR-T) όπως ονομάζεται, λειτουργεί με τη γενετική τροποποίηση των λεμφοκυττάρων Τ του αρρώστου, ώστε να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα. Ο φυσικός ρόλος των λεμφοκυττάρων Τ, άλλωστε, είναι η καταστροφή των εισβολέων του ανθρώπινου οργανισμού. Τα καρκινικά κύτταρα, όμως, είναι εξαιρετικά επιδέξια στο να ξεφεύγουν από τον μηχανισμό ανίχνευσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο καθηγητής Καρλ Τζουν, του Πανεπιστημίου της Φιλαδέλφειας και οι συνεργάτες του, σε δημοσίευσή τους στο περιοδικό Nature, περιγράφουν την κατάσταση της υγείας των δύο πρώτων ασθενών που υποβλήθηκαν, πριν από μία δεκαετία, στην πρωτοποριακή θεραπεία. Αμφότεροι έπασχαν από χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία και το 2010 υποβλήθηκαν στην CAR-T. Λίγους μήνες αργότερα η ασθένεια τέθηκε σε ύφεση και τα συμπτώματά της εξαφανίστηκαν. Δέκα χρόνια αργότερα αμφότεροι παρέμειναν απολύτως υγιείς, χωρίς ίχνος καρκίνου. Οταν οι ερευνητές εξέτασαν δείγμα αίματός τους ανίχνευσαν ακόμα τροποποιημένα λεμφοκύτταρα Τ, που διατηρούσαν την ικανότητα καταστροφής των καρκινικών κυττάρων.

Πλήρης ίαση της λευχαιμίας με θεραπεία CAR-T-1

Τα τροποποιημένα λεμφοκύτταρα διατήρησαν την ικανότητα εξουδετέρωσης του καρκίνου ακόμη και δέκα χρόνια μετά τη χορήγησή τους σε ασθενείς.

«Θεωρούμε ότι αυτά τα κύτταρα είναι μια “ζωντανή θεραπεία”», εξηγεί ο καθηγητής Τζουν. «Μας εξέπληξε ότι παρά την πάροδο δέκα ετών, τα τροποποιημένα λεμφοκύτταρα διατήρησαν την ικανότητα εξουδετέρωσης του καρκίνου. Δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι όλα τα κύτταρα της λευχαιμίας εξαλείφθηκαν εντός τριών εβδομάδων από τη θεραπεία ή αν επανεμφανίζονται κατά διαστήματα και άμεσα εξουδετερώνονται. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα τροποποιημένα Τ κύτταρα επαγρυπνούν».

«Ορόσημο»

Ο καθηγητής Μάρτιν Πουλ, επικεφαλής του προγράμματος CAR-T του University College London, χαρακτηρίζει τη μελέτη «ορόσημο». «H CAR-T  χαρίζει ζωή σε ανθρώπους που δεν αντιδρούν στις συμβατικές χημειοθεραπείες. Oι καρκίνοι συμπαγών οργάνων θεραπεύονται δυσκολότερα με την CΑR-T επειδή περιβάλλονται από πρωτεΐνες και κύτταρα, που τους προστατεύoυν από το ανοσοποιητικό  σύστημα. Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι η κυτταρική θεραπεία λειτουργεί  και ήδη αναπτύσσεται  μέθοδος που θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητά της  στους συμπαγείς όγκους», καταλήγει.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή