Μακρά συνύπαρξη Homo sapiens και Νεάντερταλ

Μακρά συνύπαρξη Homo sapiens και Νεάντερταλ

Ο Homo sapiens εισήλθε στην επικράτεια του Νεάντερταλ στην Ευρώπη πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε, σύμφωνα με αρχαιολογική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science».

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Homo sapiens εισήλθε στην επικράτεια του Νεάντερταλ στην Ευρώπη πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε, σύμφωνα με αρχαιολογική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science». Μέχρι τώρα οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις έδειχναν ότι οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν από την Ευρώπη πριν από περίπου 40.000 χρόνια, λίγο μετά την άφιξη του Homo sapiens, μόλις 5.000 χρόνια νωρίτερα και ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για συνάντηση των δύο ειδών. Η νέα ανακάλυψη από ομάδα αρχαιολόγων και παλαιοανθρωπολόγων, με επικεφαλής τον Λουντοβίκ Σλίμακ του Πανεπιστημίου της Τουλούζ, πάει πίσω την άφιξη του Homo sapiens στη Δυτική Ευρώπη, πριν από περίπου 54.000 χρόνια.

Τα δύο είδη κατοικούσαν μερικές χιλιάδες χρόνια στο σπήλαιο Μαντρέν, στη σημερινή περιοχή του Ροδανού στη νότια Γαλλία.

Ενα άλλο αξιοσημείωτο εύρημα είναι ότι οι δύο ομάδες κατοικούσαν εναλλάξ στο σπήλαιο Μαντρέν στη σημερινή περιοχή του Ροδανού στη νότια Γαλλία. Το σπήλαιο, που ανασκάφηκε για πρώτη φορά το 1990, περιλαμβάνει στρώματα αρχαιολογικών καταλοίπων ηλικίας πάνω από 80.000 ετών. Λίθινα εργαλεία και ένα παιδικό δόντι που βρέθηκαν στο σπήλαιο και χρονολογούνται περίπου πριν από 54.000 έτη αποτελούν την αρχαιότερη ένδειξη για την παρουσία των σύγχρονων ανθρώπων στη Δυτική Ευρώπη, περίπου 10.000 έως 12.000 χρόνια νωρίτερα από τις έως τώρα εκτιμήσεις για την άφιξή τους από την Αφρική. Αυτός ο «απολιθωμένος γομφίος από ένα σύγχρονο παιδί δίνει τα πρώτα γνωστά στοιχεία για τους σύγχρονους ανθρώπους στη Δυτική Ευρώπη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί μία ακόμη παλαιότερη τοποθεσία στην Πελοπόννησο, όπου βρέθηκε το αρχαιότερο απολίθωμα ενός κρανίου Homo sapiens, ηλικίας 210.000 ετών.

Η ανακάλυψη φαίνεται, επίσης, να αναιρεί την καθιερωμένη αντίληψη ότι οι Homo sapiens εξαφάνισαν βίαια τους Νεάντερταλ μετά την άφιξή τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς είναι πιθανό ότι τα δύο είδη συνυπήρξαν για μερικές χιλιάδες χρόνια στις ίδιες περιοχές, κατοικώντας εναλλάξ στo σπήλαιο. Ο Σλίμακ υποθέτει ότι οι Νεάντερταλ θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει τον Homo sapiens στις διαθέσιμες πηγές πυριτόλιθου. «Τα ευρήματα από το Μαντρέν είναι συναρπαστικά και αποτελούν ένα άλλο κομμάτι του παζλ για το πώς και πότε έφτασαν οι σύγχρονοι άνθρωποι στην Ευρώπη», καταλήγει ο καθηγητής Κρις Στρίνγκερ, συγγραφέας της μελέτης και ειδικός στην ανθρώπινη εξέλιξη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Ο Στρίγκερ πρόσθεσε ότι «η γνώση περισσότερων στοιχείων για την ταυτόχρονη παρουσία των σύγχρονων ανθρώπων και άλλων ανθρωπίνων ειδών στην Ευρασία είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση των αλληλεπιδράσεών τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή