FT: Η κρίση στην Ουκρανία δίνει νέα πνοή στο ΝΑΤΟ

FT: Η κρίση στην Ουκρανία δίνει νέα πνοή στο ΝΑΤΟ

Καθώς η ουκρανική γειτονιά κινείται πια στο χείλος ενός επαπειλούμενου πολέμου με τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ μοιάζει να αποκτά ξανά λόγο ύπαρξης.

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ήταν Νοέμβριος του 2019, με τον Ντόναλντ Τραμπ ακόμη τότε στην ηγεσία των ΗΠΑ, όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε «αποκηρύξει» το ΝΑΤΟ ως «εγκεφαλικά νεκρό» («brain-dead») στο πλαίσιο συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στον βρετανικό Economist.

Και Ιανουάριος του 2017, όταν ο ίδιος ο Τραμπ, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε «αδειάσει» τη Βορειοατλαντική Συμμαχία χαρακτηρίζοντάς την «ξεπερασμένη» («obsolete»).

Εν συνεχεία, το καλοκαίρι του 2021, με φόντο τα γεγονότα στο Αφγανιστάν (την αποχώρηση των Αμερικανών και την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία), πολλοί θα μιλούσαν εκ νέου για μια όχι μόνο αμερικανική αλλά και νατοϊκή αποτυχία.

Μόλις λίγους μήνες μετά ωστόσο, εν έτει 2022 πια και με την ουκρανική γειτονιά να κινείται στο χείλος ενός επαπειλούμενου πολέμου με τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ μοιάζει σαν να αποκτά ξανά λόγο ύπαρξης.

Η τρέχουσα κρίση, με φόντο την (υποστηριζόμενη από τη Δύση αλλά εκτός ΝΑΤΟ) Ουκρανία, έχει καταδείξει, μεταξύ άλλων, τρία βασικά στοιχεία:

  • Την επίμονη διάθεση της Ρωσίας να τεστάρει τα νατοϊκά όρια και αντανακλαστικά μέσα από τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα (υπενθυμίζεται πως οι Ρώσοι είχαν συγκεντρώσει στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και την άνοιξη του 2021 προτού τα αποσύρουν μερικώς και αρχίσουν να τα επαναφέρουν από τον Νοέμβριο και μετά)
  • Τις διαφωνίες που εξακολουθούν να υπάρχουν εντός του δυτικού στρατοπέδου αναφορικά με τη ρωσική επιθετικότητα (διαφωνίες τις οποίες παραδέχθηκε δημόσια άλλωστε και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν)
  • Και την αποφασιστικότητα με την οποία πολλοί νατοϊκοί, ειδικά της ανατολικής πτέρυγας (οι χώρες της Βαλτικής, η Πολωνία, η Ρουμανία), είναι διατεθειμένοι να υψώσουν αναχώματα απέναντι σε αυτό που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν ως ρωσικό αναθεωρητισμό, ανατρέχοντας όμως για βοήθεια όχι στην ΕΕ ή σε άλλου τύπου επί μέρους συμμαχικά σχήματα αλλά στο ΝΑΤΟ το οποίο, ξαφνικά, σαν να μην μοιάζει πια και τόσο ξεπερασμένο.

«Η συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία έχει δώσει στη συμμαχία μια νέα αίσθηση σκοπού», σημειώνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το ΝΑΤΟ «επέστρεψε στη ζωή». Και όχι απλά στη «ζωή» αλλά και στην αρχική του αποστολή: εκείνη της συμμαχίας που συστάθηκε για να αποκρούσει μια ενδεχόμενη επίθεση από τη Μόσχα.

Η επιστροφή 

«Από τότε που ξεκίνησε η συγκέντρωση (σ.σ. ρωσικών στρατευμάτων) γύρω από την Ουκρανία τον Νοέμβριο […] η Γαλλία έχει δηλώσει έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Ρουμανία, η Ισπανία έστειλε μια φρεγάτα στη Μαύρη Θάλασσα, η Ολλανδία υποσχέθηκε δύο μαχητικά F-35 στη Βουλγαρία θέτοντας παράλληλα άλλες μονάδες σε ετοιμότητα» και «αυτήν την εβδομάδα, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι αναπτύσσουν 3.000 στρατιώτες με στόχο την ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη […]» χωρίς να συνυπολογίζει κανείς σε όλα τα προαναφερθέντα και «τις τέσσερις εναλλασσόμενες (σ.σ. rotating) ομάδες μάχης (σ.σ. battle groups) – που συμφωνήθηκαν το 2016 και στελεχώνονται από στρατεύματα από χώρες όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία – σε Πολωνία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι Financial Times.

«Η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναπτύξει περισσότερους από 106.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, μαζί με τις (σ.σ. ρωσικές) απαιτήσεις περί μη-ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, κατέστησε σαφή την αξία της ενότητας αλλά και τη μοναδική ικανότητα του νατοϊκού οργανισμού να απαντά συλλογικά στη Μόσχα όχι μόνο πολιτικά αλλά και με στρατεύματα», συνεχίζει το δημοσίευμα των FT επικαλούμενο και αξιωματούχους όπως τον πρώην πρόεδρο της Εσθονίας, Τόμας Χέντρικ Iλβες, και τη μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Τζούλιαν Σμιθ.

Το κρίσιμο 2022

Σημειώνεται, πάντως, πως ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις στο Ουκρανικό, το 2022 ως έτος θα ήταν ούτως ή άλλως σημαντικό για το ΝΑΤΟ καθώς μέσα στην τρέχουσα χρονιά η Συμμαχία πρόκειται να παρουσιάσει τη νέα στρατηγική της για την επόμενη δεκαετία αλλά και να επιλέξει τον άνθρωπο που θα διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ στη θέση του γενικού γραμματέα.

Με πληροφορίες από Financial Times

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή