ΗΠΑ: Ρεπουμπλικανικού αλληλοσπαραγμού συνέχεια

ΗΠΑ: Ρεπουμπλικανικού αλληλοσπαραγμού συνέχεια

Αφορμή το ψήφισμα της επιτροπής του κόμματος για την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο επικεφαλής του κόμματος στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, εξεμάνη με το ψήφισμα που ενέκρινε η Εθνική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο χαρακτηρίζει την εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, την 6η Ιανουαρίου 2021, «θεμιτή έκφραση πολιτικού λόγου».

«Το είδαμε να συμβαίνει», δήλωσε ο Μακόνελ. «Ηταν μια βίαιη εξέγερση με σκοπό να παρεμποδιστεί η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας από μια κυβέρνηση σε άλλη, έπειτα από εκλογές που είχαν διεξαχθεί νομίμως. Αυτό ήταν», προσέθεσε. Ενας και πλέον χρόνος έχει περάσει από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από την προεδρία των ΗΠΑ, αλλά η διχαστική του προσωπικότητα εξακολουθεί να δυναμιτίζει την ενότητα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Το ψήφισμα επέκρινε τους δύο βουλευτές του κόμματος που μετέχουν στην επιτροπή της Βουλής, η οποία ερευνά τα συμβάντα. Οι δύο βουλευτές που εισέπραξαν τις επικρίσεις του κόμματος είναι η Λιζ Τσέινι, προς την οποία ο τέως πρόεδρος τρέφει ιδιαίτερο μένος, και ο Ανταμ Κίντζιγκερ. Στην επίθεση προς το Καπιτώλιο τραυματίσθηκαν πάνω από 150 άτομα, κάποια έχασαν τη ζωή τους, ενώ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 750 άτομα.

«Παραδοσιακά, η άποψη της κεντρικής επιτροπής είναι ότι υποστηρίζουμε όλα τα μέλη του κόμματος, ανεξαρτήτως θέσεων», σημείωσε ο Μακόνελ. «Δεν είναι δουλειά της επιτροπής να επισημαίνει ποιοι έχουν διαφορετική άποψη από την πλειοψηφία».

Το ερώτημα για το κόμμα είναι για πόσο ακόμη θα επικεντρώνεται στο θέμα αυτό ή αν θα ήταν πιο ωφέλιμο για την πολιτική του στρατηγική να εστιάσει στην αντιπολίτευση προς τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Πάντως, η συνέντευξη Τύπου της Τρίτης, στην οποία οι Ρεπουμπλικανοί σκόπευαν να αναδείξουν το πρόβλημα των συνθετικών ναρκωτικών, μονοπωλήθηκε και πάλι από το θέμα της στάσης του κόμματος την 6η Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή