Μ. Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω στο Παλαιστινιακό για χάρη του Ισραήλ

Μ. Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω στο Παλαιστινιακό για χάρη του Ισραήλ

«Οποιοδήποτε βήμα κάνουμε με το Ισραήλ αναφορικά με τις σχέσεις μας, οποιαδήποτε εξομάλυνση, δεν θα είναι εις βάρος της παλαιστινιακής υπόθεσης, όπως κάνουν κάποιες άλλες χώρες», είπε ο Τσαβούσογλου, ενόψει της επίσκεψης του Ισραηλινού προέδρου στην Τουρκία.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Άγκυρα δεν θα υπαναχωρήσει από τη δέσμευσή της για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, προκειμένου να οικοδομήσει στενότερες με το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψης του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ στην Τουρκία τον ερχόμενο μήνα.

Τουρκία και Ισραήλ απέλασαν τους μεταξύ τους πρεσβευτές το 2018 και οι διμερείς τους σχέσεις παραμένουν τεταμένες. Ωστόσο, η Άγκυρα επιχειρεί πια να αποκαταστήσει τους δεσμούς της με πολλά γειτονικά κράτη, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο Χέρτζογκ θα επισκεφθεί την Τουρκία στα μέσα Μαρτίου.

Η Άγκυρα καταδικάζει την κατοχή της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ και την πολιτική του έναντι των Παλαιστινίων, ενώ το Ισραήλ ζητά από την Τουρκία να σταματήσει την υποστήριξη της προς την Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην τουρκική πρωτεύουσα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι μια πιθανή εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ μπορεί να ενισχύσει τον ρόλο της Άγκυρας στην εξεύρεση μιας λύσης των δύο κρατών, αλλά υπογράμμισε ότι η Άγκυρα δεν θα κάνει συμβιβασμούς στη θέση της.

«Οποιοδήποτε βήμα κάνουμε με το Ισραήλ αναφορικά με τις σχέσεις μας, οποιαδήποτε εξομάλυνση, δεν θα είναι εις βάρος της παλαιστινιακής υπόθεσης, όπως (κάνουν) κάποιες άλλες χώρες», είπε ο Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στην προσέγγιση μεταξύ του Ισραήλ και ορισμένων χωρών του Κόλπου, σε συμφωνίες που έχουν εξοργίσει την Τουρκία.

«Η θέση μας για αυτό είναι πάντα ξεκάθαρη», πρόσθεσε. «Αυτές οι σχέσεις που εξομαλύνονται λίγο περισσότερο μπορεί να ενισχύσουν τον ρόλο της Τουρκίας και όσον αφορά τη λύση των δύο κρατών, ως χώρας που θα βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο χώρες, αλλά δεν θα κάνουμε ποτέ πίσω στις βασικές μας αρχές».

Χώρες του Κόλπου που συνήψαν σχέσεις με το Ισραήλ έχουν επιδιώξει να καθησυχάσουν τους Παλαιστίνιους ότι δεν εγκαταλείπουν την επιδίωξη ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους, παρά το γεγονός ότι Παλαιστίνιοι ηγέτες έχουν καταδικάσει τις συμφωνίες ως προδοσία του σκοπού τους.

Τον Νοέμβριο, ο Τούρκος ηγέτης είχε συνομιλήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή