Ενεργειακό φλερτ Ερντογάν με Τελ Αβίβ

Ενεργειακό φλερτ Ερντογάν με Τελ Αβίβ

Φιλόδοξα σχέδια της Αγκυρας για αγωγό αερίου από το Ισραήλ προς την Τουρκία και την Ευρώπη

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μπορεί να διοχετεύσει η Τουρκία σε συνεργασία με το Ισραήλ, με τις δύο χώρες να αναμένεται να συζητήσουν κοινά θέματα ενεργειακής πολιτικής κατά τη διάρκεια συνομιλιών τον ερχόμενο μήνα, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Το 2018, Αγκυρα και Τελ Αβίβ είχαν συγκρουσθεί διπλωματικά, αποσύροντας τους πρεσβευτές τους. Οι σχέσεις τους παρέμεναν έκτοτε τεταμένες, ιδιαίτερα μετά την καταδίκη από την Τουρκία της ισραηλινής κατοχής της Δυτικής Οχθης και της πολιτικής του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστινίους. Από τη μεριά του το Ισραήλ έχει καλέσει την Αγκυρα να διακόψει τη στήριξη που παρέχει στην παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στη Γάζα.

Η Τουρκία εργάσθηκε, όμως, παρασκηνιακά με στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων με τις περιφερειακές δυνάμεις της περιοχής, μέρος «επίθεσης γοητείας» της Αγκυρας το 2020. Αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα των τουρκικών ανοιγμάτων, ο Ερντογάν ανακοίνωσε την Πέμπτη την επικείμενη επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτσογκ στην Τουρκία στα μέσα Μαρτίου. «Μπορούμε να αξιοποιήσουμε το ισραηλινό φυσικό αέριο στη χώρα μας και μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη ροή του προς την Ευρώπη. Θεού θέλοντος, τα θέματα αυτά θα βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεών μας με τον πρόεδρο Χέρτσογκ όταν επισκεφθεί την Αγκυρα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πτήση επιστροφής του από το Κίεβο.

Ο Ερντογάν έχει επικοινωνήσει και κατά το παρελθόν με τον Ισραηλινό πρόεδρο σε περιόδους κρίσης. Οι αρμοδιότητες του Χέρτσογκ είναι, ωστόσο, αυστηρά εθιμοτυπικές. Τον Νοέμβριο, όμως, ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, η πρώτη τέτοια επαφή ύστερα από δύο χρόνια.

Με το ιρακινό Κουρδιστάν

Την Τετάρτη, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ημιαυτόνομης επαρχίας του ιρακινού Κουρδιστάν, Νατσιρβάν Μπαρζανί. Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Αγκυρα είναι πρόθυμη να υπογράψει συμφωνία εισαγωγής φυσικού αερίου από το Ιράκ. «Εχουμε προσθέσει τώρα και το Ιράκ στον κατάλογο των κρατών με τα οποία θέλουμε να υπογράψουμε ενεργειακές συμφωνίες. Το σκεφτόμαστε τώρα σοβαρά. Ενδέχεται να υπάρξει δίκτυο παροχής φυσικού αερίου από το Ιράκ στην Τουρκία», είπε ο Ερντογάν, για να προσθέσει ότι ο Κούρδος πρόεδρος Μπαρζανί δεσμεύθηκε να μεσολαβήσει υπέρ της υπογραφής συμφωνίας μεταξύ Αγκυρας και Βαγδάτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή