Τουρκία: Κοινό μέτωπο αντιπολίτευσης κατά Ερντογάν

Τουρκία: Κοινό μέτωπο αντιπολίτευσης κατά Ερντογάν

Καταρρέει στις δημοσκοπήσεις το κόμμα της τουρκικής κυβέρνησης

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η οικονομική κρίση που πλήττει την Τουρκία προκαλεί την αντίδραση των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση Ερντογάν και αυτό αρχίζει να εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις.

H εταιρεία δημοσκοπήσεων Avrasya, η οποία υποστηρίζει την αντιπολίτευση, για πρώτη φορά ως πρώτο κόμμα δείχνει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Η συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης φτάνει το ποσοστό του 63,5% με την κυβερνητική συμμαχία KP-MHP να βρίσκεται στα επίπεδα του 33%-35%. Σύμφωνα με την Αvrasya, το CHP του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου φτάνει το 28,4%, ενώ το κυβερνών κόμμα AKP του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 26,3%. Τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων είναι 12,4% του Καλού Κόμματος (Ιyi Parti), για το φιλοκουρδικό Κόμμα (HDP) 12,9%, ενώ το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗP) –το οποίο συμμετέχει στην κυβερνητική συμμαχία– μόλις που αγγίζει το 6%.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι ηγέτες των έξι πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης στις 12 Φεβρουαρίου θα συναντηθούν σε μια προσπάθεια δημιουργίας της «μεγάλης συμμαχίας» απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια αρχική συμφωνία για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, όπως και στο όνομα που θα είναι ο αντίπαλος του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές. Εντύπωση προκάλεσε η αντίδραση του προέδρου του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σχετικά με τη συνάντηση μεταξύ του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Φλέικ στην Αγκυρα με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

«Ο εκλεκτός των ξένων»

Περαστικά ευχήθηκε ο Ελληνας πρωθυπουργός στον Τούρκο πρόεδρο και στη σύζυγό του, που νοσούν από κορωνοϊό.

Ο κ. Μπαχτσελί κατηγόρησε τον κ. Φλέικ πως δεν επισκέφθηκε όσους έπρεπε στην τουρκική πρωτεύουσα και πως πήγε να δει τον κ. Ιμάμογλου «για άλλους λόγους». Στην τουρκική κυβέρνηση αυξάνονται οι υποψίες πως ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης ενδέχεται να είναι ο «εκλεκτός των ξένων δυνάμεων» για τις προεδρικές εκλογές.

Εν τω μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με μήνυμά του στο Τwitter, το Σάββατο, ανακοίνωσε ότι νοσεί με κορωνοϊό και τόνισε πως τόσο εκείνος όσο και η σύζυγός του είχαν ελαφρά συμπτώματα και αποφάσισαν να κάνουν τεστ. Και το αποτέλεσμα ήταν θετικό… «Το αποτέλεσμα του τεστ που κάναμε εγώ και η σύζυγός μου ύστερα από ελαφρά συμπτώματα ήταν θετικό. Ευτυχώς νοσούμε ήπια και όπως πληροφορηθήκαμε έχουμε τη μετάλλαξη “Ομικρον”. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε από το σπίτι. Προσευχηθείτε για εμάς», έγραψε ο Τούρκος πρόεδρος.

Tαχεία ανάρρωση στον πρόεδρο της Τουρκίας και στη σύζυγό του ευχήθηκε, με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εύχομαι στον πρόεδρο Ερντογάν και στη σύζυγό του ταχεία ανάρρωση από την COVID-19», σημείωσε στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός. Μέσω Twitter, ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον Ελληνα πρωθυπουργό. «Σας ευχαριστώ για τις ευχές σας, κύριε πρωθυπουργέ. Η σύζυγός μου και εγώ απευθύνουμε τους χαιρετισμούς μας σε εσάς, στην οικογένειά σας και στον ελληνικό λαό», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ. Στην τηλεφωνική συνομιλία συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και τα περιφερειακά θέματα και ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι οι διμερείς σχέσεις είναι σημαντικές για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή