Αμερικανικές πηγές: Έτοιμη κατά 70% η Ρωσία για εισβολή στην Ουκρανία

Αμερικανικές πηγές: Έτοιμη κατά 70% η Ρωσία για εισβολή στην Ουκρανία

H Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου το 70% των στρατευμάτων που απαιτούνται για μία μεγάλης κλίμακος εισβολή στην Ουκρανία αναφέρουν αμερικανοί αξιωματούχοι, χωρίς να παρέχουν περαιτέρω αποδείξεις για τον ισχυρισμό τους.  

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου το 70% των στρατευμάτων που απαιτούνται για μία μεγάλης κλίμακος εισβολή στην Ουκρανία αναφέρουν αμερικανοί αξιωματούχοι, χωρίς να παρέχουν περαιτέρω αποδείξεις για τον ισχυρισμό τους.  

Ανέφεραν ωστόσο ότι οι πληροφορίες αυτές βασίζονται σε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών αλλά σημείωσαν ότι δεν ήταν σε θέση να παράσχουν περισσότερες λεπτομέρειες λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος. 

Οι αξιωματούχοι είπαν ακόμη ότι δεν γνωρίζουν κατά πόσον ο Ρώσος Πρόεδρος είναι έτοιμος να προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα, προσθέτοντας ότι η διπλωματική λύση παραμένει ακόμη εφικτή. 

Μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας τους, οι δύο αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι οι καιρικές συνθήκες θα είναι αυτές που θα παράσχουν το μεγαλύτερο παράθυρο ευκαιρίας για τη Ρωσία να μετακινήσει εξοπλισμό μεταξύ 15 Φεβρουαρίου και τέλη Μαρτίου. 

 

Σύμφωνα με αναφορές, οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα επέφερε έως και 50.000 θανάτους αμάχων.

Εκτιμούν επίσης ότι μία επίθεση θα είχε ως αποτέλεσμα το Κίεβο να πέσει μέσα σε λίγες ημέρες και να προκαλέσει προσφυγική κρίση στην Ευρώπη με εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείπουν την πατρίδα τους.

Τα εφιαλτικά σενάρια

Εάν ο ρώσος πρόεδρος επιλέξει την πλέον ριζοσπαστική κίνηση, θα μπορούσε να περικυκλώσει το Κίεβο, και να ανατρέψει τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσα σε 48 ώρες, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Προειδοποίησαν πως μια τέτοια σύρραξη θα είχε βαρύ ανθρώπινο κόστος, θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή σε 25.000 ως 50.000 αμάχους, 5.000 ως 25.000 ουκρανούς στρατιωτικούς και 3.000 ως 10.000 ρώσους στρατιωτικούς. Θα μπορούσε να προκαλέσει επίσης αληθινό τσουνάμι 1 ως 5 εκατομμυρίων προσφύγων, κυρίως στην Πολωνία.

Ένα πρώτο απόσπασμα αμερικανών στρατιωτικών έφθασε χθες Σάββατο στην Πολωνία, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διέταξε να αναπτυχθούν ενισχύσεις για να υπερασπιστούν τη χώρα-μέλος του NATO σε περίπτωση «οποιασδήποτε επίθεσης», εν μέσω του συνεχιζόμενου διπλωματικού μπαλέτου με σκοπό να πειστεί η Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματα που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της Ουκρανίας.

Αμερικανικές πηγές: Έτοιμη κατά 70% η Ρωσία για εισβολή στην Ουκρανία-1
Αεροσκάφος μεταφέρει αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στο διεθνές αεροδρόμιο Boryspil του Κιέβου το Σάββατο 5ης Φεβρουαρίου. REUTERS/Valentyn Ogirenko

 

Η Ρωσία αρνείται πως σχεδιάζει εισβολή, διαβεβαιώνει πως απλά θέλει εγγυήσεις τη δική της ασφάλεια. Η Μόσχα έχει αναγγείλει εξάλλου κοινά «στρατιωτικά γυμνάσια» με τη Λευκορωσία, όπου έχει αναπτύξει αρκετά τάγματα, βόρεια του Κιέβου και στην περιφέρεια της Μπρεστ, όχι μακριά από τα σύνορα με την Πολωνία.

Η ανάπτυξη των δυνάμεων

Μέσα σε δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, έχουν αναπτυχθεί 60 τάγματα του ρωσικού στρατού στα βόρεια, στα ανατολικά και στα νότια σύνορα της Ουκρανίας, ιδίως στην Κριμαία, που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014.

Την Παρασκευή, είχαν φθάσει τα 80, ενώ άλλα 14 μετακινούνται από την υπόλοιπη Ρωσία, ιδίως από το Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Περίπου 1.500 μέλη των ρωσικών Ειδικών Δυνάμεων, (Σπετσνάζ)  έχουν φθάσει εδώ και μία εβδομάδα στα σύνορα, πάντα σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

 

Εξάλλου, ισχυρή ρωσική ναυτική δύναμη έχει συγκεντρωθεί στη Μαύρη Θάλασσα. Συμπεριλαμβάνει πέντε αμφίβια σκάφη, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να γίνει απόβαση στα νότια παράλια της Ουκρανίας, σημείωσαν.

Άλλα έξι σκάφη του είδους θεάθηκαν να αναχωρούν από τη θάλασσα του Μπάρεντς, βόρεια της Ρωσίας, και να κάνουν κύκλο γύρω από τη Βρετανία προτού περάσουν το στενό του Γιβραλτάρ, κατευθυνόμενα κατά τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Γύρω από την Ουκρανία έχουν ακόμη αναπτυχθεί ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις – μαχητικά, βομβαρδιστικά, συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας….

Με πληροφορίες από BBC, dpa AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή