Ντουέιν Τζόνσον: Αποσύρει την υποστήριξη στον Τζο Ρόγκαν μετά από βίντεο του podcaster με ρατσιστικά σχόλια

Ντουέιν Τζόνσον: Αποσύρει την υποστήριξη στον Τζο Ρόγκαν μετά από βίντεο του podcaster με ρατσιστικά σχόλια

Ο Ντουέιν «The Rock» Τζόνσον απέσυρε την υποστήριξή του προς τον Τζο Ρόγκαν όταν έμαθε ότι ο podcaster δημοσίευσε βίντεο με ρατσιστικά σχόλια

5' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια απρόβλεπτη εξέλιξη των γεγονότων, ο Ντουέιν «The Rock» Τζόνσον απέσυρε τα σχόλια υποστήριξης προς τον Αμερικανό κωμικό, σχολιαστή και παρουσιαστή Τζο Ρόγκαν, μετά από βίντεο που δημοσίευσε ο podcaster και έγινε viral για τις ρατσιστικές δηλώσεις που έκανε. Αρχικά, ο ηθοποιός στήριξε τον Ρόγκαν μετά τις εξελίξεις της διαμάχης του Spotify με καλλιτέχνες που ζήτησαν να αφαιρεθεί η μουσική τους από την πλατφόρμα επειδή το podcast «The Joe Rogan Experience» που φιλοξενεί το Spotify παραπληροφορεί τον κόσμο σχετικά με την Covid-19 και τα εμβόλια. «Υπέροχα πράγματα εδώ αδερφέ» έγραψε ο The Rock. «Άψογα διατυπωμένο. Ανυπομονώ να έρθω μια μέρα και να χαλαρώσω με τεκίλα μαζί σου» ανέφερε ο ηθοποιός.

Αυτό φυσικά δίχασε τους θαυμαστές του Τζόνσον που σχολίασαν την υποστήριξή του στο podcaster, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Είμαι τόσο απογοητευμένος με σένα, τουλάχιστον τώρα βλέπουμε τον πραγματικό σου εαυτό», σχολίασε ένας χρήστης στο Instagram. «Είναι καλό να βλέπουμε τον Ντουέιν να στηρίζει ακόμα έναν καλό άνθρωπο σε αυτή τη μάχη για ελευθερία του λόγου», έγραψε ένας δεύτερος.

Όταν όμως ο συγγραφέας Ντον Γουίνσλοου απευθύνθηκε στον Ρόγκαν στο Τουίτερ γράφοντας ότι «είσαι ήρωας σε πολλούς ανθρώπους και χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα σου για να υποστηρίξεις τον Τζο Ρόγκαν, έναν άνθρωπο που χρησιμοποίησε και γελούσε για τα ρατσιστικά σχόλια που έκανε, είναι μια απαίσια χρήση της δύναμής σου. Έχεις ακούσει τι έχει πει αυτός ο άνθρωπος για τους μαύρους;». Λίγο μετά ο Τζόνσον απάντησε: «Ευχαριστώ πολύ γι’αυτό. Σε ακούω όπως και όλους εδώ. Δεν γνώριζα ότι έκανε υβριστικά σχόλια πριν τη δική μου δημόσια υποστήριξη αλλά τώρα έμαθα όλη την αφήγησή του. Να ένα μάθημα που πήρα». 

Η συγγνώμη του Ρόγκαν για το βίντεο

Σε βίντεο που δημοσίευσε αργότερα, ο Ρόγκαν ζήτησε συγγνώμη για τα ρατσιστικά σχόλια. «Το βίντεο ήταν απαίσιο, ακόμα και σε μένα», είπε προσθέτωντας όμως ότι τα αποσπάσματα «βγήκαν εκτός πλαισίου». Το Spotify διέγραψε πάνω από 100 επεισόδια του «The Joe Rogan Experience» τις τελευταίες μέρες, ενώ πολλές προσωπικότητες συνεχίζουν την επίθεση κατά της πλατφόρμας και του Ρόγκαν.

Μερικές ημέρες μετά τις τελευταίες εξελίξεις αυτής της διαμάχης, ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της σουηδικής πλατφόρμας Spotify Ντάνιελ Εκ, έγραψε επιστολή προς το προσωπικό του Spotify, αναφέροντας ότι «δεν υπάρχουν λέξεις που μπορώ να πω για να μεταφέρω επαρκώς πόσο πολύ λυπάμαι για τον τρόπο που η διαμάχη για το περιεχόμενο του “The Joe Rogan Experience” συνεχίζει να σας επηρεάζει. Όχι μόνο πονάνε μερικά σχόλια του Τζο Ρόγκαν – θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν αντιπροσωπεύουν τις αξίες της εταιρείας. Γνωρίζω ότι αυτή η κατάσταση κάνει  πολλούς από εσάς  να νιώθετε κουρασμένοι, απογοητευμένοι και ανήκουστοι». Ωστόσο, ο Εκ δεν σχεδιάζει να αποσύρει το podcast του Ρόγκαν από την πλατφόρμα

Νωρίτερα, ο Εκ είχε ανακοινώσει τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των φαινομένων παραπληροφόρησης. «Με βάση τις αντιδράσεις που είχαμε εδώ και μερικές εβδομάδες, έχει γίνει σαφές για μένα πως έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε περισσότερα για να υπάρξει ισορροπία και για να δώσουμε πρόσβαση σε πληροφόρηση που είναι ευρέως αποδεκτή από τις ιατρικές και τις επιστημονικές κοινότητες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σουηδός δισεκατομμυριούχος. 

Το Spotify δημοσιοποίησε τους κανόνες χρήσης και δηλώνει ότι «δοκιμάζει τρόπους» για «να γνωστοποιεί περισσότερο στους δημιουργούς των podcast τι είναι αποδεκτό», χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά σε μηχανισμό επιβολής κυρώσεων ή αποκλεισμού από την πλατφόρμα. 

Καλλιτέχνες που υποστήριξαν δημόσια τον Ρόγκαν

Μαζί με τον Τζόνσον Κέβιν Τζέιμς είναι ανάμεσα σε έναν μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών που εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τον Αμερικανό κωμικό, παρουσιαστή και podcaster ο οποίος δέχεται πυρά για διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με την COVID-19 στο podcast του που βρίσκεται στην πλατφόρμα του Spotify.

Στις αρχές Ιανουαρίου, εκατοντάδες επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή στην οποία το podcast «The Joe Rogan Experience» επικρίνεται για «μαζική παραπληροφόρηση» σχετικά με την Covid-19. Πριν από μερικές ημέρες ο Νιλ Γιανγκ ζήτησε από το Spotify να αφαιρέσει τη μουσική του εάν σχεδίαζε να συνεχίσει να δίνει βήμα στον Ρόγκαν.

Ο Τζο Ρόγκαν απάντησε με ένα βίντεο, στο οποίο εμφανίζεται να υπερασπίζεται το podcast του και υπόσχεται να «εξισορροπήσει τα πράγματα» και «τα θέματα έρευνας».

«Δεν προσπαθώ να προωθήσω στοιχεία παραπληροφόρησης» ανέφερε στο βίντεο που κοινοποίησε στον λογαριασμό του στο Instagram. «Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν διαστρεβλωμένη αντίληψη του τι κάνω, ίσως με βάση μικρών ηχητικών αποσπασμάτων ή από τίτλους άρθρων που είναι απαξιωτικοί».

Όσον αφορά την επιλογή του να προσκαλέσει τους γιατρούς, σκεπτικιστές για τα εμβόλια Ρόμπερτ Μαλόουν και Πίτερ ΜακΚάλαφ, ο Ρόγκαν τους περιέγραψε ως «πολύ έξυπνους, πολύ επιτυχημένους ανθρώπους με άποψη που είναι διαφορετική από την κύρια αφήγηση». «Ήθελα να ακούσω ποια είναι η γνώμη τους, τους προσκάλεσα να μιλήσουν και εξαιτίας αυτού, συγκεκριμένα αυτά τα επεισόδια χαρακτηρίζονται επικίνδυνα – περιείχαν επικίνδυνη παραπληροφόρηση» είπε ο παρουσιαστής, η εκπομπή του οποίου αποκτήθηκε από την πλατφόρμα Spotify έναντι 100 εκατομμυρίων δολαρίων. «Κάνεις εξαιρετική δουλειά» έγραψε η τραγουδίστρια-τραγουδοποιός Jewel. «Συνέχισε έτσι» σχολίασε ο DJ και δισκογραφικός παραγωγός της ηλεκτρονικής μουσικής Kaskade.

Ο Κέβιν Τζέιμς έγραψε ότι ο Τζο Ρόγκαν είναι αντικειμενικός και αναζητά την αλήθεια. «Σ’ ευχαριστώ. Σ’ αγαπώ αδελφέ» ανέφερε.

Η Μάριαν Ουίλιαμσον γκουρού της αυτοβήθειας, συγγραφέας και πρώην υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ σημείωσε: «Είμαι τριπλά εμβολιασμένη, αλλά (εκτός αν υποστηρίζει το μίσος ή καλεί σε βία) η απαγόρευση του podcast κάποιου είναι το κάψιμο ενός βιβλίου». «Ο Τζο Ρόγκαν θα πρέπει να μιλάει στο podcast του για ό,τι του αρέσει».

Από την άλλη πλευρά ολοένα και περισσότεροι καλλιτέχνες ακολουθούν το παράδειγμα του τραγουδιστή – τραγουδοποιού Νιλ Γιάνγκ και αποσύρουν τη μουσική τους από το Spotify, όπως οι Τζόνι Μίτσελ, Γκράχαμ Νας, Νιλς Λόφγκρεν και India.Arie.

Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της σουηδικής πλατφόρμας Spotify Ντάνιελ Εκ, ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των φαινομένων παραπληροφόρησης. «Με βάση τις αντιδράσεις που είχαμε εδώ και μερικές εβδομάδες, έχει γίνει σαφές για μένα πως έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε περισσότερα για να υπάρξει ισορροπία και για να δώσουμε πρόσβαση σε πληροφόρηση που είναι ευρέως αποδεκτή από τις ιατρικές και τις επιστημονικές κοινότητες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σουηδός δισεκατομμυριούχος. 

Το Spotify δημοσιοποίησε τους κανόνες χρήσης και δηλώνει ότι «δοκιμάζει τρόπους» για «να γνωστοποιεί περισσότερο στους δημιουργούς των podcast τι είναι αποδεκτό», χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά σε μηχανισμό επιβολής κυρώσεων ή αποκλεισμού από την πλατφόρμα. 

Με πληροφορίες από το Vulture, το The Guardian, το Deadline, το ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή