Αρμενία – Γερεβάν: Καχυποψία μεταξύ των πολιτών για την «εξομάλυνση» με την Τουρκία

Αρμενία – Γερεβάν: Καχυποψία μεταξύ των πολιτών για την «εξομάλυνση» με την Τουρκία

Με σκεπτικισμό, αμφιβολίες και καχυποψία «υποδέχονται» οι πολίτες πίσω στην πρωτεύουσα της Αρμενίας τις κινήσεις εξομάλυνσης στις σχέσεις με την Τουρκία, σύμφωνα με το γαλλικό France24.

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έκδηλο σκεπτικισμό, αμφιβολίες και καχυποψία έχουν προκαλέσει μεταξύ των κατοίκων πίσω στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Γερεβάν, τα βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στο μέτωπο της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως προκύπτει μέσα από ρεπορτάζ που έκαναν οι ανταποκριτές του γαλλικού France24 στην αρμενική πρωτεύουσα.

Υπενθυμίζεται πως αντιπροσωπείες από την Αρμενία και την Τουρκία είχαν τον Ιανουάριο μια πρώτη συνάντηση στη Μόσχα, με τον δεύτερο γύρο των τουρκοαρμενικών συνομιλιών να αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο, αυτήν την φορά στη Βιέννη.

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησαν και οι απευθείας πτήσεις ανάμεσα σε Κωνσταντινούπολη και Γερεβάν, δείγμα πως η πορεία της σταδιακής εξομάλυνσης των τουρκοαρμενικών δεσμών κινείται όντως στην πράξη και μάλιστα με μάλλον γοργά βήματα.

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ των ανταποκριτών του France24, πολλοί πολίτες πίσω στην πρωτεύουσα της Αρμενίας δεν συμμερίζονται τον ενθουσιασμό της αναθέρμανσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες που έχουν πολλά να χωρίσουν, με πρώτο και κυριότερο το αγκάθι της Γενοκτονίας των Αρμενίων που η Τουρκία επιμένει να μην αναγνωρίζει.

Πολλοί από τους κατοίκους του Γερεβάν δηλώνουν μάλιστα «εξαγριωμένοι» με τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν που αποδέχθηκε να ξεκινήσει συνομιλίες με την Άγκυρα χωρίς όμως προηγουμένως να έχει διευθετηθεί το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους.

«Το άνοιγμα των (σ.σ. τουρκοαρμενικών) συνόρων έχει να κάνει κυρίως με την ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Η οικοδόμηση ωστόσο μιας περισσότερο αδελφικής σχέσης είναι κάτι το αδιανόητο», σχολιάζει χαρακτηριστικά ένας κάτοικος του Γερεβάν, μιλώντας στο France24.

Σημειωτέων πως το γαλλικό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο θέμα είναι εύλογο, δεδομένης και της πολυπληθούς κοινότητας Αρμένιων που ζουν στη Γαλλία.

Με πληροφορίες από France24

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή