ΗΠΑ: Έρευνα για τα έγγραφα της προεδρίας Τραμπ

ΗΠΑ: Έρευνα για τα έγγραφα της προεδρίας Τραμπ

Οι διαχειριστές των Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ ζήτησαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας να ερευνήσει την κατάσταση των αρχείων της προεδρίας Τραμπ, μετά τις αναφορές για καταστροφή εγγράφων από τον τέως πρόεδρο.

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι διαχειριστές των Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ ζήτησαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας να ερευνήσει την κατάσταση των αρχείων της προεδρίας Τραμπ, μετά τις αναφορές για καταστροφή εγγράφων από τον τέως πρόεδρο. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Tάιμς της Νέας Υόρκης, κάποια από τα έγγραφα που απέσπασε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο και τα οποία μετέφερε στην έπαυλή του στη Φλόριντα ήταν απόρρητα. Μετά το αίτημα της επιτροπής που διερευνά τον ρόλο του στην εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021, ο τέως πρόεδρος παρέδωσε σκισμένα κάποια από τα έγγραφα που του ζητήθηκαν, με αποτέλεσμα η επιτροπή να χρειαστεί να τα ανασυνθέσει.

Ακόμη και αν αποκαλυφθεί, ωστόσο, ότι ο Τραμπ απέσπασε έγγραφα που δεν έπρεπε να είχε αποσπάσει, δεν θα είναι αντιμέτωπος με κυρώσεις. Η εικόνα θα αλλάξει μόνο αν αποδειχθεί ότι η κίνηση αυτή είχε στόχο να παρεμποδιστεί το έργο της Δικαιοσύνης ή να συγκαλυφθούν έκνομες ενέργειες.

Η προσπάθεια του Τραμπ να παραμείνει στην προεδρία, παρά την εκλογική ήττα του Νοεμβρίου 2020, παρεμποδίστηκε σε τοπικό επίπεδο από αξιωματούχους, συχνά Ρεπουμπλικανούς, που δεν υπέκυψαν στις πιέσεις για πλαστογράφηση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Παρέμβαση της υπηρεσίας των Εθνικών Αρχείων ΗΠΑ για την καταστροφή αλληλογραφίας από τον Αμερικανό τέως πρόεδρο.

Μελλοντικός κίνδυνος

«Ομως, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τις μελλοντικές εκλογές στις ΗΠΑ», παρατήρησε το CNN. «Ο Τραμπ επιδιώκει να τοποθετήσει ομοϊδεάτες ακτιβιστές και υποψηφίους σε θέσεις-κλειδιά για τη διεξαγωγή εκλογών, σε κάτι που μοιάζει με απόπειρα να παραμερίσει όσους τον εμπόδισαν να κλέψει τις προηγούμενες εκλογές». Το αμερικανικό δίκτυο παρατήρησε ότι, ενώ αντίπαλοι των ΗΠΑ όπως η Ρωσία και η Κίνα «κλιμακώνουν τις προσπάθειες απαξίωσης της αμερικανικής δημοκρατίας», «τους ίδιους στόχους συμμερίζονται Αμερικανοί που προσπαθούν να την καταστρέψουν εκ των έσω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή