Γαλλία: Ο Μακρόν ανακοινώνει νέες επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια

Γαλλία: Ο Μακρόν ανακοινώνει νέες επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να ανακοινώσει την κατασκευή τουλάχιστον έξι νέων αντιδραστήρων έως το 2050, με την προοπτική να προστεθούν σε αυτούς τους έξι και άλλοι οχτώ επιπλέον, όπως λένε συνεργάτες του Γάλλου προέδρου.

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πιστός» στην πυρηνική ενέργεια την οποία θέλει μάλιστα και να προωθήσει ακόμη περισσότερο μέσα από την κατασκευή νέων αντιδραστήρων τα επόμενα χρόνια, δηλώνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον δρόμο προς τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του Απριλίου.

Ο Μακρόν πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη σε εγκαταστάσεις όπου κατασκευάζονται τουρμπίνες για πυρηνικά εργοστάσια στην ανατολική Γαλλία.

Σημειωτέων πως η Γαλλία καλύπτει με πυρηνική ενέργεια περίπου το 70% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχουν δρομολογηθεί στη χώρα και διαδικασίες αντικατάστασης παλαιών αντιδραστήρων με νέους, οι οποίες έχουν βρεθεί όμως αντιμέτωπες με προβλήματα: καθυστερήσεις κ.ά.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο 44χρονος Μακρόν αναμένεται να ανακοινώσει την κατασκευή τουλάχιστον έξι νέων αντιδραστήρων έως το 2050 από την κρατική γαλλική (και υπερχρεωμένη, όπως λέγεται) EDF, με την προοπτική να προστεθούν σε αυτούς τους έξι και άλλοι οχτώ επιπλέον, όπως δηλώνουν προεδρικές γαλλικές πηγές στο πρακτορείο AFP.  

«Η πυρηνική ενέργεια είναι οικολογική, μας δίνει τη δυνατότητα να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια χωρίς άνθρακα, μας βοηθά να εξασφαλίσουμε ενεργειακή ανεξαρτησία και παράγει ηλεκτρική ενέργεια που είναι πολύ ανταγωνιστική», είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ένας βοηθός του Γάλλου προέδρου.

Υπενθυμίζεται πως η γαλλική κυβέρνηση έχει ασκήσει πιέσεις ώστε η πυρηνική ενέργεια να αναγνωριστεί ως πράσινη και οικολογική από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και τελικώς έγινε, γεγονός το οποίο έχει όμως προκαλέσει αντιδράσεις πίσω στη Γερμανία.

Με πληροφορίες από AFP

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή