Καναδάς: QAnon και νεοναζί στο «τιμόνι» των διαδηλώσεων – Το προφίλ των σκληρών αρνητών

Καναδάς: QAnon και νεοναζί στο «τιμόνι» των διαδηλώσεων – Το προφίλ των σκληρών αρνητών

Ο Guardian ρίχνει φως στην ταυτότητα των ανθρώπων από τους οποίους ξεκίνησε η διαμαρτυρία που έχει πια παραλύσει την Οττάβα. Μεταξύ αυτών: περιθωριακοί συνωμοσιολόγοι, νεοναζί και οπαδοί της QAnon.

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εικόνες από την πρωτεύουσα του Καναδά, Οττάβα, με τους φορτηγατζήδες που διαμαρτύρονται ενάντια στην απόφαση περί υποχρεωτικού εμβολιασμού των επαγγελματιών οδηγών που διασχίζουν τα σύνορα του Καναδά με τις ΗΠΑ, έχουν γίνει πια «πρώτο θέμα» σε πολλές πόλεις της Δύσης.

Κι αυτό, παρά το γεγονός πως ο Καναδάς είναι μια από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο. Μια χώρα όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ξεπερνά το 77% και εκείνο όσων έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου αγγίζει το 88%. 

Η δημοσιότητα που έλαβε η διαμαρτυρία των Καναδών οδηγών φορτηγού έχει φτάσει πια να λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για μια σειρά από ακροδεξιούς, αντιεμβολιαστές και συνωμοσιολόγους ανά την υφήλιο, που επιχειρούν να διοργανώσουν δικές τους – καναδικού τύπου – διαμαρτυρίες σε πόλεις της Ευρώπης και την Βόρειας Αμερικής.

«Αυτό που ξεκίνησε ως διαμαρτυρία Καναδών φορτηγατζήδων έγινε γρήγορα μαγνήτης προσελκύοντας ακροδεξιούς από όλο τον κόσμο», σημειώνει σε δημοσίευμά του ο ιστοχώρος Politico.

Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ;

Ο Guardian ρίχνει φως στην ταυτότητα των ανθρώπων από τους οποίους ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο η εν λόγω διαμαρτυρία προτού εκείνη λάβει τις – επικοινωνιακά παγκόσμιες – διαστάσεις που έχει σήμερα.

Το επονομαζόμενο «κομβόι της ελευθερίας», όπως αποκαλούν οι υποστηρικτές του το κομβόι των οχημάτων με τους διαμαρτυρόμενους οδηγούς που έφτασε στην Οττάβα, ξεκίνησε ως «ιδέα» ενός Καναδού συνωμοσιολόγου ονόματι Τζέιμς Μπάουντερ. Ο Μπάουντερ έχει παρουσιαστεί ανοιχτά στο παρελθόν να στηρίζει ακραία συνωμοσιολογικές θεωρίες τύπου Qanon, ενώ εκείνος έχει παράλληλα αποκαλέσει και την πανδημία της Covid-19 «τη μεγαλύτερη πολιτική απάτη στα χρονικά».

Ο Μπάουντερ ηγείται μιας ομάδας ονόματι «Canada Unity», που ισχυρίζεται πως τα διαβατήρια εμβολιασμού είναι «παράνομα» σύμφωνα με το καναδικό Σύνταγμα και μια σειρά από διεθνείς συμβάσεις. Ο ίδιος έχει ζητήσει μάλιστα ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό να συλληφθεί για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».    

Ο Μπάουντερ δραστηριοποιείτο εδώ και χρόνια αλλά μένοντας στο περιθώριο, χωρίς να καταφέρνει να προσελκύσει πάνω τα φώτα της mainstream δημοσιότητας. Όλα αυτά έως και τη στιγμή που ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε πως οι οδηγεί φορτηγών που περνούν τα αμερικανο-καναδικά σύνορα θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι ενάντια στον κορωνοϊό.

Μαζί με τον Τζέιμς Μπάουντερ έχουν συμπαραταχθεί και άλλες – μέχρι πρότινος περιθωριακές – ομάδες όπως για παράδειγμα η Hold Fast Canada που υποστηρίζει πως στον Καναδά υπάρχουν σήμερα στρατόπεδα συγκέντρωσης, και η Action4Canada που έχει υποστηρίξει πως πίσω από την πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται ο Μπιλ Γκέιτς, τα δίκτυα 5G και προσπάθειες να εμβολιαστεί ο πληθυσμός… με μικροτσίπ.    

Παράλληλα, στο πλευρό του Μπάουντερ έχουν πάρει πια θέση και άλλα αμφιλεγόμενα πρόσωπα: μια ακτιβίστρια ονόματι Ταμάρα Λικ που ζητούσε την απόσχιση-ανεξαρτητοποίηση του Δυτικού Καναδά από την υπόλοιπη χώρα κ.ά.

Ο ανταποκριτής του Guardian στον Καναδά σημειώνει πως, πλέον, μεταξύ των διαδηλωτών στην Οττάβα βλέπει κανείς νέο-ναζιστικά σύμβολα, σημαίες του αμερικανού νότου (σύμβολα ρατσισμού, κατά πολλούς) αλλά και σύμβολα που σχετίζονται με τους συνωμοσιολόγους της Qanon.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή