Κορωνοϊός: Η κάθοδος των αρνητών, οι νεοναζί και οι… γκιλοτίνες

Κορωνοϊός: Η κάθοδος των αρνητών, οι νεοναζί και οι… γκιλοτίνες

Υποκίνηση των αντιεμβολιαστικών διαδηλώσεων από ακροδεξιές οργανώσεις

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oρμή, ένταση και βία είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά των διαδηλώσεων αντιεμβολιαστών τις τελευταίες εβδομάδες και στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Η αύξηση του αριθμού των κυβερνήσεων που επιλέγουν το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού ως προϋπόθεση για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την ταχύτερη επιστροφή στην κανονικότητα εξόργισε χιλιάδες αρνητές των εμβολίων. Ταυτόχρονα, παρείχε μια χρυσή ευκαιρία που άδραξαν οργανώσεις στα άκρα του πολιτικού φάσματος. Στο στόχαστρο του μένους των αντιεμβολιαστών βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα ο Καναδάς. Με αφορμή την υποχρέωση εμβολιασμού των οδηγών φορτηγών, χιλιάδες οδηγοί με τα οχήματά τους, η περίφημη «αυτοκινητοπομπή της ελευθερίας», κατέκλυσαν τους δρόμους της Οττάβας, θέτοντάς τη σε κατάσταση πολιορκίας. Η εισβολή προκάλεσε κυκλοφοριακή ασφυξία, με τους πολίτες να εξοργίζονται από τα νυχθημερόν κορναρίσματα και την πλήρη αδυναμία μετακίνησης.

Η «αυτοκινητοπομπή της ελευθερίας», σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, περικύκλωσε και απέκλεισε το καναδικό Κοινοβούλιο. Οι αντιεμβολιαστές όμως αυτή τη φορά δεν περιορίστηκαν στα συνθήματα και στην ηχορρύπανση. Οι άγριες διαθέσεις τους εξανάγκασαν τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και την οικογένειά του να αναζητήσουν καταφύγιο μακριά από την πόλη. Την ίδια στιγμή, οι διαδηλωτές βεβήλωσαν ιστορικά μνημεία, μεταξύ των οποίων το Εθνικό Μνημείο Πεσόντων και το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, απείλησαν αστυνομικούς, δημοτικούς υπαλλήλους, ακόμη και το προσωπικό δημοτικού συσσιτίου αστέγων προκειμένου να υφαρπάξουν μερικές μερίδες φαγητού. Δεν εξέφρασαν, πάντως, μόνο την οργή τους για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τους περιορισμούς. Το καναδικό Παρατηρητήριο κατά του Μίσους κατέγραψε πληθώρα περιστατικών, που μαρτυρούν ότι κάποιοι από αυτούς είχαν διαφορετική ατζέντα. Ορισμένοι ύψωναν σημαίες με τη ναζιστική σβάστικα, αποκαλύπτοντας τη σύνδεσή τους με νεοναζιστικές οργανώσεις. Αυτό, ωστόσο, δεν ήταν αναπάντεχο. Το Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου, με έδρα το Λονδίνο και στόχο τον έλεγχο του εξτρεμισμού, της ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης, επί μήνες προειδοποιούσε ότι τα πιο προβεβλημένα μέλη του αντιεμβολιαστικού κινήματος σε όλο τον κόσμο συνδέονται με την Ακροδεξιά, με οργανώσεις «λευκής υπεροχής» και νεοναζί, οι οποίοι με «ρητορική πανδημικού μίσους» συνέβαλαν στην κοινωνική πόλωση.

Ο Τζάστιν Τριντό, σκιαγραφώντας την ταυτότητα των συγκεντρωμένων, τόνισε ότι πρόκειται για μια «περιθωριακή μειονότητα που τράφηκε με τη διαδικτυακή παραπληροφόρηση και τις θεωρίες συνωμοσίας για μικροτσίπ και άλλες παράνοιες». Λαϊκιστές Καναδοί πολιτικοί δεν δίστασαν να εκμεταλλευθούν προς ίδιον όφελος την ορμή του κινήματος αποφεύγοντας να το αποκηρύξουν. Η «αυτοκινητοπομπή της ελευθερίας» είχε άλλωστε τις ευλογίες και του Ντόναλντ Τραμπ.

Η υποχρεωτικότητα και τα υγειονομικά διαβατήρια, που θεσπίστηκαν σε πολλά κράτη, κατέβασαν αντιεμβολιαστές και στους δρόμους της Ευρώπης. Και σε αυτήν την περίπτωση, η Ακροδεξιά προσπαθεί να ποδηγετήσει τις διαμαρτυρίες.

Πρωτοφανή επεισόδια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού – Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό αναζήτησε καταφύγιο μακριά από την Οττάβα.

Στη Γερμανία

Τη Δευτέρα, δεκάδες χιλιάδες Γερμανοί κατέλαβαν τους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα περιοριστικά μέτρα, αλλά και την πιθανότητα να υπερψηφισθεί η πρόταση υποχρεωτικού εμβολιασμού από το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μόνο το τελευταίο δεκαπενθήμερο πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.700 διαδηλώσεις κατά των μέτρων στη Γερμανία, που συγκέντρωσαν περίπου 400.000 διαδηλωτές. Ανάμεσά τους έντονη ήταν η παρουσία νεοναζιστικών ομάδων. Αναμειγνύοντας θεωρίες συνωμοσίας για τα εμβόλια και εκμεταλλευόμενοι την αντίθεση στα περιοριστικά μέτρα, οι νεοναζί αντιεμβολιαστές καταλήγουν σε παροξυσμούς αντισημιτικής ρητορικής και μίσους. Στην Αυστρία, όπου ισχύει πλέον η νομοθεσία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των ενηλίκων, οι Αρχές κατέληξαν σε μία ακόμη πιο ανησυχητική διαπίστωση: οι Αυστριακοί αρνητές των εμβολιασμών όχι μόνο συνδέονταν αλλά και συντονίζονταν με τις νεοναζιστικές οργανώσεις της Γερμανίας.

Στη Γαλλία

Εκδηλώσεις ακραίας βίας από αντιεμβολιαστές έλαβαν χώρα και στη Γαλλία.  Η ρητορική και η συνθηματολογία των Γάλλων «αγανακτισμένων» είχε ως έμπνευση ένα περισσότερο οικείο ιστορικό γεγονός, τη Γαλλική Επανάσταση. Ετσι οι απειλές για γκιλοτίνες και εκτελέσεις δεν έλειψαν. Στο στόχαστρο βρέθηκαν, κατά κύριο λόγο, Γάλλοι κοινοβουλευτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι που θεωρούνται υπεύθυνοι για τα περιοριστικά μέτρα και ιδιαίτερα για τη θέσπιση του υγειονομικού πάσου. Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών κατέγραψε αύξηση 47% στις πράξεις βίας εναντίον εκλεγμένων αξιωματούχων το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2020. Στις 21 Ιανουαρίου, τριάντα αντιεμβολιαστές πολιόρκησαν το γραφείο του βουλευτή του κόμματος του Μακρόν, Ρομέν Γκράου, φωνάζοντας και βιαιοπραγώντας. «Θάνατος σε όλους σας» ούρλιαζαν, χτυπώντας τον βουλευτή στο κεφάλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή