Πούτιν – Μακρόν: «Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες»

Πούτιν – Μακρόν: «Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες»

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χρήσιμες» χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων των δύο ηγετών.

Ο Πούτιν επισήμανε ότι «ορισμένες από τις ιδέες του Μακρόν θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για περαιτέρω κοινά βήματα», καθώς «είναι ρεαλιστικές», με τον Γάλλο πρόεδρο να επισημαίνει ότι είναι ενήμερος για τη βαρύτητα της κατάστασης και την ανάγκη να διατηρηθεί η ειρήνη στην περιοχή.

Ο Ρώσος ηγέτης γνωστοποίησε ότι θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μακρόν, μετά τις συνομιλίες του Γάλλου προέδρου με τον Ουκρανό ομόλογό του. Εξέφρασε δε την ελπίδα η κατάσταση αναφορικά με το Ουκρανικό να επιλυθεί ειρηνικά.

Ο κ. Μακρόν τόνισε ότι «ο Πούτιν έχει σκληρές απόψεις που δεν είναι πάντα οι ίδιες με αυτές που έχουμε στην Ευρώπη», για να σημειώσει ότι «η πολιτική των ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ είναι απαραίτητη» και  ότι «η δημιουργία μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει με την ακύρωση του δικαιώματος των κρατών να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ».

Σχολίασε δε ότι «οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες», σχολιάζοντας ότι ο Ουκρανός ηγέτης έχει διατηρήσει την ψυχραιμία του.

Ο Πούτιν υπογράμμισε πως εάν η Ουκρανία ενταχθεί στο NATO, οι Ευρωπαίοι θα συρθούν σε μία στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, από την οποία δεν θα υπάρξουν νικητές. Δεσμεύτηκε πως η Ρωσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν από την πλευρά της προκειμένου να επιτευχθούν συμβιβασμοί προς όφελος όλων.

Πούτιν – Μακρόν: «Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες»-1
AP Photo/Thibault Camus/Pool via REUTERS

Τι προηγήθηκε

Νωρίτερα σήμερα, τόσο η ρωσική πλευρά όσο και η γαλλική είχαν φροντίσει να «προσγειώσουν» τον πήχη των προσδοκιών. «Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος αλλά δεν πιστεύω στα ξαφνικά θαύματα», δήλωσε ο Μακρόν, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους λίγο μετά την άφιξή του στη ρωσική πρωτεύουσα.

Ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει άλλωστε εκ των προτέρων, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στη Journal du Dimanche, ότι ο ρεαλιστικός βασικός στόχος της επίσκεψής του ήταν να «αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης».

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε κι εκείνος υποστηρίξει ότι «η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη για να μπορεί να περιμένει κανείς αποφασιστική πρόοδο κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε απευθυνόμενος στον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Κρεμλίνο σήμερα ότι η Μόσχα και το Παρίσι έχουν κοινές ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση της ασφάλειας στην Ευρώπη. «…οι ανησυχίες μας είναι κοινές ως προς το τι συμβαίνει στον τομέα της ασφάλειας στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στον Γάλλο ομόλογο του κατά την έναρξη των συνομιλιών.

Πούτιν – Μακρόν: «Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες»-2
 AP Photo/Thibault Camus/Pool via REUTERS

Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Εμανουέλ Μακρόν για την ενεργό συμμετοχή της Γαλλίας στην επίλυση των ζητημάτων της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που καταβάλλει προσωπικά ο Γάλλος πρόεδρος για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και στις συνομιλίες για την ασφάλεια στην Ευρώπη.

«Χαίρομαι, που θα μπορέσω λεπτομερώς να συζητήσω όλα τα ζητήματα και μπορούμε να αρχίσουμε να αναζητούμε μια συλλογική απάντηση, χρήσιμη για τη Ρωσία και όλη την Ευρώπη. Μια τέτοια απάντηση θα μας επιτρέψει να αποφύγουμε τον πόλεμο και να οικοδομήσουμε τη σταθερότητα, τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη για όλους», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά την έναρξη των συνομιλιών στο Κρεμλίνο.

Αναφερόμενος στη σημασία του διαλόγου με τη Ρωσία ο Εμμανουέλ Μακρόν είπε ότι «ο διάλογος αυτή τη στιγμή είναι επίκαιρος όσο ποτέ. Αυτός ο διάλογος είναι αναγκαίος, διότι μόνο αυτός θα εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο»

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή παρατηρείται μια κρίσιμη κατάσταση στην Ευρώπη» και πως όλες οι πλευρές «πρέπει να συμπεριφέρονται υπεύθυνα».

Ο Μακρόν επισήμανε ότι η συνάντηση αυτή με τον Πούτιν πραγματοποιείται στην 30ή επέτειο της ανανέωσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Γαλλίας. Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι το Παρίσι έχει μεγάλες ελπίδες για τις διμερείς σχέσεις στους τομείς του πολιτισμού και της επιστήμης αλλά και για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας.

Σημειώνεται πως στη Μόσχα για να συναντήσει από κοντά τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν αναμένεται να βρεθεί μέσα στον μήνα Φεβρουάριο, στις 15 Φεβρουαρίου συγκεκριμένα, και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς που επισκέφθηκε στις 07 Φεβρουαρίου την Ουάσιγκτον.  

Με πληροφορίες από France24, the Guardian, TASS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή