Ο «τουρισμός των καυσίμων» κάνει δυναμική εμφάνιση στην κεντρική Ε.Ε.

Ο «τουρισμός των καυσίμων» κάνει δυναμική εμφάνιση στην κεντρική Ε.Ε.

Eνα νέο είδος τουριστικού προϊόντος έκανε δυναμική εμφάνιση στην κεντρική Ε.Ε. Πρόκειται για τον «τουρισμό των καυσίμων».

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα νέο είδος τουριστικού προϊόντος έκανε δυναμική εμφάνιση στην κεντρική Ε.Ε. Πρόκειται για τον «τουρισμό των καυσίμων». Οι Σλοβάκοι φαίνεται να είναι πιο θερμοί θιασώτες του νέου τουριστικού είδους, αλλά επ’ ουδενί οι μοναδικοί. Αφού εξέδραμαν προς την Ουγγαρία αναζητώντας φθηνότερη βενζίνη και πετρέλαιο, τώρα κατευθύνονται στις πόλεις της Πολωνίας με τον ίδιο στόχο. Για να ανακόψουν το ρεύμα, οι Πολωνοί δημιούργησαν συνοριακά σημεία ελέγχου.

Η αλήθεια είναι ότι η τιμή των καυσίμων στην Πολωνία είναι σημαντικά φθηνότερη, κατά 25 έως 35 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο, από ό,τι σε άλλα γειτονικά κράτη, καθώς η Βαρσοβία αποφάσισε να μειώσει τον ΦΠΑ στα καύσιμα και προσανατολίζεται να κάνει το ίδιο και στα τρόφιμα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι Σλοβάκοι οδηγοί μπορούν να εξοικονομήσουν 10 έως 18 ευρώ ανά ντεπόζιτο εφόσον διασχίσουν τα σύνορα για την αγορά καυσίμων.

«Επικίνδυνη πρακτική»

Σλοβάκοι, Γερμανοί και Τσέχοι εκδράμουν κυρίως σε Πολωνία και Ουγγαρία.

Η υπηρεσία επιθεώρησης οδικών μεταφορών της Πολωνίας γνωρίζει την πρακτική και ήδη πραγματοποιεί εντατικούς  ελέγχους για τον περιορισμό της. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι ελέγχονται οι ποσότητες καυσίμου που μεταφέρονται με κάθε όχημα προς τη Σλοβακία, όχι απαραιτήτως στο ντεπόζιτο. «Είναι μία επικίνδυνη πρακτική», καταλήγει. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ένα όχημα δεν μπορεί να μεταφέρει περισσότερα από τέσσερα μπιτόνια των 60 λίτρων με καύσιμο, εκτός του ντεπόζιτου.

Η εξόρμηση των Σλοβάκων αυτοκινητιστών προς την Ουγγαρία ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, από τα μέσα Νοεμβρίου, όταν η κυβέρνηση Ορμπαν «πάγωσε» την τιμή του πετρελαίου στα 1,34 ευρώ ανά λίτρο.

Το παράδειγμα των Σλοβάκων φαίνεται να ακολουθούν Γερμανοί και Τσέχοι. Η εφημερίδα Die Welt, μάλιστα, δημοσίευσε προειδοποίηση της γερμανικής Ενωσης Πρακτορείων Καυσίμων, σύμφωνα με την οποία οι σταθμοί στη μεθόριο κινδυνεύουν να πτωχεύσουν εξαιτίας του τουριστικού κύματος προς την Πολωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή